Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stanovisko Nejvyššího soudu: Nemusíte užívat je jeden byt

Nájemník nesmí dostat výpověď z bytu, pokud si pořídí dům a využívá jej k pouze rekreaci. Uvedl to Nejvyšší soud (NS) v novém sjednoceném právním názoru. V poslední době se podle Sdružení nájemníků ČR množí případy, kdy soukromí majitelé domů i obce dávají výpovědi z bytů některým nájemníkům, kteří vlastní chaty nebo chalupy. Z názoru Nejvyššího soudu ale vyplývá, že soudy by měly v případných následných sporech rozhodovat ve prospěch nájemníků. Stanovisko NS zveřejnil mluvčí Petr Knötig v tiskové zprávě.

Svůj názor shrnuli soudci Nejvyššího soudu v právní větě schválené na zářijovém zasedání občanskoprávního a obchodního kolegia. „Na nájemnících nelze spravedlivě požadovat, aby užívali k bydlení pouze jeden byt, jestliže si svůj rodinný dům (který mají vedle nájemního bytu) pořídili pro rekreační účely a pro tyto účely ho (i po případné rekonstrukci) dlouhodobě užívají," stanovil soud v právní větě.

Tedy, zjednodušeně řečeno ...

Pokud si nájemník bydlící v nájemním domě pořídí, zdědí nebo jiným způsobem získá dům, který může trvale užívat a třeba v něm i dlouhodobě bydlí, není to důvod, aby dostal výpověď z nájmu v bytě. Ale je důežité. a to pozor, zda majitelé považují chatu i či chalupu za rekreační objekt. Potom je lhostejné, jak je dům velký, vybavený a jakou část roku v něm tráví.

Jak Nejvyšší soud dospěl k tomuto právnímu názoru

K přijetí tohoto právního názoru využil jeden ze senátů Nejvyššího soudu případ manželů z Prahy 8, kteří dostali výpověď z nájemního bytu soukromého majitele. Obvodní soud pro Prahu 8 výpověď potvrdil. Důvodem bylo to, že manželé koupili rodinný dům na Příbramsku k rekreačnímu užívání, ale dům byl zkolaudován pro trvalé užívání jako rodinný dům. Odvolací Městský soud v Praze rozsudek obvodního soudu zrušil a rozhodl o neplatnosti výpovědi z nájmu. Dospěl k závěru, že po nájemních nelze požadovat, aby koupený dům kvůli jeho obtížné dopravní dostupnosti a některým dalším nevýhodám užívali k trvalému bydlení. Pronajímatel bytu poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který jeho podnět zamítl.

Majitelé bytových domů dávají výpověď těm kteří vlastní rekreační objekt

Podle prohlášení Sdružení nájemníků ČR se v Česku množí případy, kdy majitelé bytových domů dávají výpovědi nájemníkům, kteří vlastní rekreační objekt. Postupují tak nejen soukromí majitelé domů, ale i některé obecní samosprávy. Takže, dále zjednodušeně řečeno, lidé mohou snadno přijít o nájemní bydlení a skončit například v zahradní chatě.

Co na to občanský zákoník?

Občanský zákoník stanovuje, že kdo má dva a více bytů, může dostat výpověď bez svolení soudu. Nájemníci se pak mohou v tříměsíční lhůtě obrátit na soud. Justice ale dosud rozhodovala rozkolísaným způsobem. Majitelé nájemních bytů  s pomocí specializovaných agentur prověřují v registrech, zda nájemníci vlastní nějaký rekreační objekt, a poté dávají výpovědi, protože chatu či chalupu považují za nemovitost vhodnou k trvalému bydlení.

Změna legislativy?

Sdružení nájemníků ČR chce společně s odbory iniciovat změnu legislativy, aby rekreační chaty a chalupy nebyly považovány za byt a nyní nejasné ustanovení občanského zákoníku nemohlo být majiteli nájemních bytů zneužíváno. Sdružení nájemníků ČR hodlá jednat s autory připravované novely občanského zákoníku i ministerstvy, která mají tuto problematiku na starost.

Takže, sledujte vývoj legislativy.

 

 

Odkazy na další související rozhodnutí NS

rozhodnutí NS č. 26 Cdo 2071/2005

„Dovolací soud je toho názoru, že vedle ochrany práva nájemce bytu, poskytované mu v rámci právního vztahu nájmu bytu (§ 687 odst. 1 ObčZ), je nutnov souladu s názory zastávanými v právní teorii a praxi – připustit, že nájemce se může též domáhat ochrany přímo vůči nájemcům jiných bytů v domě, a to prostřednictvím ustanovení § 127 odst. 1 ObčZ, které lze analogicky (§ 853 ObčZ) aplikovat i ve vztazích mezi osobami, které nejsou vlastníky věci, ale jejich nájemci.“

rozhodnutí NS č. 26 Cdo 2008/2003

Pronajímatel bytu má v rámci povinnosti zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu rovněž povinnost zajistit mu možnost odběru pitné vody v bytě jako plnění spojeného s užíváním bytu.

Pronajímatel se nemůže zbavit povinnosti umožnit nájemci odběr pitné vody ani poukazem na okolnosti, za jakých důvodů došlo k přerušení dodávky pitné vody; tudíž není podstatné, proč se tak stalo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pátek 7.10.2011 17:43 | karma článku: 9,76 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...