Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Případ ztracené peněženky

Redaktoři MF DNES zveřejnili zajímavý test lustrující spolehlivost policie. Já jsem testovala nedávno na vlastní kůži.

V Ústí nad Labem na nás policie myslí – v MHD nás vyzývají zvukovým spotem k opatrnosti a bdělosti před kapsáři i vandaly, u parkovišť varují, že auta nejsou trezory a notoricky často nabádají k ostražitosti (hitem bývají otevřené ženské kabelky nadité hromadou nepotřebností) nejrůznějšími formami v supermarketech.

Ale znáte to, chyby děláme na pozadí chorobně známých varování. Nejinak to bylo u mě. Byla jsem nakupovat a samozřejmě vím, že se věci nenechávají bez dozoru.  Proto jsem sledovala kočárek s taškou i přes synchronní monitoring pobíhání mé dcery. Přesto se zlé tušení, umocněné drcnutím do podivného individua, naplnilo a já zůstala před pokladnou (sice s plným košíkem) s prázdnou. Neměla jsem ani peněženku samotnou, ba zmizela i celá igelitka, která měla vlastně být jakýmsi maskovacím manévrem. Zmocnila se mě panika, umocněna faktem, že nemám ani na zaplacení nakousaného dalamánku, který bych měla batoleti vyrvat od úst. Naštěstí byly prodavačky lidské a darovali nám kousek pečiva, když nás celý nákup přišel takto draho.

Celá dezorientovaná jsem vyběhla ven, abych prohlédla přilehlé koše s tím, že třeba byl zloděj charakter a odhodil alespoň všechny mé doklady. Při této bohulibé činnosti jsem narazila na své romské (velmi slušné)známé, kteří mě šokovali otázkou, jestli „to byl Cikán?“ V tom mnou projelo nákupní deja vu a přisvědčila jsem.

Nezbývalo než učinit rázné kroky, aby se pohroma ještě nezvětšovala. Kromě blokace karty bylo potřeba spojit se s příslušnými orgány. Ohlásit krádež nebo ztrátu nejde telefonicky, bylo třeba se dostavit osobně navzdory pokročilé hodině i přítomnosti dítěte. Na služebně mi však vyšli vstříc a já mohla přijít podepsat definitivní verzi (slohově slabší povahy, bohatší pak na gramatické chyby)na druhý den.

Mezitím jsem se rozhodla vrátit na místo činu v idealistické víře, že někdo něco ze ztracených věcí nalezl a odevzdal. Koneckonců já jednou odvezla občanku domů přímo jednomu z pracovníků místní ostrahy. Také vracím peníze, které mi někdo z číšníků či prodavačů dá navíc, za což si vysloužím tu a tam dokonce  posměch, někdy i samotných postižených. Mého muže tím dokonce rozčiluji a byla jsem jím jednou  odtažena na bezpečnou vzdálenost od pokladny, když jsem vyjádřila  pochybnost, že jsme za ty vody zaplatili nějak málo…

Nejsem nějaký světec, určitě jsem udělala i skutky běžně lidsky slabé, ale často si po vzoru Kantova imperativu představuju, jak by bylo (a taky někdy bylo) mě na konci šichty s mankem v kase. Proto jsem byla překvapená, když mi jedna kolegyně z práce řekla, že by si ve svůj prospěch špatně vrácené peníze nechala, neboť za chyby se platí a jí by to také nikdo nevrátil. Když jsem o tom v osudný den na daném místě přemítala, zazvonil telefon a volali ze služebny na okraji města, že se peněženka našla.

Nelenila jsem a okamžitě vyrazila vstříc možnému hapyendu. Ten se však konal zvláštní. Peněženku údajně našla dcera nějaké paní úplně v jiném obchodě nákupního centra a nerada by figurovala při výpovědi. Bodejť jo, když se odměnila sama všemi papírovými bankovkami. Velkoryse  mi nechala fotky, drobné, jízdenky a zaplaťbůh všechny doklady. A teď, co cítit – radost, že nebudu muset podstoupit martyrium na cestě k nové občance, řidičáku, zdravotnímu  průkazu atd., nebo vztek, že si někdo ponechá peníze mámy na mateřský? Nakonec ale přeci zvítězilo to dobré.

Podobně jako u testovaných policistů, kteří byli spíše poctiví. Vrací se mi však stejná otázka. Ocenit dobro, byť s nějakou šmouhou, nebo chtít vybroušenou poctivost?  Možná je rozdíl v hodnocení, když jde o instituci, která má „pomáhat a chránit“ a o civila, obyčejného občana, který se nachomýtnul k limitní situaci. Nakonec podle mého názoru rozhodne individuální cítění každého z nás (Vzpomeňme případ bezdomovce, který odevzdal nemalou sumu peněz, jež nalezl v popelnici.)a neovlivní nás příliš při tom ani riziko stíhání za „zatajení nálezu“ nebo férová policie.Vždycky  jsme na rozhodnutí sami. Věřit na to lepší v druhých, nebo nevěřit?

Autor: Jana Fránková | úterý 30.11.2010 14:00 | karma článku: 17,06 | přečteno: 1402x
  • Další články autora

Jana Fránková

Máma je jen jedna. A nebo…?

„Otec je vždy nejistý“, praví latinské úsloví a moderní výzkumy genetiků to se statistickými poznatky vysokého procenta nic netušících otců, kteří vychovávají biologicky cizí dítě, jen potvrzují. Matka se tak zdá být větší jistota

10.2.2016 v 20:21 | Karma: 8,88 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Je (B)bůh na (M)marsu?

Podle Nietzscheho je bůh už dávno mrtev, ale kdoví, třeba je jen jinde. To by sice mělo přinést všudypřítomné štěstí, neboť to se zpravidla dostavuje, když „pánbůh nebývá doma“.

22.1.2016 v 7:42 | Karma: 6,52 | Přečteno: 178x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Hrníčková kuchařka ze severu aneb Šéf s televizí zavítal opět do Ústí

,,Ano, šéfe", známý kulinářský pořad, který se opět vrátil na televizní obrazovku i myšlenka, která se jaksi nabízí při jeho zhlédnutí. Jenže pravda je jako ve všem mnohovrstevnatá a někde uprostřed...

15.1.2016 v 11:16 | Karma: 11,94 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Právo: mít tajemství

Já vím, máme třeba to listovní. Ale co ta další, jsou vůči nám opravdu dodržována? Zaručí nám je někdo?

10.1.2016 v 15:36 | Karma: 9,14 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Do nového roku „hlavně to zdraví“

Pro jednoho prázdná fráze, pro druhého nejsilnější mantra. Protiřečící dvojakost jakoby vystihovala to naše lidské plémě.

9.1.2016 v 20:48 | Karma: 6,86 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Střelec na předměstí Detroitu zranil osm lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11

Osm lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Jsem duše toužící po dobrodružství, jak jen to dovolí limity fyzické existence učitelky na MD z industriálního severu.

Seznam rubrik