Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rodinné finance: Nabídky, úvěry, trh práce, zadlužení, exekuce

Udivuje mne ze všeho nejvíc, že najednou se objevují snahy vzdělávat občany ve věcech rodinných financí, jako kdyby byli lidé flamendři, kteří všechno rozhazují a bez rozmyslu utrácejí za hlouposti. Mně se to nelíbí, nelíbi se mi, že se problémy s financemi svalují na občany, místo toho, aby se pohlédlo do minulosti, jak se tu chovaly banky a nabízely své produkty často bez ohledu, zda to bude schopen občan zaplatit a posléze také díky tomu se dostaly rodiny v období krizí a recesí do problémů. A tak vznikl pojem exekutor. Tento článek není o tom, abychom se jako občané zcela vyvinili z toho, že jsme někdy neobezřetní, ale o vinu je třeba se rozdělit i s objektivními problémy, které způsobuje vládnutí bank nejen v naší zemi.

Naše situace a situace našich dětí

Naše generace žila v socialismu a k bytům přicházela podle tehdejších předpisů a možností, které byly různé. Jednak existoval bytový pořadník, který zohledňoval sociální poměry rodiny, pak bylo možno byt získat přidělením od zaměstnavatele, a tak se stabilizovaly pracovní síly v oblastech, kde byl průmysl a kam se lidé stehovali za prací, aby byt získali a jednak tím, že zvláště na venkově dostali byt po rodičích a nebo se stavěly dvougenerační domy. Ale protože prorodinná politika byla jednou z priorit tehdejších vlád, existovala i podpora bydlení. aby mohli mladí lidé bydlet nejen blízko výkonu práce, ale také si mohli zakládat rodiny. Rodiče se starali o to, aby děti mohli dostat byt již dříve, než dospěli.

... a naše děti - když nabídky přesahovaly poptávku

Naše děti si také mohou pořídit bydlení! Ale pro ně je to horší, daleko horší, což si často málokdo uvědomuje. Byty jsou drahé, nájmy také a výstavba jedině za úvěr. Podmínky jsou totiž různé. Vzpomínám si, jak se nabízely hypotéky, v tu chvíli vypadaly výhodně a tak se stavělo nebo přestavovaly se staré bytové jednotky a přistavovaly se velmi módní půdové nástavby. Jenomže čím víc se snižovaly možnosti najít zaměstnání adekvátní ke vzdělání, které nebylo zrovna levné, protože hodně lidí se rozhodlo studovat nosné obory v cizině, a absolventi očekávali, že trh práce je pro ně otevřen, tak najednou mnozí zjistili, že se jen tak neuplatní a musí vzít takové zaměstnání, které neodpovídá zdaleka jejich náročnému vzdělání a jejich platy nevyrovnaly cenu, kterou pro své vzdělání vynaložili i s pomocí rodičů.  Široká nabídka vzdělávání však nikdy nebyla adekvátní ke skutečné potřebě naší země. Nabídka vzdělávání nebyla v souladu s poptávkou a politikou trhu práce, která byla čím dál více zanedbávaná. Je třeba se zabývat tím, jaké byly nabízeny úvěry, za jakých podmínek a jak současně byla řešena otázka jejich splácení za předpokládaných ekonomických problémů, které mohly v případě uplatnitelnosti různých profesích na trhu práce nebo v podnikání jednotlivce zasáhnout.

Hypotéky, půjčky, výhodné úroky - jednostranné riziko pro dlužníky

A protože bylo nutné také pomýšlet na rodiny, bylo třeba sehnat bydlení. A tak opět se objevily velmi široké nabídky nejen výstavby rodinných domků, ale také výhodných úvěrů, které se však daly splácet jen tehdy, jestliže oba partneři mohli počítat s tím, že budou brát určitý plat, aby se současně uživili a současně mohli hypotéku roky splácet. A najednou přišla jedna krize, druhá krize, výkyvy na trhu a pokud jeden přišel o zaměstnání, bylo placení hypotéky ohroženo, a tak vznikl další dluh. A stále se nabízely výhodné úvěry, protože banky a úvěrové společnosti vedly svůj obchod, který nabízely a lidé, kteří si takový úvěr brali, protože nepředpokládali, že dojde k tomu, později, že nebudou schopni dál úvěry splácet. Samozřejmě, že v tržním hospodaření se nebude nikdo zabývat tím, zda vzhledem k situaci na trhu práce budou schopni lidé v blízké budoucnosti, která se dala odhadnout, své hypotéky, tak štědře nabízené platit. A pokud došlo ke zpoždění platby, naskakovaly úroky a sankce, které posléze vedly až k exekucím a tím i k dalším tíživým situacím, které poslaly mnoho rodin na dno. Jenomže bez hypoték a půjček by lidé nebyli schopni většinou bydlení pořídit, protože cena bydlení byla a je tak vysoká, že by ji nemohli cash zaplatit, aby nedlužili.

Podle mého názoru, než se začne hovořit, že občané neumí hospodařit a že jsou finančně negramotní, by bylo dobře zvážit, za jakých podmínek byly nabízeny všechny ty výhodné produkty bank a úvěrových společností, zda nebyly hypotéky a půjčky jednostranně výhodné právě pro ně a zda se někdo z nich staral, zda žadatel je v pozici, že by byl schopen splácet i za změněných ekonomických podmínek. Ano, věřím tomu, že neznalost zákona neomlouvá, že si lidé to měli sami zvážit apod. Ale chybí mi tu zodpovědnost i ze strany nabízejících úvěry, zda o návratnosti půjček nezapochybovali. A nebo je snad započítávali do ztrát či předem věděli, že pokud někdo něčím ručil, že je to v klidu, protože to nějakou formou dostanou zpět?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 17.9.2011 14:54 | karma článku: 18,22 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...