Zapomenuté recepty: Povidlové knedlíky a jiné dobrůtky
Povidlové knedlíky podle Anuše Kejřové
Tak, postupujeme tak, že dáme na mísu 1/2 kg sypké mouky, lžičku soli a necháme na kamnech (zejména v zimě) ohřát. Do čtvrt litru vlahého mléka dáme 1 dkg kvasnic, lžičku cukru a necháme zkynout. Do zkynutého rozkverlaného kvásku přidáme 1 žloutek, rozkverláme a vlijeme do mouky. Hrneček ještě vypláchneme vlahým mlékem a vše zaděláme v tužší těsto, které vytloukáme tak dlouho, až se na něm dělají puchýře. Pak je necháme na kamnech 1/2 hodiny kynout. Zkynuté na vále ve výši prstu rozválíme, krájíme čtverce a doprostřed dáme lžičku nepřipravených povidel. Knedlík zakulatíme a necháme na prkénku ještě asi čtvrt hodiny dokynout. Zavařujeme je do slané vody a vaříme podle velikosti 10-15 minut. Přesvědčíme se, že jsou uvařeny: vyndáme jeden knedlík a opatrně ho roztrhneme pomocí dvou vidliček. Když se nám prst doprostřed neboří, jsou uvařené. Pak je rychle dírkovanou nabíračkou vyndáme a každý jednotlivý rychle vidličkou propíchneme, aby z něho pára vyšla a zůstaly kypré. Zůstane-li v nich pára, knedlík se srazí a ztvrdne.
Babička psala, že tyto knedlíky se musí vařit ve velkém hrnci, aby měly dostatek vody a místa. Nejlépe je vařit na dvakrát.
Uvařené je dáme do pařáku, než je neseme na stůl.
Povidlové knedlíky se mastí sádlem posypávají se oslazeným mletým mákem. Pokud je mastíme rozpuštěným máslem, dáváme na ně oslazený strouhaný tvaroh.
Babička také píše, že v zimě, v době drahých vajíček, se dá půl lžičky prášku do pečiva.
A tak můžeme postupovat při třešňových knedlících, višňových knedlících, jablkových knedlících, borůvkových knedlících, ostružinových knedlících a rebarborových knedlících s tím, že, rebarbora se nakrájí na kousky, spaří se vařící vodou a nechá se na sítku odkapat. Nespařená není zdravá! Podle chuti se přisladí, plní se jí knedlíky.
Třené švestkové knedlíky
Švestkové knedlíky jsou proslaveným jídlem české kuchyně a jistě jsou vynikající. Babička říkala, že třené knedlíky se vaří pro lidi, kteří nesnesou moučná jídla s kvasnicemi. Takže, jak budeme vařit švestkové knedlíky. Na míse třeme asi 1/4 hodiny 1 lžíci másla, 2 lžíce tvarohu, 2 žloutky a lžičku soli. Pak přidáme koflík mléka a 1/2 kg mouky. Těsto dobře vypracujeme a necháme asi půl hodiny přikryté na vále odpočinout. Pak těsto na prst rozválíme a rozkrájíme na kousky, do kterých švestky zabalíme. Vaříme je v trochu zasolené vodě 7-10 minut. Na zkoušku jeden vyndáme, a když se nám prst do něho neboří, jsou uvařené. Uvařené na místě mastíme, jak výše při povidlových knedlících bylo uvedeno. Místo švestek můžeme plnit knedlíky ještě jiným ovocem.
Polévka ze sušených hub
Hrst sušených hub ve vlažné vodě vypereme, dáme do hrnku do studené vody a necháme vařit, V jiném hrnku vaříme ve vodě kosti, játra, zeleninu. Vodu z měkkých hub odcedíme do té polévky. Houby pak na prkénku jemně usekáme. Na 2 lžíce sádla nebo másla dáme špetku kmínu, lžíci usekané zelené petržele, rozsekané houby, necháme zaškvířit, pak přidáme tolik mouky, abychom docílili mastnější jíšku. Tuto zavaříme do odcezené polévky, necháme dobře povařit a zahoustnout. Můžeme též polévku zjemnit koflíkem mléka a žloutkem. K polévce podává se na nudličky nakrájená osmažená houska.
Bublaniny
Po několika fiascích s bublaninami podle receptů, které jsem nasbírala na internetu a raduji se, že jsem objevila ten ručně psaný sešit, o kterém jsem Vám psala v minulém díle. Konečně jsem ji udělala tak, jak si ji pamatuji z dětství. Nebyla to vina receptů, ale možná, že chyběl podrobný popis. Ne každému, který si předepsaný recept několikrát nevyzkoušel a dělá to poprvé, dojde, jak má moučník ve finále vypadat a chutnat. Ale i současné recepty jsou výborné, o tom žádná.
Recept z babiččiny kuchařky zní: utřeme 15 dkg másla do pěny, pak přidáme 15 dkg cukru, chvíli třeme a pak teprve dáme 3 žloutky a třeme celkem půl hodiny. K tomu přidáme z 3 bílků tuhý sníh a 15 dkg mouky, a to tak, že vždy jednu lžíci sněhu a 1 lžící mouky zamícháme do těsta. Nízký plech nebo pekáček vymažeme omastkem a moukou vysypeme, pak těsto na prst silně nalijeme, hustě posázíme třešněmi nebo višněmi, podle potřeby posypeme tlučeným cukrem a pečeme v dobře prohřáté troubě tak dlouho, až se prst do těsta neboří, celkem 15 - 20 minut. Je to lehoučký a výtečný moučník.
O Anuši Kejřové
Anuše Kejřová se narodila roku 1874 v Kralupech nad Vltavou jako Anna Nápravníková. Koncem roku 1905 (23. prosince) napsala knihu s názvem "Úsporná kuchařka" s podtitulem "Zlatá kniha malé domácnosti". Autorka při svých výpravách s kuchařskými kurzy zavítala i do České Třebové. Při té příležitosti se zastavila v knihtiskárně Josefa Horáka (toho času umístěné v domě s čp. 860 na Tyršově náměstí) a právě tam dala vytisknout svou "Úspornou kuchařku."
Recepty v tomto seriálu jsou zřejmě inspirovány touto kuchařskou knihou, ale její jméno je uvedeno jen u prvního receptu. Bohužel, tuto knihu nemám k dispozici, ale asi po ní zahájím pátrání.
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD
Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...
Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov
Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...
Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník
V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...
Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané
Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016