Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střelba v ostravské nemocnici. Pár dní poté.

Není snadné se s takovými událostmi vnitřně vyrovnat, byť bydlíme pěkný kus od Ostravy. Přiznávám, že se mne to hluboce dotklo a soucítím s obětmi, jimiž jsou i pozůstalí toho útoku. Proč a co se to vlastně stalo?

Vztahy mezi státními orgány a občany regulují zákony.

Denně jsme zpravováni o násilí ve světě, neštěstích v našich městech, na našich silnicích, železnicích a v rodinách. Nedávno jsme se dozvěděli, jak to vlastně chodí v domovech důchodců, kde jsou umístěni staří lidé, o poměrech, které skrývají jejich zdi. Podle mého názoru, i když zákony v sobě neskrývají morální stránku, přesto tradice vyzývá k přiblížení se k žádoucímu chování k bližním, kterými jsou všichni spoluobčané jakéhokoliv věku. Jde o to, že česká společnost prožívá dobu, která si vyžaduje pravdivý pohled na úroveň občanského života a též úroveň řízení našeho státu ze strany orgánů, vykonávajících moc zákonodárnou, soudní a výkonnou.

Politika je věc veřejná a jejím úkolem je řídit stát, jehož konstitutivními prvky jsou: území, státní občané, státní orgány a právo má regulovat vztahy mezi jednotlivými prvky vně i uvnitř jejich vztahů a konání, jednání a činnosti. Mezinárodní právo a právo Evropské unie je nadřízeno tuzemskému právu členských států. Z toho vyplývá, že těch zákonných předpisů na každý členský stát, jimž je i Česká republika mezi jinými, horizontálním způsobem působí i jiné právní systémy a předpisy.

Evropské směrnice mají ve svém textu napsáno, co platí pro všechny země a co si státy mohou upravit při implementaci evropských norem do tuzemských zákonů podle svých možností a rozhodnutí. Jde tedy o to, že členské státy mají ve svých tuzemských zákonech společná ustanovení, které zapracovala do příslušných zákonů a pak své vlastní úpravy dle rozhodnutí tuzemských zákonodárců o správě státu  a vztahů mezi občany a státními orgány a v mezilidských vztazích (občanský zákoník, v němž je zapracována Listina základních lidských práv a svobod), jehož působnost platí pro činnost všech, kteří zákonu podléhají, včetně všech odpovědností, povinností, neboť slouží k regulaci životních podmínek na určitém území.

Nejsou to však jen zákony, které regulují zákony regulované chování a konání uvnitř systému právnických osob, ale též směrnice, kterými se mají řídit státní příspěvkové organizace, do nich jsou zapracovány příslušné zákony a které jsou zřizovateli příspěvkových organizací, nebo soukromé organizace, do nichž spadají i zdravotnická zařízení. Všemi těmi systémy, které fungují v naší zemi a obdobně i v členských zemích EU funguje kontrolní systém nejen z hlediska finančního procesu. ale také z hlediska plnění odpovědností, které jsou deklarovány nejen v zákonech, ale též v interních směrnicích Pokud funguje vnitřní kontrola, pak je snadné odhalit,  pokud dojde k události, která je zapříčiněna nedostatky v řízení a výpadky povinností, které jsou uloženy příslušným řídícím osobám, vybavenými pravomocemi, pak je šance, že se zavčas eliminují nežádoucí a škodlivé procesy.         

Zdá se, že by všechno mělo bezvadně fungovat.

Ovšem, téměř denně se setkáváme s problémy, jejichž důsledkem jsou zranění a úmrtí občanů, havárie na silnicích, dálnicích a železnicích, šíření epidemií, problémy nemocných lidí, kteří se těžce domáhají proplacení určitých léků, ačkoliv mají diagnózu, která si drahé léky vyžaduje, množící se sebevraždy občanů dětmi počínaje a seniory konče z nejrůznějších příčin, většinou vztahových a finančních a též bují násilí na ulicích, na komunikacích a v rodinách, ve školách, z důvodu tragických příčin a nabytých duševních poruch, které mají souvislost s neuspokojivým průběhem života a nemožnosti dosáhnout vlastními silami nápravy. Ve valné většině případů nelze svalovat odpovědnost na jednotlivé osoby, pokud se ukáže, že jednotlivé osoby jednaly v právu, ale je třeba hledat pochybení v jednotlivých systémech, které jsou začleněny a mají fungovat po právu v případech, v nichž se ukazuje, že jsou vážně narušené vztahy, které mohou vést ke katastrofálním koncům, kterým mohou zabránit. Proč tomu tak má být? Státní orgány, ztělesňující stát a obyvatelstvo jsou ve vzájemném odpovědnostním vztahu. Jedni zákony dávají, druzí jsou odpovědni za jejich dodržování ve svém chování, jednání a konání.

Co se vlastně v té ostravské nemocnici stalo a proč?

Zákon o zbraních a střelivu určuje podmínky, za nichž umožněno občanovi držet zbraň, manipulovat s ní, kdy je možno získat zbrojní průkaz apod. V první polovině letošního roku měla být projednána Evropská směrnice o zbraních.    Do našeho zákona o zbraních by po projednání parlamentem by měly podmínky EU směrnice implementovány.  Co ta směrnice znamená?

Pachatel, který střílel v nemocnici, prý držel ilegální zbraň a zastřelil a zranil na těle i na psychice          nevinné lidi. Taková událost se jen tak nezapomene. I když sám po činu spáchal sebevraždu, policie prošetřuje veškeré myslitelné důvody, proč pachatel tak jednal. Jaký měl důvod, který ho pohnal až za samou hranici lidskosti a soucitu. Kde se stala chyba? Tento zavrženíhodný případ opět probudil veřejnou diskusi  mezi občany o ozbrojování se. Do toho vstoupila Evropská směrnice o zbraních, která je ještě stále v pozici diskuse, do jaké míry bude implementována do tuzemského zákona o zbraních. A protože vše souvisí ze vším, na straně jedné stojí organizace s měkkou bezpečností vůči takovým útokům jednotlivců. v nichž pracují a působí lidé, kteří zřejmě nechodí do práce ozbrojeni, z druhé strany jsou ve hře státní orgány, které stojí před úkolem regulace zákona o zbraních, Vzhledem k počtu držitelů, kteří zřejmě nelegálně drží zbraň a někteří z nich mohou být potencionálními útočníky, budou muset tyto organizace učinit nějaká systémová opatření na ochranu personálu a lidí, kteří se v těchto prostorech schází. Pociťuji velkou lítost a soustrast nad nevinnými obětmi, mezi které počítám i ty, kteří byli pouze v té chvíli nějakým způsobem přítomni. Co bude dál, o tom rozhodnou příslušné orgány.  

 

          

 

 

 

 

 

 

.         

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 12.12.2019 11:42 | karma článku: 20,81 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...