Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta k vnitřní rovnováze: 8 tipů, jak se učit ze životních výzev

Tento osobní příběh vypráví o cestě ženy, která se rozhodla přijmout životní změny s pozitivním pohledem a odvahou. Přes nepředvídatelné situace se naučila, že schopnost rozhodovat a přijímat změny vede k vnitřní rovnováze.

Prostřednictvím introspekce, intuice a praktického uvážení získala schopnost tancovat mezi různými aspekty svého já. Příběh slouží jako inspirace pro všechny, kdo hledají sílu a štěstí ve svých životech, ať už procházejí krizemi nebo úspěchy.

Tento příběh může poskytnout podporu a nový pohled na osobní růst.

Konečně jsem se před lety rozhodla, že do svého deníčku s radostí zapíšu: "Vysoká škola života ukončena!”

Začala jsem před lety znovu, v tom malém domečku, kde mám svůj koutek – útulný domov, rodinu. Tu samou rodinu, kterou jsem hledala roky po celém světě, a přitom byla stále tak blízko – jen kousek ode mě. A konečně jsem se před lety rozhodla uzavřít myšlenku, že se mě týká vysoká škola života.

Jaká moudrost se skrývá za tímto příběhem?

Třeba ta o síle rozhodnutí a přijetí životních změn, a také o tom, že i nepředvídatelné a obtížné situace mohou vést k získání důležitých poznatků. Přijetí nutnosti rozhodovat tak, aby byl výsledek rozhodnutí v souladu s naší vlastní vůlí, patří také k takovým "znovuobjeveným" zjištěním.

Nepředvídatelné a obtížné situace nás mohou dovést k získání důležitých zkušeností a k přijetí nutnosti rozhodovat tak, aby byl výsledek rozhodnutí v souladu s naší vlastní vůlí.

Před lety jsem totiž sama sebe učinila samoživitelkou, což nebylo mé původní přání. Ale toto rozhodnutí, ačkoliv těžké, mě dovedlo k poznání, že všechny lekce života mají svůj význam. Změny nepřišly jen tak, jakmile jsem zavřela dveře za manželem a otevřela zase několik knih. Přišlo tolik nových výzev ke změnám! Ale rozhodnutí, kterou cestou se vydám, byla čistě moje volba, kterou jsem udělala svobodně a za kterou plně nesu zodpovědnost.

Schopnost ovládat své myšlenky, názory a rozhodnutí, a tím dosáhnout vnitřní rovnováhy a klidu.

Tato proměna v životě mě přivedla k důležitému poznání: život je jako hra Inner Game – má svá pravidla a dynamiku, kterou se snažím lépe pochopit. Naučila jsem se, že ne všechny myšlenky a názory ostatních musí mít vliv na mou vnitřní rovnováhu. Rozhodnutí a postoj jsou v mé moci.

Nechme za sebou negativní zážitky a soustřeďme se na pozitivní stránky života.

Chtěla jsem, aby na mé cestě bylo místo nejen pro výzvy, ale také pro pozitivní až šťastné okamžiky. Proto jsem se rozhodla nechat minulost za sebou a odevzdat svoje minulé starosti "nahoru," nechat je rozplynout se na atomy. Takzvaně jsem Bohu batůžek s těmi "sra.kami" hodila na hlavu. Tento krok nebyl náhodný, ale prošla jsem si dlouhou cestou, než jsem se k němu odhodlala.

Růst skrze výzvy: Využití získaných dovedností a perspektiv pro budoucnost.

Mé úsilí a hledání cesty mě dovedly k poznání, že konečný výsledek po dosažení určité výzvy v životě nemusí nutně převýšit výsledek předchozí nebo splnit očekávání. Avšak nezbavilo mě možnosti a schopnosti hledat další řešení. V mé cestě hrála důležitou roli Kognitivní behaviorální terapie (KBT), která mi pomohla lépe a pevněji čelit úkolům a dívat se na ně jako na příležitosti.

