Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

6 pilířů politické neutrality ve zdravotnictví

Budování politické neutrality ve veřejném zdravotnictví je podobné stavění domu. Předkládám šest pilířů politické neutrality ve veřejném zdravotnictví, které vytváří stabilní základy pro efektivní a spravedlivé programy.  

Apolitičnost

Apolitičnost je charakteristika jednotlivce nebo skupiny, která se řídí principy apolitičnosti, tedy nepodléhá politickým vlivům a zachovává politickou nestrannost.

Pasivní apolitičnost

Tato vlastnost může být pasivním projevem, protože ne všichni mají zájem o politiku.

Aktivní apolitičnost

Někteří jednotlivci, skupiny nebo organizace mají apolitičnost aktivně implementovanou jako zásadu, například armáda, policie, tajné služby nebo Iniciativa Sníh. Jde o základní element pro organizace, které operují v politicky náročném prostředí, a který přispívá k udržení jejich nezávislosti a integrity. Aktivní apolitičnost neznamená, že jedinec nebo skupina ignoruje politické události; naopak si pravidelně prohlubuje povědomí o významu vlivu politik ve společnosti. Aktivní apolitičnost reflektuje vědomý politický indiferentismus, což znamená, že se zdržuje jednání ve jménu stranických zájmů a zachovává neutralitu v politických záležitostech. Nejde o omezení komunikace s vládními orgány a politickými příslušníky, ale o dodržení zásady "nebýt na něčí straně" při jednání s nimi. Tato charakteristika spadá do různých oblastí, ať už jde o veřejný sektor, kde apolitičnost zajišťuje spravedlivé a nezaujaté rozhodování, nebo o organizace, kde slouží k udržení profesionality a efektivity. Je to jakýsi štít, který chrání před politickými tlaky a umožňuje zachování integrity a důvěryhodnosti.

Politická nestrannost ve veřejném zdravotnictví

Posílení politické neutrality ve veřejném zdravotnictví a zajištění účinnosti a spravedlnosti programů lze přirovnat k pečlivé a precizní stavbě domu. Jeden krok po druhém, od základů až po vybavení kuchyně, vše musí fungovat harmonicky a sloužit svému účelu.

Akceptace epistemologie při plánování programů

Je to jako by architekt, plánovač, stratég, projektový manažer nebo plánovací specialista, který na základě epistemologie - vědy o tom, jak získáváme a interpretujeme poznání - kreslil výkres nebo psal plán a zároveň si uvědomoval, jaké jsou představy o fungování domu, přesvědčení, že dům má vypadat podle určitých parametrů, a vnímání reality, aby dům byl užitečný, ovlivňují konečný výsledek. Myšlenkové vzorce formují náš pohled na svět a mají vliv na podobu a účelnost výsledného plánu či projektu.

Pilíře pro neutralitu

Budování politické neutrality ve veřejném zdravotnictví je podobné stavění domu. S pečlivým plánováním, správným výběrem materiálů, zapojením odborníků, ochranou před nepříznivými vlivy a vzděláním obyvatel, vytváříme bezpečný, vřelý domov pro veřejné zdraví, který bude sloužit každému, kdo bude potřebovat jeho úkryt.

První pilíř: Transparentní plánování

Podobně jako mistr, který zahrnuje všechny osoby zapojené do výstavby, měli by být odborníci a relevantní stakeholdeři součástí tvorby procesu programu od samého začátku. Pak víme, že domek, který stavíme, je postaven na základových kamenech politické neutrality. Stejně jako základové kameny poskytují stabilitu domu, transparentní procesy a odborné zapojení poskytují základ naší zdravotnické politiky.

Druhý pilíř: Vědecká robustnost

Podobně jako tesař pečlivě vybírá dřevo pro konstrukci domu, i ve zdravotní politice se musí pečlivě rozhodovat na základě vědeckých důkazů a odborného konsensu. Pokud by tesař používal špatné dřevo, maltu nebo cihly, stěny by se třeba sesuly. Stejně tak by nesprávná rozhodnutí vedla ke kolapsu našich zdravotnických programů. Jako pilot, který naviguje letadlo na základě přesných měření a vědeckých dat, musí hodnotit také všechny rozhodnutí na základě důkazů a odborného konsensu.

