Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zločin a trest: Tragicky vyhasly dva lidské životy

Nechci rozebírat smutné události, které jsme sledovali kolem Aničky Janotkové. Nechci ani rozebírat práci policie, soudců, osobnost potencionálního viníka, ale podívat se na události jiným úhlem pohledu.

Sledovala jsem čas od času reakce lidí pod články, které pojednávaly o tragedii malého děvčátka a o Otovi T. Byl obviněn na nepřímých důkazech, pokusil se o sebevraždu a zemřel. A možná, že se nedozvíme, kdo byl opravdu pachatelem, jak se věci sběhly a v jaké době vlastně žijeme. Protože se mi to celé zdá velmi podivné a to nepokládám zprávy Blesku za směrodatné.

Reakce lidí a trest smrti

O to víc mne překvapila reakce lidí. Nejde jen o to, že nebyla vzata v úvahu prezumce neviny, ale některé výroky a představy, jak naložit s pachatelem, který nebyl odsouzen, mi braly doslova dech. Tolik až odporných praktik, jaké lidi vymýšlejí, aby byla oběť dostatečně pomstěna ukazuje, že tato společnost, reprezentovaná těmito diskutujícími, není absolutně zavedená na to, aby byl v České republice uzákoněn trest smrti, byť za tak tragický případ, jakým byla Anička. A přitom ještě spoléhat na pomstu z řad vězňů, která má reprezentovat lidskou spravedlnost a někoho týrat, šikanovat a nebo i zabít či dovézt k sebevraždě ze zoufalství a nemožnosti přežít. Já bych dala přednost spíše tomu, že pachatel (stále ještě domnělý) neunesl tíhu svého činu a vzal si život.

Trestní zákon

Žijeme v právním, demokratickém státě a každý má právo na svého obhájce a spravedlivý soud. Každý. I tak odporný zločinec, který zabije nevinného člověka, navíc ještě bezbranného. A je na státu, aby společnost od takových lidí chránil a ne, aby se spoléhalo, že lidé, kteří spáchají hrdelní zločin, se odsoudí podle demokratických zákonů a pak se spoléhá na to, že je někdo umlátí ve vězení jako ve středověku. Já s takovým řešením nesouhlasím a vůbec se divím, že se s tím obecně počítá. Málokdo ví, co zločinec, který spáchal vraždu, prožívá. A co vůbec lidé v kriminálech prožívají i bez týrání spoluvězni.

Proč trvat na dodržování prezumpce neviny

A je nutno vzít v úvahu, že se do takové situace může dostat nevinný člověk, který nedokázal svou nevinnu prokázat. A to tu jde. Chyby se stanou. Někdo se k něčemu přimotá a je v maléru. A řada lidí může proti němu i křivě svědčit, protože z nějakého důvodu má na něho spadeno. A v dnešní době by to nebylo nic zvláštního. Protože všechno, jak se zdá, prožívá přerod a ani justice není v klidu. A advokátů, kteří by na základě svých zkušeností, své vzdělanosti a hlavně píle byli schopni takové případy hájit či stát na straně žalujících, je opravdu velmi málo. Myslím, že se nedá na to spoléhat, zvláště, když lidé většinou nemají na to, aby je zaplatili. Jedním takovým činem, který se stal, je ohrožená celá společnost ve všech směrech. Jednak je podněcována k radikálním řešením, protože každý soudný člověk je otřesen takovým případem, jaký se stal a dotýká se ho jako lidské bytosti, a to velmi negativně, jednak se promílá důvěra v Policii, která to v současné době také nemá lehké a určitě se i lidé u Policie obávají o práci, takže jsou stresováni a masírováni ze všech stran, a mohou dělat chyby, které mohou být fatální a nevratné, a jednak se lidé cití bezmocní, protože nejsou uspokojeni spravedlností v řešení celého případu.

Zprávy z tisku

A obecně: celá současná situace ve společnosti odpovídá reakcím na každý takový případ a lidé se radikalizují. Také se mi nelíbí, jakým způsobem byl celý případ v tisku veden. Já chápu, že zvedl čtenost, že se lidé o to zajímají, že chtějí vědět, jak to dopadne.

Myslím si, že by nám všem nejvíc posloužilo, kdybychom více trvali na dodržování zákonů a vynucovali jejich dodržování i ze strany státu pro svou bezpečnost, ochranu, klid a vlastní prožívání života a snížili pozornost k mnohdy neodpovědným a samy věci poškozujícím článkům v novinách, které velice umně v lidech rozehřívají krev a přitom jsou nic neříkající. Zákony platí pro všechny a nemůže existovat ještě jiné právo, které se uplatňuje a říká se tomu spravedlivá pomsta. Protože něco takového naše zákony nedovolují a může se to obrátit, pokud se to trpí, proti komukoliv, jen proto, že na něho nějaká skupina ukáže. Nakonec, máme příklady z historie.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 24.3.2011 22:39 | karma článku: 12,83 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...