Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z české kuchyně

Nyní, když už pomalu přichází zima, jistě každého potěší, když si dá něco dobrého na zahřátí. Předkládám vám staré recepty ze zápisků mé babičky. Moji předkové ještě vedli takový ten sousedský život, hrálo se na hudební nástroje a povídalo. Z toho už teď nic není. Ale je to škoda, protože jen tak se člověk dostal k receptům, které někdo od někoho přinesl k lepšímu. Hodně z nich pochází i ze staré Vídně. http://www.youtube.com/watch?v=rnLsTO7JK7E&feature=related

Dědečkovy speciality

Nemyslete si však, že můj dědeček byl nějaký hýřil! Jeho spíš bavilo po svém zpracovávat ovoce, které se rodilo nejen u nás na zahradě a v našem milém sádku. Své produkty rád rozdával v pěkných lahvičkách při nejrůznějších příležitostech svým přátelům. To byl docela hezký dárek, co myslíte?

Šípkové víno

Tak si nyní zkusíme šípkové víno podle starých recepisů:
Šípky sbíráme v době, kdy jsou již uzrálé. Vybíráme zásadně pěkné, zralé.

Na 1 kg šípků patří 1 kg cukru a 3  l vody.

Cukr dejte do hrnce, pokropte jej vodou a nechte roztát. Pak nechte vařit tak, až se ze spodu začne mírně napalovat, ale ne mnoho.Pak na něj nalijeme 3 1/2 litru vody zamícháme a nechme směs vody a cukru asi jednu minutu vařit. Pak odstavíme a až vystydne, nalijte na omyté zralé šípky do láhve, obvažte papírem nechte na teplém místě stát. V ńoru nebo březnu se scedí do lahví, dobře to uzátkujte a dejte do sklepa. Čím je starší, tím lepší!

Jablkové víno

Postrouhejte zralá jablka a nalijte na ně tolik vody, aby byla jablka potopena a nějaký čas nechte směs kysat. Pak všechno přelisujte. Na 50 l šťávy dejte 7 kg cukru. Nyní dejte i s cukrem šťávu do vhodné nádoby a nechejte opět kysat. Až vykyše, stáhněte víno do lahví a uschovejte.

Malinové víno

Zralé maliny dobře rozmačkejte a nechte týden i déle kysat. Každý den na povrchu zamíchejte, aby se na malinách neusazovala plíseň. Pak štávu vlijte do čistého soudku a l litr šťávy dejte 1 kg cukru a 2 litry vody. Vodu můžete dolívat vlažnou, aby víno lépe a dříve vykvasilo. Soudek musí zůstat neplný, aby měla kyselina dost místa. Soudek ucpete zátkou, uprostřed provrtanou. Zátka musí být volná! Sud postavte na teplé místo a jakmile přestane víno šumět, zátku pevněji zatlucte, aby k vínu nemohl vzduch. Až je víno průhledné, pak jej teprve stáčejte do lahví a uschovejte ve sklepě.Takto musí víno kysat alespoň půl roku.

Likér z lipového květu

Naplňte asi pětilitrovou láhev, která má širší hrdlo, čerstvým, lipovým květem. K tomu přidej hrst lupenů z růží, pak zalij čistým lihem nebo rumem a nechje 3 – 4 neděle stát na slunci. Potom líh slij a odměř:
1 litr tohoto lihu dejte vařit s 45 dkg cukru nebo 20 dkg cukru a 25 dkg medu s 1 litrem vody asi 1/2 hodiny. Pak teprve zchladlý cukr (nebo cukr s medem) smíchejte s lipovým výtažkem a přeceď  do lahví, Pokud není likér čistý, tak ho přes filtrovací papír nechte prokapat.

Teplé nápoje

Žitná káva patřila k běžným teplým snídaňovým nápojům a nikdo nkdy nepochybuje a pochybovat nebude, že je to nápoj zdravý. I když nepodceňujme dobrý vliv zrnkové kávy, kterou téměř všichni ke snídani pijeme.

Jak si připravit žitnou kávu?

Koupíme si mletou žitnou kávu, zřejmě asi dnes nikdo nebude pražené žito mlít doma na domácím mlýnku. Vezmeme příslušné množství žitné mleté kávy, zamícháme ji do vroucí vody a necháme dál vařit. A to tak dlouho, dokud se pěna nezvíří, což trvá, podle mého měření, 8 minut. A teď pozor, milovníci arabiky a jiných druhů. Tento odvar nalijeme na mletou kávu (jakobychom na ni nalévali čistou vařící vodu) a přidáme smetanu.

