Příliv naděje: Boj o Benátky

Jednoduchý příběh, možná dramatický, ale prostý a přívětivý. Přesto bude mnohými přehlédnut či nepochopen. A je to tak v pořádku. Můžou se vůbec dnes ještě takové příběhy dít, nebo svět ztrácí svoji lidskost a emoční spojení?

Bylo tehdy tepleji, než jsem čekala. Měla jsem žízeň, a přiznávám, trochu mě už bolely i nohy. Těšila jsem se do svého hotelu, přesněji do hotelové restaurace, a pak rovnou do vířivky. Už jen proto, že den byl prozatím naplněný procházkami po Benátkách bez pauzy na oběd. Vidina oběda mě popoháněla. Trochu jsem spěchala. Při tom spěchu jsem ale zavadila klíči o větev keře, kterého jsem si nevšimla, a klíče vyletěly o další křoví dál.

"Hledej šmudlo," smál se mi vnitřní hlas. Protočila jsem panenky do nebe a začala hledat.

Uprostřed hledání jsem uslyšela ženský silně emočně vypjatý hlas. Pootočila jsem hlavu a koutkem oka zahlédla ženu hned vedle východu ze křoví, jak k řeči i dramaticky gestikuluje. "Krásná žena s velkýma očima," usoudila jsem podle toho, co jsem viděla. Nechala jsem hledání a zvědavě namířila rovnou k ní. "Pak se pro ty klíče vrať!" upozornil mě vnitřní hlas. "A no jo furt, tak asi jasný..." argumentovala jsem mu. 

Mé kroky byly doprovázeny upřímným pohledem této ženy na mě. Dokončovala zároveň, jak jsem se blížila, větu s nepřirozeně dlouhými mezerami mezi slovy. Po několika málo krocích jsem vyšla zpoza lesního porostu, přes který nešlo vidět. Musela jsem opravdu blízko, abych viděla víc než tuto ženu u křoví. Dovolila mi dojít přímo k ní na délku lokte. Když jsem se zastavila, žena lehce otočila hlavou a přestala se tak na mě těma zelenohnědýma očima dívat. Když jsem se nahnula a podívala se do jejích očí znovu, byly jiné. Už nebyly jen okny do duše, ale změnily se v oči plné obav. Uviděla jsem v nich strach a beznaděj, polehounku se měnící ve zlost. Začala jsem vnímat zvuky a rozpoznávat slova, která situaci doprovázely. Ženy úzkost pocházela z davu za mnou. Situace i slova jdoucí z davu se evidentně přiostřovali i přes to, že už žena řečnice chvíli mlčela. 

boj o Benátky

Pochopila jsem podle výkřiků, mezi nimiž zněla i sprostá slova a výhružky, že žena mluvila o nebezpečí, které hrozí městu, a o tom, jak by měli lidé spolupracovat, aby se ochránili. "Odejděte! Utečte! Zavolejte poldy." ozval se můj vnitřní hlas. Chytila jsem ženu za ruku a zatáhla do mezery mezi křovím, odkud jsem vyšla. To dav, který se rozhodl za námi vydat, zdrželo, a my měly rázem náskok, takže jsme zaběhly za další křoví a utíkaly mezi stromy dál.

Když už se zdálo, že cesta skončí lesem, objevil se před námi malý, evidentně původní kostel, do kterého nás přijal o chvilku později kněz, který nás viděl běžet ke kostelu.

Boj o Benátky: Útěk

Když si vyslechl, co se stalo, nabídl mně a ženě, že můžeme zůstat v kostele, dokud se situace neuklidní. Mladá žena se rozhodla zůstat na delší dobu, narozdíl ode mě, ale nic nedělat nehodlala. Zvedla telefon a zavolala kolegovi, aby jí řekl nové informace k předpovědi počasí a informace z geomagnetických přístrojů na zachycení otřesů pro Benátky. Pak řekla jen “Díky! Zavolej mi, kdyby byla změna.” Žena ještě následně zavolala několika novinářům s nabídkou informací o možné hrozbě pro Benátky a spojení s Marco De Lucem, ředitelem jedné organizace zabývající se geopolitickým výzkumem v Itálii. Alissia nám vyprávěla mezi telefonáty, jak starosta Lucas Brugola odmítl její analýzu a tezi o katastrofě. Procedila něco o šovinistickým hovadu nebo co. V parku si chtěla utřídit myšlenky. Napadlo jí, že to řekne všem, jak byla zoufalá a naštvaná. Občané města se ale obrátili proti ní, protože nechtěli slyšet o problémech, které mohou zničit jejich dosavadní životy. Neznali ženu. Cítili se ohroženi tím, že jim někdo zvenčí říká, co mají dělat. 

