Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je (B)bůh na (M)marsu?

   Podle Nietzscheho je  bůh už  dávno mrtev, ale kdoví, třeba je jen jinde. To by sice mělo přinést všudypřítomné štěstí, neboť to se zpravidla dostavuje, když „pánbůh nebývá doma“. 

Opak je však pravdou a dokonce existuje prý i bůh  nabádající k sebevražedným útokům nebo terorismu, ten pak ale skutečně (a trvale), velmi eufemisticky řečeno jazykem bláznů, je „z marsu“.

   Tak jako se hledá neustále život na jiných planetách, možná bude třeba najít i nové místo Nejvyššímu. Ale jen bůh ví, kde by to mělo být. A jsou vůbec „pozemští“ bozi přemístitelní? Když pominu neurčitou gravitaci jemně hmotných těl a vůbec tedy obtížnost astronautického výcviku Svatých mužů, je třeba zvážit, kterému z nich by opravdu „pšenka kvetla“(co by pak mlely boží mlýny) i jinde? A to úplně materialisticky doslova. Křesťanský bůh potřebuje minimálně jabloň a hada, židovský, muslimský a hinduistický zas ten správný typ dobytka. Tedy tam, kde je možný nějaký způsob života i pro lidi.

   Kasovní biják Marťan určité naděje v tomto směru dává, i když je to zatím jen o pěstování brambor s dopomocí výkalů. (To je teprve podobenství:nový život na odpadu lidstva.) Ale co naopak tento film neřeší, je nějaký duchovní rozměr. Ať už (až na výjimku, kde něco vzkazuje rodičům) absencí  jakékoli  psychologické introspekce do nitra novodobého trosečníka, tak i nějaké úvahy o životě přesahujícím pozemskou existenci. Hrdina ocitající se na (snad) bohem zapomenuté planetě je neochvějně odhodlán nezemřít, aniž by zmínil, o co se jeho víra ve vlastní budoucnost opírá. Prostý fakt pudu sebezáchovy nebo diagnóza výjimečného optimisty mi tu nestačí. Spíše věřím na naději v zázrak, ale to vědecké pole přesahuje.

   Ano, tak to mám já, místo fascinace technickými stránkami ve sci – fi snímku zase přemýšlím o tom, co nám smrtelníkům to může dát zde na Zemi. Proto jsem se nad trochu předvídatelným Marťanem nebo i komornější Gravitací účastně s hlavními hrdiny zaobírala myšlenkami, které se můžou honit člověku tváří v tvář nejosamělejší ze samot. Snad vzpomínky, snad ty sebelítostné, snad rozjímání o bohu? Mě v bezpečí našeho obývacího pokoje napadlo, že existuje-li bůh, má ještě někde na Marsu jeho pozemský koncept své kompetence? Mohl by mít např. kosmonaut ve vesmírné lodi Jeho vnuknutí o tom, co udělat pro svou záchranu? Co by se po smrti stalo se zbloudilou duší v ne-božím vakuu? Mohl by i v tomto smyslu být člověk opuštěn bohem (Svaté knihy se myslím vesmírným prostorem zrovna nezabývají)? Fungovala by až sem hromadná modlitba za astronautův návrat vedená ze Země? Jednoduše řečeno je tu boží pokrytí? A na jiných planetách? Jinými bohy (i Xenofanes říkal, že nabývají jen podobu těch, co v ně věří) nebo nějakým jedním nadgalaktickým, celovesmírným?