Proaktivní a pokorný přístup k životu nám umožňuje žít naplno a s radostí, i přes překážky v něm.

Dnes se snažím žít každý den naplno a s vděkem za svou rodinu a za světlo, které do mého života přinesli moji starší rodiče a mé děti. Pracuji na svém nitru a učím se, jak překonávat i ty nejtěžší chvíle.

Nic se nemá přehánět, ani přemýšlení.

Často se ponořím do přemýšlení a plánování, což mi pomáhá být připravená na různé situace, zejména na ty náročné. Přiznávám, že jsem se mnohokrát v minulosti nechala unést nadměrným analyzováním, prováděla jsem na sobě tzv. overthinking. Poznáte to zvnějšku tak, že vám lidé říkají: "Moc přemýšlíš!"

Tancovat s intuicí, rozumem a realitou bez úrazu?

Strach bývá často tím, co nás omezuje, avšak mé rozhodnutí postavit se mu čelem a věřit si více mi pomohlo vytvořit zdravější sebevědomí. Získala jsem schopnost vnímat svou vlastní hodnotu a stále se učím rozvíjet zdravou sebedůvěru. V procesu rozhodování jsem se naučila naslouchat své intuici, vnitřnímu hlasu (v MBTI Ni). Ano, to je ta rafinovaná magická entita, která spouští varovný červený majáček nebo vyvolává touhu přijmout příležitost.

Když se mám rozhodovat, primárně se ptám tedy intuice. Nechám její vedení projít filtry selského rozumu. Až poté pečlivě vstoupím s racionálními prvky a výsledek podrobně a prakticky ověřím. No, nemám to jednoduché. Je to proces... Možná úžasná schopnost každého je využít Teorii mysli (ToM). Tímto způsobem se snažím propojit intuici, rozum a praktickou realitu, abych mohla dělat informovaná a vyvážená rozhodnutí. Je to jako komplexní taneček mezi různými aspekty mého já.

Teď, když víte něco o mé minulosti a tom, co jsem se naučila a jak lze o věcech přemýšlet, možná lépe chápete, proč sdílím, co sdílím. Stále se snažím růst a neustále se učit novým věcem a ráda bych, aby tento příběh mohl alespoň trochu pomoci i jiným lidem.

Můj příběh je zde jako inspirace a podpora pro vás, kteří hledáte svou vlastní sílu a štěstí. Možná, že i mé zkušenosti vám přinesou nový pohled a nabídnou nějaké tipy na osobní růst.

Nemusíme mít neomezené zdroje nebo ideální podmínky k tomu, abychom mohli dosáhnout změn ve svém životě. 

I přes omezení, která můžeme zažívat, máme stále schopnost postupovat vpřed. Nikdo nám nemůže vzít to, co je naše. Nás. Tam uvnitř...

Na závěr, nezapomeňte, že každý z nás má svůj jedinečný příběh a cestu, kterou prochází. Ať už procházíme krizemi nebo úspěchy, vždycky máme šanci růst a učit se.

A tak se ptám vás: Jaká je vaše cesta? Co vás formovalo a co vás učí? Sdílejte své zkušenosti a inspirujte ostatní.

Vysvětlení pojmů

Kognitivní behaviorální terapie (KBT): KBT je takový jako průvodce pro naše myšlenky a chování. Pomáhá nám lépe pochopit, jak naše myšlenky ovlivňují, jak se cítíme a jak se chováme. S KBT se učíme, jak si uvědomovat negativní vzory a jak je změnit na pozitivní. Je to jako výcvik pro naše myšlení, který nám pomáhá zvládat výzvy života.

Inner Game: Tento pojem se zaměřuje na to, co se děje uvnitř nás samých, jak myslíme, cítíme a reagujeme na věci kolem nás. Je to jako taneček mezi naším vnitřním já a vnějším světem. Když pracujeme na svém Inner Game, snažíme se dosáhnout vnitřní rovnováhy a klidu, abychom lépe zvládali situace a rozhodnutí.