V Alissii jsem viděla několik vlastností, díky kterým věřila v lepší svět, který byl díky ní zase o něco méně pesimistický. Spolupracovala bez váhání s ostatními, naslouchala jim a byla otevřená k novým nápadům a uměla lidi povzbudit. Byla to součást její povahy, takže toto chování nebylo jen chováním v těžkých dobách, ale každodenní. Cítila odpovědnost za své okolí dlouhodobě, věřila odborníkům, mezi které patřila a byla odvážná a obětavá, i když to pro ní bylo těžké a narážela sem tam na nepochopení a neúctu.

Vím to, protože jsme se samozřejmě zakecali. Zůstala jsem v kostele přes noc.

Druhý den ráno jsem se ale už rozloučila, vrátila se pro klíče do křoví a pokračovala do hotelu. Vypadalo to, jako by se včera nic nestalo. Bezpečně jsem tedy dorazila na oběd, dala si sklenici mojita a ve vířivce jsem přepnula v televizi relaxační hudbu s moc hezkou abstrakcí.

Relax ve vířivce s lekníny

Napadlo mě při koupání najít místní kanál a vyměnit lekníny na zprávy z města. Dobře jsem udělala. To, co jsem viděla, mě uklidnilo víc než abstraktní obraz. Ulevilo se mi, když sličný moderátor začal mluvit o riziku záplavy během příštího týdne v Benátkách. Mnohým to jako dobrá zpráva určitě nepřišlo, ale mně jo. Už jen dostat to do zpráv a ochránit spousty životů. O mě nešlo, já odjela v sobotu po obědě. Ulevilo se mi kvůli rebelujícím lidem v parku, že jich díky Alessii mnoho přežije. A vůbec, že mají lidé čas se ochránit.

Alessia zůstala v kostele až do záplav. Nechtěla opustit Benátky, chtěla pomoci připravit město na záplavy, které mohou způsobit škody větší než Katrina, a postarat se o lidi, kteří to zvládnou. Věděla, že bude potřeba každá ruka. "Když se pohnou příliš pevninské desky," napsala mi, "pohne se s nimi i moře. Naší planetě je úplně jedno, jestli lidé v Benátkách chtějí nebo nechtějí. Děkuji za pomoc a dám vědět, až bude po všem."

kněz v Benátkách

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Kulhánková | neděle 31.12.2023 14:51 | karma článku: 3,50 | přečteno: 79x
  • Další články autora

Jana Kulhánková

6 pilířů politické neutrality ve zdravotnictví

Budování politické neutrality ve veřejném zdravotnictví je podobné stavění domu. Předkládám šest pilířů politické neutrality ve veřejném zdravotnictví, které vytváří stabilní základy pro efektivní a spravedlivé programy.

11.1.2024 v 14:36 | Karma: 4,82 | Přečteno: 117x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Skrytá rizika a nebezpečí dezinformací ve virtuálním světě

“Dezinformace a konspirační teorie vznikají a následně se posilují během krizí, což má širší dopad na důvěru veřejnosti.” A já dodávám: Dezinformace má také dopad na důvěru v ty, kteří věci, dovolím si říci, skutečně rozumí.

21.12.2023 v 16:19 | Karma: 8,26 | Přečteno: 222x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Ne-schopnosti ne-úspěšného a ne-efektivního týmového vedení

Není vedení lidí jako vedení lidí. Pro správné vedení je třeba vybrat vhodný komunikační styl, znát a rozvíjet své dovednosti a umět komunikovat v krizi. Pokud vedoucí nechápe potřeby týmu, způsobí to mnohdy problémy. Někdy velké.

4.12.2023 v 12:01 | Karma: 4,36 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Gaslighting a EWA - když manipulace není vidět

Nejste blázen, jste oběť gaslightingu! Gaslighting je manipulativní technika, která slouží k dosažení kontroly nad druhými. Ať se jedná o osobní nebo pracovní situaci, je důležité rozpoznat tento druh chování a vypořádat se s ním.

21.11.2023 v 8:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost

Jana Kulhánková

Cesta k vnitřní rovnováze: 8 tipů, jak se učit ze životních výzev

Tento osobní příběh vypráví o cestě ženy, která se rozhodla přijmout životní změny s pozitivním pohledem a odvahou. Přes nepředvídatelné situace se naučila, že schopnost rozhodovat a přijímat změny vede k vnitřní rovnováze.

16.8.2023 v 15:00 | Karma: 7,04 | Přečteno: 159x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 175x
Empatie není jen slyšet slova druhých, ale i vnímat jejich tiché pocity.