Jak se vám tento recept zamlouvá? Mně tedy ano. Zvláště, když k této kávě podáváme něco dobrého. A kdo nesmí zrnkovou kávu, pak mu rozhodně vyhovíme lépe tak, že žitnou kávu zrnkovou přichutíme.

Káva se žloutky

Chceme-li si dál plánovat rodinné snídaně, nabízet svým milým všelijaké pochoutky, tak bych navrhovala kávu se žloutky. Je to recept staročeské kuchyně a hodně zajímavý. Tak poslouchejte:
Umíchejte svěží žloutek s několika kapkami čerstvé vody, nalij pak na naň 2 – 3 lžíce dobrého vařícího mléka, za stálého míchání, vlij rozkvedlané vejce do ohřáté sklenice, přlij 1 sklenici horké kávy, načež kvedlej kávu, aby se utvořila pěna a hned podávej (recept z roku 1924).

Královská káva

Tak tato káva spíš patří na odpolední dýchánky. A pro lidi, kteří snáší alkohol smíchaný s kávou.

Nalijme do koflíku z poloviny silnou kávu, přidejme mnoho cukru a na obrácenou lžíci hřbetem vzhůru , nalijeme tolik dobrého koňaku, aby se koflík doplnil a pak zapálíme. Recept pochází z roku 1927.

Kakao

Ohrnují děti nad kakaem nosík? Brblají, když mají kakao pít? Zkusme uvařit kakao v mléce. Tak, jak se vařívalo dřív.

Na koflík kakaa vezměte 1/2 l mléka a plnou kávovou lžičku kakaa. Kakao rozmícháme ve studeném mléce, tedy v malém množství, a pak ho rozmícháme ve zbytku mléka. Postavte na kamna a stále míchejte. Pak oslaďte cukrem. Místo mléka můžete použít smetanu. A dále můžete kakao vařit místo v mléce nebo smetaně, ve vodě a dovaříme ho pak v mléce. A osladíme.

Čokoláda

Horká čokoláda ke snídani? No proč ne, když je chuť. Zkuste vanilkovou čokoládu.

Rozstrouhejte 2-3 dkg dobré vanilkové čokolády, uvařte 1/2 l  mléka, vhoďte do něho čokoládu, kvedlejte a nechte ji rozpustit. Podle libosti pak zakvedlejte žloutky rozmíchanými ve studeném mléce a oslaďte cukrem.

Vinná čokoláda

Na sporák postavte  1/2 l vody s 25 dkg čokolády, 10 dkg cukru, trochu usekané vanilky a za častého kvedlání vaříme1/2 hodiny, pak přilij láhev bílého nebo červeného vína, znovu povař a zakvedlej 4 žloutky.

Čokoláda se žloutky

Do 1/6 l smetany dejte 17 dkg strouhané čokolády a za stálého míchání nechejte na sporáku rozehřát, až je pěkně hladká. Potom k ní přilijte 1/3 l mléka a nechejte za stálého míchání vařit. V jiném hrnku rozkvedlej trochu sladké smetany se 4 žloutky a cukrem, předejte do nich pomalu vřelé vařené čokolády . Napřed pomalu přidávejte a pak rychleji – stále míchejte, jinak se smetana srazí.

Studená čokoláda

Rozstrouhejte 14 dkg dobré čokolády a dejte ji do litru kvalitní smetany,přidejte 80 dkg cukru a vařte. V jiném hrnku rozvedlejte 6 žloutků s trochou smetany, načež přilijte do vařící čokolády dobře míchajíc. Čokoládu nalij do koflíčků. Postavte do parní lázně na sporák, přikryjte a nechejte tak čokoládu v páře ztuhnout. Po chvíli koflíčky vyndejte, nechejte čokoládu zchladnout a studenou podávejte.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | pátek 22.10.2010 0:00 | karma článku: 13,08 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,95 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 15,07 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,53 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Zemřela tlumočnice zpráv do znakové řeči Naďa Hynková Dingová

29. května 2024  10:45

Tlumočnice do znakového jazyka Naďa Hynková Dingová, známá i divákům zpráv České televize, zemřela...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!