Třetí pilíř: Zapojení veřejnosti

Jako potřebuje mistr mluvit o představách s majitelem domu nebo developerem a pracovníkům na domě tuto představu předat, je potřeba také zapojení veřejnosti do formulování našich zdravotnických politik. Představte si to jako otevřené fórum, kde občané mohou vyjádřit své potřeby a přání. Jejich hlas je důležitý při vytváření programů, které jsou citlivé na potřeby různých skupin. Bez zapojení obyvatel bychom ztratili hodnotnou zpětnou vazbu a porozumění potřebám různých sociálních skupin.

Čtvrtý pilíř: Politická nezávislost

Dům také potřebuje střechu, která jej chrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Stejně jako střešní krytina musí chránit dům před vlivem počasí, musíme také chránit zdravotnické programy před politickým tlakem. Stejně tak naše zdravotnické programy potřebují politickou nezávislost a ochranu před politickým tlakem, aby zůstaly stabilní.

Pátý pilíř: Rovnost a inkluzivita

V neposlední řadě potřebujeme interiérového designéra, který zajistí, že náš dům bude atraktivní a pohodlný pro všechny, kteří v něm bydlí. Programy tedy musí být navrženy tak, aby odpovídaly potřebám všech sociálních skupin.

Poslední, šestý pilíř: Vzdělaná a informovaná veřejnost

Nakonec, stejně jako místní elektrikář informuje majitele domu o různých elektrických zařízeních v domě a jak fungují, musí se také vzdělávat a informovat veřejnost o zdravotnických programech. Obyvatelé musí být informováni o veřejných zdravotních programech a o důležitosti politické neutrality a vědeckého přístupu.

Dům jako ze škatulky

Z těchto pilířů by mělo jít vytvořit silný rámec pro politicky neutrální a účinné veřejné zdravotní programy. S dostupnými a správně interpretovanými daty lze lépe reagovat na aktuální potřeby a výzvy ve zdravotnictví.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Kulhánková | čtvrtek 11.1.2024 14:36 | karma článku: 4,82 | přečteno: 117x
  • Další články autora

Jana Kulhánková

Příliv naděje: Boj o Benátky

Jednoduchý příběh, možná dramatický, ale prostý a přívětivý. Přesto bude mnohými přehlédnut či nepochopen. A je to tak v pořádku. Můžou se vůbec dnes ještě takové příběhy dít, nebo svět ztrácí svoji lidskost a emoční spojení?

31.12.2023 v 14:51 | Karma: 3,50 | Přečteno: 79x | Diskuse

Jana Kulhánková

Skrytá rizika a nebezpečí dezinformací ve virtuálním světě

“Dezinformace a konspirační teorie vznikají a následně se posilují během krizí, což má širší dopad na důvěru veřejnosti.” A já dodávám: Dezinformace má také dopad na důvěru v ty, kteří věci, dovolím si říci, skutečně rozumí.

21.12.2023 v 16:19 | Karma: 8,26 | Přečteno: 222x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Ne-schopnosti ne-úspěšného a ne-efektivního týmového vedení

Není vedení lidí jako vedení lidí. Pro správné vedení je třeba vybrat vhodný komunikační styl, znát a rozvíjet své dovednosti a umět komunikovat v krizi. Pokud vedoucí nechápe potřeby týmu, způsobí to mnohdy problémy. Někdy velké.

4.12.2023 v 12:01 | Karma: 4,36 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Gaslighting a EWA - když manipulace není vidět

Nejste blázen, jste oběť gaslightingu! Gaslighting je manipulativní technika, která slouží k dosažení kontroly nad druhými. Ať se jedná o osobní nebo pracovní situaci, je důležité rozpoznat tento druh chování a vypořádat se s ním.

21.11.2023 v 8:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 329x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Cesta k vnitřní rovnováze: 8 tipů, jak se učit ze životních výzev

Tento osobní příběh vypráví o cestě ženy, která se rozhodla přijmout životní změny s pozitivním pohledem a odvahou. Přes nepředvídatelné situace se naučila, že schopnost rozhodovat a přijímat změny vede k vnitřní rovnováze.

16.8.2023 v 15:00 | Karma: 7,04 | Přečteno: 159x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 175x
Empatie není jen slyšet slova druhých, ale i vnímat jejich tiché pocity.