Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výměnek: Jak zřídit rodičům výměnek

Máte rodinný dům, který jste získali darem od rodičů či prarodičů? Zřiďte jim výměnek už v darovací smlouvě. Tento institut se od roku 1948 neužívá podle zákona o národním pojištění. Není ani zaveden do současného a platného znění občanského zákoníku. V novém občanském zákoníku se zřejmě bude nazývat služebnost k bytu. Kdoví? Tak jsem použila slovo výměnek, aby bylo jasno, o čem článek pojednává. :))

Pokud rodiče či prarodiče darují svým dětem nebo vnoučatům dům,  v tomto případě je vhodné přímo do darovací smlouvy vložit ustanovení o zřízení věcného břemene na nemovitost - tedy doživotní právo užívání domku pro rodiče nebo babičku a dědečka . A tak až do své smrti získají právo dům užívat a nikdy je, díky věcnému břemenu k nemovitosti, nemůže nevděčník z domu vyhodit. Tomuto právu nezabrání ani to, kdyby dcera, syn, vnuk domek v budoucnu prodal. Obě strany jsou takto spokojené, rodiče, babička a dědeček splní své přání dům ještě za svého života vnukovi darovat a zároveň si zajist, že až do své smrti v něm může v poklidu žít. Valná většina věcných břemen k nemovitosti vzniká dohodou dvou účastníků. Povinný i oprávněný z věcného břemene k nemovitosti uzavřou smlouvu o zřízení věcného břemene k nemovitosti a ta se následně vloží na katastr nemovitostí. Je také možné návrh na zřízení věcného břemene k nemovitosti vložit například do darovací či kupní smlouvy. Lze jen doporučit, aby při úmyslu darovat dům a zříézení věcného břemena trvalého bydlení strany navštívily zkušeného právníka (notáře), který jim poradí a pomůže při koncipování smlouvy. Je třeba dřív, než smlouva je zavkladována, si probrat všechny detaily a zvážit všechna pro a proti při formulování dalších věcných břemen, vztahujících se například k užívání zahrady apod. DOpřejte svým rodičům a prarodičům slušné stáří a sobě si ušetřete stresy z nepromyšlené smlouvy.

Obsah věcného břemene

Dejme tomu, že vaši rodiče vám darují nemovitost darovací smlouvou a vy jste ve smlouvě stranou obdarovanou (také pak vlastníkem a osobou povinnou) a oni stranou darující (a osobou oprávněnou z věcného břemena). Smlouva darovací se uzavírá podle občanského zákoníku. Ve smlouvě o věcném břemeni jste osoby povinné z věcného břemena  a vaši rodiče osoby oprávněné z věcného břemena. Zřizujete mezi sebou věcné břemeno doživotního bezplatného bydlení a užívání. Smlouva o věcném břemeni se řídí též občanským zákoníkem. Je možné, že v darovací smlouvě již věcné břemeno uvedete a nemusíte tak dělat smlouvy dvě.

V čem věcné břemeno může spočívat

Ve výlučném užívání bytu v 1. podlaží rodinného domu a sestává se z kuchyně, 2 pokojů, chodby a dalšího příslušenství. Jdnoduše řečeno, Vaši rodiče budou obývat první patro domu. Samozřejmě že oprávněná osoba (vaši rodiče) mohou užívat s vámi (osobou povinnou) - veškeré domovní zařízení. Ale nemusíte také s babičkou nebo rodiči v jednom domě bydlet. To záleží na okolnostech.

Další věcná břemena

S tímto věcným břemenem mohou souviset i další věcná břemena volného přístupu a užívání drobných staveb ve dvoře, chov drůbeže, opatrování ve stáří, požívání plodů ze zahrady (neomezeně s tím, že se budou o zahradu starat, přijímání návštěv svých známých a příbuzných. Oprávněná osoba se nebude finančně ani jinak podílet na údržbě nebo opravách nemovitosti. Rovněž také poplatky a daně z nemovitosti a související s provozem nemovitosti jsou věcí osoby povinné.

Občanský zákoník neobsahuje konkretizaci žádného věcného břemene a tak je obsah věcného břemena vytvořen až právní skutečností, jež je právním důvodem jeho vzniku (darování) a musí být v souladu s obecně vymezeným obsahem věcného břemena, to znamená povinnost zavázaného subjektu musí být ve formě facere (konat)  omittere (zdržet se chování)  pati (strpět).

Vlastní obsah věcných břemen může být rozmanitý.

Úhrada nákladů za předmět věcného břemena

S vymezením obsahu věcného břemena úzce souvisí také ustanovení  § 151 n odst. 3 občanského zákoníku, regulující povinnost k úhradě nákladů na předmět věcného břemena. Většinou se uplatní ustanovení, které je dispozitivní, že přiměřené náklady na zachování a opravy věci je povinen nést oprávněný subjekt jemuž právo odpovídajícího věcnému břemeni umožňuje užívat cizí věc, za předpokladu, že tuto věc užívá i její vlastník, nese tyto náklady společně, nikoliv však solidárně, podle míry užívání. Povinnost nést náklady se týká pouze udržovacích nákladů. Zákonem sice není stanoveno, kdo je povinen provádět opravy a údržbu věci. Lze však vyvodit, že je to nositel vlastnického práva k věci, s nímž je povinnost věcného břemena spojena, pokud není dohodnuto jinak.

Cena věcného břemena se stanoví znaleckým posudkem a řídí se zákonem o oceňování a předpisy souvisejícími.

Tento článek slouží pro informaci! Jak je uvedeno výše, pokud máte úmysl zřídit rodičům nebo prarodičům toto právo, obraťte se na zkušeného právníka, nedejte na řeči přátel a sousedů a dobře si zvažte obsah věcného břemena s budoucím oprávněným. Po zavkladování nebudete moci smlouvu opravit!

 

 

Odkaz:

Věcná břemena
§ 151n

(1) Věcná břemena omezují vlastníka nemovité věci ve prospěch někoho jiného tak, že je povinen něco trpět, něčeho se zdržet, nebo něco konat. Práva odpovídající věcným břemenům jsou spojena buď s vlastnictvím určité nemovitosti, nebo patří určité osobě.
(2) Věcná břemena spojená s vlastnictvím nemovitosti přecházejí s vlastnictvím věci na nabyvatele.
(3) Pokud se účastníci nedohodli jinak, je ten, kdo je na základě práva odpovídajícího věcnému břemeni oprávněn užívat cizí věc, povinen nést přiměřeně náklady na její zachování a opravy; užívá-li však věc i její vlastník, je povinen tyto náklady nést podle míry spoluužívání.

§ 151o

(1) Věcná břemena vznikají písemnou smlouvou, na základě závěti ve spojení s výsledky řízení o dědictví, schválenou dohodou dědiců, rozhodnutím příslušného orgánu nebo ze zákona. Právo odpovídající věcnému břemenu lze nabýt také výkonem práva (vydržením); ustanovení § 134 zde platí obdobně. K nabytí práva odpovídajícího věcným břemenům je nutný vklad do katastru nemovitostí.

(2) Smlouvou může zřídit věcné břemeno vlastník nemovitosti, pokud zvláštní zákon nedává toto právo i dalším osobám.
(3) Není-li vlastník stavby současně vlastníkem přilehlého pozemku a přístup vlastníka ke stavbě nelze zajistit jinak, může soud na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno ve prospěch vlastníka stavby spočívající v právu cesty přes přilehlý pozemek.

Autor: Irena Aghová | sobota 2.7.2011 3:13 | karma článku: 24,59 | přečteno: 3663x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...