MBTI (Myers-Briggs Type Indicator): To je jak takový osobnostní průvodce. MBTI nám ukazuje, jakým způsobem se orientujeme ve světě, jaké jsou naše přirozené tendence a preference. Je to jako mapa našich osobnostních rysů, která nám pomáhá lépe rozumět sobě i druhým.

Ni (Intuice - Introvertní): To je jako ten vnitřní kouzelník, který nám říká "co kdyby" a pomáhá nám vnímat věci, které nejsou úplně zřejmé. Tento druh intuice nás může vést k hlubokému porozumění a nápadům, které se mohou zdát tajemné nebo těžko vysvětlitelné

Teorie mysli (ToM): Je to jakýsi mentální radar. ToM nám pomáhá rozumět tomu, co si ostatní lidé myslí, jaké mají pocity a úmysly. Je to, jako bychom měli vnitřní antény, které nám umožňují "načíst" myšlenky a emoce druhých lidí.

Overthinking, neboli nadměrné přemýšlení, je jako když máte v hlavě továrnu na myšlenky, která pracuje non-stop. Když začnete nadměrně přemýšlet, neustále zkoumáte a analyzujete všechno, co se děje kolem vás, až se ocitnete v bludišti myšlenek. Je to jako kdybyste měli na obrazovce počítače otevřených tisíce záložek a nemůžete se soustředit na jednu věc. Overthinking může vést k zbytečnému stresu, zmatku a někdy dokonce i k rozhodovacím zásekům, protože se tak zabýváte možnostmi a detaily, že se můžete ztratit ve vlastních myšlenkách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Kulhánková | středa 16.8.2023 15:00 | karma článku: 7,04 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Jana Kulhánková

6 pilířů politické neutrality ve zdravotnictví

Budování politické neutrality ve veřejném zdravotnictví je podobné stavění domu. Předkládám šest pilířů politické neutrality ve veřejném zdravotnictví, které vytváří stabilní základy pro efektivní a spravedlivé programy.

11.1.2024 v 14:36 | Karma: 4,82 | Přečteno: 117x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Příliv naděje: Boj o Benátky

Jednoduchý příběh, možná dramatický, ale prostý a přívětivý. Přesto bude mnohými přehlédnut či nepochopen. A je to tak v pořádku. Můžou se vůbec dnes ještě takové příběhy dít, nebo svět ztrácí svoji lidskost a emoční spojení?

31.12.2023 v 14:51 | Karma: 3,50 | Přečteno: 79x | Diskuse

Jana Kulhánková

Skrytá rizika a nebezpečí dezinformací ve virtuálním světě

“Dezinformace a konspirační teorie vznikají a následně se posilují během krizí, což má širší dopad na důvěru veřejnosti.” A já dodávám: Dezinformace má také dopad na důvěru v ty, kteří věci, dovolím si říci, skutečně rozumí.

21.12.2023 v 16:19 | Karma: 8,26 | Přečteno: 222x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Ne-schopnosti ne-úspěšného a ne-efektivního týmového vedení

Není vedení lidí jako vedení lidí. Pro správné vedení je třeba vybrat vhodný komunikační styl, znát a rozvíjet své dovednosti a umět komunikovat v krizi. Pokud vedoucí nechápe potřeby týmu, způsobí to mnohdy problémy. Někdy velké.

4.12.2023 v 12:01 | Karma: 4,36 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Gaslighting a EWA - když manipulace není vidět

Nejste blázen, jste oběť gaslightingu! Gaslighting je manipulativní technika, která slouží k dosažení kontroly nad druhými. Ať se jedná o osobní nebo pracovní situaci, je důležité rozpoznat tento druh chování a vypořádat se s ním.

21.11.2023 v 8:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 329x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Příští stanice Auschwitz, řvali na ni v metru. Fanoušky Sparty teď šetří policie

11. května 2024

Premium Šestasedmdesátiletá Eva Turnerová přišla za války o většinu příbuzných v koncentračních táborech....

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 175x
Empatie není jen slyšet slova druhých, ale i vnímat jejich tiché pocity.