Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: Co způsobilo takové utrpení mladé generace?

Téměř neuvěřitelná událost v Jihlavě, kdy v kontejneru skončilo tělo patnáctileté dívky, mne vede k názoru, že se začínáme pohybovat, co se týká vnitřních hodnot, na samém dně.  Zatím zřejmě není jasné, co se vlastně stalo. Dívka jménem Petra měla navštívit diskotéku v odpoledních hodinách, ale zřejmě se setkala s mladými muži, s kterými odešla do soukromého bytu. Zřejmě mohlo dojít k hádce, nedozvíme se, zda byla znásilněna, ale otřesným faktem zůstává, že její tělo skončilo v kontejneru odpadků, bylo rozmělněno šrotovacím strojem a ostatky skončily na hromadné skládce. Ty nyní hledají policisté, aby našli zbytky těla.    

Rozhovor s pozůstalými - video

"A co byste řekl vrahovi své sestry?" ptá se reportér jejího bratra, který je zjevně otřesen, a on odpovídá: "Jsi neuvěřitelný šašek, to bych mu řekl." Jistě, že je to pro rodinu obrovská tragédie, zatím na ni úplně nedolehla. Dá se předpokládat, že zbytky těla, po identifikaci, budou uloženy do rakve, rakev bude zatlučená, protože v ní budou jen kusy z těla z onehdy krásné mladé dívky a projde ohněm v krematoriu. Mezitím dospěje vyšetřování k závěru, policisté, sami jistě rodiče, pohlédnou do tváří mladých pachatelů, kterým soucit a úcta k životu a člověku nic neříká. Asi se chtěli bavit, možná zažít nějaký zajímavý sex a dívku umlčet. Zřejmě jde o studenty, kteří bydlí v Jihlavě na privátě. Mamince zavražděné dívky nebylo vidět do tváře, odpověděla na pár otázek. Bolest, která nemá pro svou velikost rozměr, nedopouští, aby se naplno projevila, před kamerami, před lidmi…

Téměř každý den se stane nějaká tragédie

Od určitého věku si mladí lidé mohou dělat, co uznají za vhodné a rodiče, ani učitelé s nimi nic nesvedou, protože je nemají čím potrestat, co jim zakázat a co jim přikázat. Děti většinou necítí solidaritu s rodinou, protože jim nenabízí to, co vyhledávají - vytržení, extrém, pochybnou slávu mezi vrstevníky, pocit sebevědomí. Mezi mládeží se rozmáhá nejen požívání tvrdých a měkkých drog, o kterých dokáží zasvěceně hovořit, že člověk žasne, jak to "mají proštudovaný"a jak jsou zkušení, ale také hledají zábavu v pití alkoholu a následném řádění ve stavu, kdy je opouštějí všechny zábrany. Nikdo si není před nikým jistý, a o tom to zřejmě je. Vzrušení v téměř zvrácených situacích, které se ovšem musí řádně zdokumentovat a pověsit na nějaké stránky, aby si to užilo co nejvíce lidí. Hromadný sex s učitelkou, to je už přežitá věc, ta už tak nebaví. Válet se ve vlastních zvratcích na záchodku a vyrážet ze sebe neartikulované zvuky za chechotu diváků - spolužáků, kteří si to na památku filmují, to je ono. Čím větší hnus, tím větší sláva. A to je zřejmě jen část toho, co se dostane na veřejnost, střípky z velkofilmu, protože nelze uvěřit, že se to skutečně děje, v kterém všechno to, co dělá člověka člověkem padá na nejhlubší dno - jen tak, z nedostatku jiné zábavy. Všechny danosti a zábrany padají. Ale oni z toho nevyrostou, to je omyl. Když se nerozmáznou někde v zatáčce o strom v otcově voze, tak se povraždí nebo skončí jako mladí invalidé se zničeným zdravím s nevalnou prognózou do budoucnosti. Za němého přihlížení rodičů, učitelů a lidí kolem, kteří se jim vyhýbají ze strachu, aby je nenapadli.

Selhání základních instinktů - nezměrné utrpení 

Je těžké odhadnout, kdy se to stalo, kde je toho původ, a kdo to zavinil. Při vší úctě k jejich obětem, k jejich utrpení, jsou jen živým zrcadlem společnosti, která je přivedla v nějakém čase do svého mikrosvěta, kde je dovoleno všechno. Není to však ukázka svobody, ale projev děsivého sobectví, velící člověku si užívat za každou cenu. Jako ta maminka, která nechala bez dozoru své sotva narozené dítě v domě, kde se cosi slavilo a našla ho potrhaného od domácího mazlíčka. Nebo jako ti mladí rodiče, kteří si vzali svoje malé dítě na veřejnou párty, kde se opili a dítě jim zemřelo, bez dozoru, na udušení zvratky. Jako student, který hodil bezvládné tělo patnáctileté dívky chladnokrevně do kontejneru v domnění, že prostě zmizí a nic se nestane. Jako chlapec, který zavraždil svou adoptivní matku, jako vnuk, který pro pár stovek zabije svou babičku. Když o tom přemýšlím, mám ze všeho dojem, že lidi jsou postiženi buď nějakou vadou ve fungování rozumu a citu (všechny ty případy vykazují nízkou hladinu soucitu), nebo nemají vyvinutou osobnost ve věku, kdy se předpokládá, že jsou dospělí, kdy lze očekávat projev obvyklé inteligence k rozlišování, co je dobré a co je špatné, co vede k sebezáchovné reakci nebo k ochraně života bezbranného tvora, dítěte, starého člověka, zvířecího mláděte. Z pohledu vyšších mravních principů to nelze odůvodnit subkulturou, nízkým nastavením požadavků na etické chování, za jejichž hranicemi je pocit nepostižitelnosti a bezbřehé svobody. Svoboda je filozofický pojem, který má svůj obsah pro jednání společnosti a v jejích vztazích.   

Samozřejmě, že trestní právo obsahuje ve svých ustanovení tresty pro takové činy. Ale co je to platné. Je tu něco děsivého, co je třeba pojmenovat, zanalyzovat, hovořit o tom jako o věci, kterou je nutné řešit, protože nestačí jen vykládat, že jedna generace je prostě hnusná, odporná, neschopná výchovy, dokonce nebezpečná, vydaná napospas nabídkám pokleslé zábavy, kde se obchoduje s čímkoliv a dělá cokoliv, ale kterou nikdo neumí nahradit něčím vhodnějším nebo zakázat dětem, které se potřebují někde vyřádit, uvolnit a zrelaxovat. A dospělým je vstup zakázán!

Něco je špatně. Ale co?

Podle mého názoru, naprosto selhaly, možná je to také osobnostním nastavením lidí, kteří je koncipovali, výchovné a vzdělávací metody od počátku, kdy už malé dítě mohlo postupně začít chápat, jak může dosáhnout štěstí a spokojenosti. Je otázka, zda i dospělí lidé, kteří se zabývají výchovou, si uvědomují, že život se žije naostro a jednu dobrou. Nic se nedá sestříhat a ani přetáčet, dokonce ani zničit a mnoho se nedá odpustit. Všechno se otiskne do duše člověka - a nesmazatelně, zkušenost s nejhlubším zlem, na které není odpověď ze světa, vyznávající, alespoň na povrch a bez jasného obsahu a směrnic, dobro, lásku, odpovědnost, právo na štěstí. Ubohé děti!    

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 28.3.2013 10:56 | karma článku: 23,01 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  19:01

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!