   Pozornému čtenáři se může zdát, že mi tu panuje pohříchu nějaký křesťanský tón, což by se středoevropanovi (byť z jedné nejateističtějších částí) mohlo lehce stát. Ve skutečnosti já osobně pěstuji takovou tu zplanělou religiozitu, která věří ve „vesmírné zákony“, energie, karmu a v níž je bohem Cosi. Tedy spíše jsem si v popsané chvíli vnitřně kladla otázky, zda by naši filmoví hrdinové mohli silou myšlenky objednat záchranu, jestli by se dokázali telepaticky spojit s příbuznými a zda by pouhou meditační ukázněností dokázali zvrátit svoji fatální situaci? Teoreticky mi z toho vychází ano, které pak obhajuje téměř nepravděpodobné happyendové závěry obou filmů. Že by filmaři  nevědomky znázornili něco z budoucnosti tak jako v Návštěvnících CML, který připomíná dnešní internet? (Ostatně hloupý sedlák mívá největší brambory…)

   Nazývám ji tu zplanělou proto, protože je posbírána syntézou vlastně z různých náboženských systémů. A také proto, že ji mnoho lidí pěstuje neritualizovaně, jen když se hodí, a přitom ji přes (nebo pro) svou vykořeněnost potřebují. Na smrtelném loži, v raketě nebo mají-li v rodném listě u povolání matky „politická vychovatelka“.  Spojení s ním pak složitě musí hledat ve svém srdci, jak to již radil Tomáš Akvinský nebo J. A. Komenský. Ale vždy navážete, protože vy sami již takový vesmír jste.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Fránková | pátek 22.1.2016 7:42 | karma článku: 6,52 | přečteno: 178x
  • Další články autora

Jana Fránková

Máma je jen jedna. A nebo…?

„Otec je vždy nejistý“, praví latinské úsloví a moderní výzkumy genetiků to se statistickými poznatky vysokého procenta nic netušících otců, kteří vychovávají biologicky cizí dítě, jen potvrzují. Matka se tak zdá být větší jistota

10.2.2016 v 20:21 | Karma: 8,88 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Hrníčková kuchařka ze severu aneb Šéf s televizí zavítal opět do Ústí

,,Ano, šéfe", známý kulinářský pořad, který se opět vrátil na televizní obrazovku i myšlenka, která se jaksi nabízí při jeho zhlédnutí. Jenže pravda je jako ve všem mnohovrstevnatá a někde uprostřed...

15.1.2016 v 11:16 | Karma: 11,94 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Právo: mít tajemství

Já vím, máme třeba to listovní. Ale co ta další, jsou vůči nám opravdu dodržována? Zaručí nám je někdo?

10.1.2016 v 15:36 | Karma: 9,14 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Do nového roku „hlavně to zdraví“

Pro jednoho prázdná fráze, pro druhého nejsilnější mantra. Protiřečící dvojakost jakoby vystihovala to naše lidské plémě.

9.1.2016 v 20:48 | Karma: 6,86 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Jana Fránková

Co nám děti tají aneb to semínko musíš sníst?

Začalo to nevinně. Stojíme na vlakovém peronu a čtyřletá dcera se na mě obrátí s dotazem: "Mami, jak se dostanou  miminka do toho bříška?" Já vyzbrojená čtením několika článků na toto téma a odhodlaná říkat dětem přijatelnou

16.11.2013 v 9:45 | Karma: 17,97 | Přečteno: 789x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Poslanci schvalují smlouvu s Německem o rozvoji labské vodní cesty

23. května 2024  8:45,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Poslanci schvalují smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Stanoví základní...

Nizozemsko proti Bruselu. Imigrační a klimatické plány Unie Wildersovi nesedí

23. května 2024

Premium Vypadá to na téměř neodvratný střet. Chystaná nizozemská vláda euroskeptického vítěze voleb Geerta...

V pátek hrozí silné bouřky a přívalové deště. Napršet může až 30 milimetrů

23. května 2024  10:56

V pátek se budou na většině území lokálně vytvářet bouřky s přívalovými srážkami. Za krátký čas...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24

Vězení na pět a půl roku vyměřil olomoucký krajský soud podnikateli Petru Látalovi, který podle...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Jsem duše toužící po dobrodružství, jak jen to dovolí limity fyzické existence učitelky na MD z industriálního severu.

Seznam rubrik