Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z české kuchyně

Ráda vařím staročeskou kuchyni, i když, bohužel, se nedají všechny recepty používat, protože hodně jídel je postavených na zvěřině a tu nemá v rodině nikdo rád. A tak si vybírám jemnější jídla s výraznou chutí, doplněná masem, které dělám podle paní Rettigové. Podle Rettigové vařím proto, že jsou ke každému jídlu popsány velmi podrobně všechny postupy a člověk se tak pomalu a jistě, vlastní zkušeností, naučí opravdu vařit. Jídlo musí být stravitelné, jednoduché, jemně kořeněné a chuťově obohacené přírodními ochucovadly. Mám vynikající zkušenost s vinným octem, s kandovaným cukrem, který přidá omáčkám charakteristickou chuť i mandlemi, které zjemní a současně jsou zdrojem významných výživných látek.

OMÁČKA OKURKOVÁ

Ingredience:
kyselá okurka
hovězí vývar
trochu kopru
jíška
kandovaný a bílý cukr
citronová kůra

Kyselou okurku nakrájíme na drouboučko. Je to důležité, aby se v omáčce pěkně rozvařila. Pak na ni nalijeme trochu hovězího vývaru a vinného octa a necháme povařit. Můžeme i přidat trochu nasekaného čerstvého kopru. Omáčku zapražíme trochou jíšky do hněda usmažené a přidáme trochu kandovaného cukru a trochu bílého cukru. Přidáme trochu citronové kůry, rozkoktáme a necháme povařit.

OMÁČKA KOPROVÁ

Ingredience:
hovězí vývar
vinný ocet
na drobno nasekaný kopr
trochu másla
trochu mouky na zahuštění kyselá smetana
jeden nebo dva syrové žloutky

Do trochy hovězího vývaru přidáme vinný ocet a povaříme, pak přidáme na drouboučko nakrájený zelený kopr. V jiném kastrůlku připravíme : kousek másla, trochu mouky, kyselou hustou smetanu a jeden nebo dva žloutky, dobře rozmícháme a pak zakloktáme koprovou polévkou. Ještě mírně povaříme. A pokud budou mít někteří vaši stolovníci řeči o tom, že koprovku nemají rádi, pak jim můžete vyprávět, jak je kopr zajímavý.

Přišel k nám z Orientu, z Íránu a z Přední Indie. Už ve starověku ho lidé v Evropě znali a říkali mu falešný anýz. V římské době byl kopr symbol vitality. Čerstvá nať obsahuje vitamín C (až 170 mg/100g), provitamín A (13 mg/100 g) a řadu nerostných látek.

KŘENOVÁ OMÁČKA

Ingredience:
ustrouhaný čerstvý křen
mouka 
máslo
mandle
smetana
muškátový květ

Ustrouhaný křen (pozor na oči při strouhání) dejte do kastrolku spolu s trochou bílé mouky, máslem, muškátovým květem a mandlemi, které buď nastrouháme nebo lehce rozmixujeme, dobře promícháme. Pak zahřejeme sladkou smetanu, do ní dáme kousek cukru, pak nalijeme z prvního kastrolku křen s dobrotami do smetany a necháme trochu povařit. Ještě můžeme přidat trochu muškátového květu. Omáčka bude trochu ostrá, na to se připravte! Ale je přímo přepychová! 
Vařením se ostrost křenu trochu ztrácí a tak záleží na vás, do jaké míry chcete mít omáčku ostrou!

O muškátovém květu
Obě koření, muškátový ořech i květ, pocházejí z jediného ozdobného tropického stále zeleného stromu a mají za sebou jako téměř všechna tropická koření podobnou historii, plnou krveprolití, pohádkových zisků, doprovázených zbídačováním domorodců. Jeho pravlastí jsou indonéské Moluky. Dodnes odtud pochází nejkvalitnější zboží s největšími semeny. Pěstuje se také na Jávě, Celebesu, Sumatře, v Thajsku, na ostrově Penang i v jiných tropických oblastech. V 10. století je znali Arabové a ve 12. století bylo koření i v Evropě ctěno jako léčivé a neobyčejně vzácné. Tropický strom, který „muškátový ořech i květ“ nese, se nazývá „macizeň pravá“ a je to velmi hezký strom. Má tmavozelené listy, zelenavou hladkou kůru a tvoří kuželovitou korunu. Plod je bobule s jedním semenem (muškátový ořech). Semeno je kryto míškem. Ten se odtrhává, suší a přichází do obchodu jako „muškátový květ“ (“macis“). Holé jádro se síťovým povrchem a mramorovým vnitřkem je „muškátový ořech“. Kvalitní muškátový ořech má mít příčný průřez bez dutin, má příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat.

Muškátový květ je zlatavě žlutý až hnědý. Muškátový ořech i květ jsou velmi známá koření. Používají se do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva, mají značné uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v parfumérii a likérnictví. Jako koření jsou používány do koláčů, sušenek. Pro dosažení maximální chutě a vůně je nutno, těsně před užitím, jemně ořech nastrouhat do pokrmu. Při jeho používání musíme ale být opatrní. Ve větším množství – větším než je jeden celý ořech, může být i pokrm jedovatý.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | neděle 31.10.2010 23:41 | karma článku: 12,65 | přečteno: 981x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,95 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 15,07 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,53 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč