Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Danny boy

18. 9. 2011 7:11
Opět krásně shrnuto

Ten popis situace před 20ti lety nebyl tak růžový. Ale lidi nebyli tak rozmazlení. Ve městech v bytě 1+2 taky bydlely několik let 3 rodiny i s malými dětmi. Dnes chybí především sociální byty, případně levné ubytovny. To, že se dozvídáme každý rok, že umrzlo pár bezdomovců a na druhé straně, že existuje skupina obyvatel, kde rodina vybydlí (jak eufemistické!) byt za který platí nájem stát(!) a dostane jiný, nebo se rovnou postaví nový dům pro více takových rodin považuji za nemravné.

S ostatním souhlas. Jenže. Lidi snadno nalítnou na růžové sliby a nikdo při braní hypotéky nepočítá s tím, že by se mu mohlo stát něco zlého. Ovšem kdyby uvažovali předem s osobní katastrofou, tak by se asi vůbec nedalo žít ;-).

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 9. 2011 16:24
Re: Opět krásně shrnuto

Já jsem se nechtěla patlat s podrobnostmi, já vím, že to bylo těžké. Ale ten článek vlastně vznikl na základě případu jedné mladé dívky, které rodiče vyčítali, že si neumí sehnat bydlení, aniž zohlednili, jak je to pro jednoho člověk vlastně těžké v současné době. Ony jsou velké mrzutosti mezi generacemi v rodinách. A mladí mají málo zkušeností s realitou a málo dovedností s životem. Asi tak.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

17. 9. 2011 21:59
proč výstavba jedině za úvěr

já platila výstavbu svého baráku převodem:-)

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 9. 2011 16:27
Re: proč výstavba jedině za úvěr

Tak nám napište, jak jste to provedl a bude to poučení pro každého.Lidé vám budou vděčni. Já vždycky spoléhám na komentáře, které doplní článek o zkušenosti, protože ta témata jsou tak rozsáhlá, že by u nich člověk usnul. Spíš chci něco nakopnout.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

17. 9. 2011 19:24
Pěkné, ale začínáte odprostřed

Začínáte hypotékami. Ale před tím bylo ještě něco. Ono totiž bytů bylo nastavěno hodně, ale jaksi nenastartoval se trh s byty. prostě pokud poměrně velká část má tzv. regulované nájemné - a to zdaleka nejen pro sociální případy. Pokud regulované byty obývají poslanci nebo rodiče ministrů (jména si každý dosadí), co potom mladým zbylo než risknout hypotéku?

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

18. 9. 2011 16:25
Re: Pěkné, ale začínáte odprostřed

Chtěla jsem jen stručně popsat situaci, která by zasloužila daleko větší rozbor. To je svatá pravda.

0 0
možnosti
EC

IceMischa

17. 9. 2011 16:54
Soudruzi,

Banky nyní půjčují kvůli zisku.

Když si půjčím na dům musím zvážit, jestli půjčku budu schopen splatit. Pokud ne, tak musím bydlet v podnájmu v bytě dle svých možností. Taková je realita.

.

Ve Vašem světě se musí "Ti ostatní" složit a dorovnat rozdíl mezi tím "na co mám" s tím "co bych chtěl". To se mi také líbí. Ale musíme nějak zaručit, že budu mezi vyvolenými a ne mezi "Těmi ostatními"., protože ti nebudou mít ani na ten podnájem.

0 0
možnosti
JK

hard

17. 9. 2011 16:19
Máte pravdu.

Vždy když vidím nabídky společností stavících u nás domy na klíč mám vztek, protože jezdím 2x týdně do Německa a u Erlangenu je společnost fertighaus která též nabízí domy na klíč. A je několik rozdílů v domech. Nižší cena, nabídka domů a jejich zpracování. Nehledě na "zedníky" kteří staví v CZ a jsou většinou ze zemí na východ od našich hranic. Při průměrném platu vyjde srovnatelný dům němce na cca 20-ti násobek a čecha na 148-mi násobek. A to myslím hovoří za vše. Nasadili nám ceny bytů opravdu ale opravdu do výše která není k platům normální. Inu pravda a láska......však to znáte.:-(

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

17. 9. 2011 16:22
Re: Máte pravdu.

Já také jezdím k příbuzným do Německa a tak to vidím stejně, jak říkáte. Ale hlavně si to musí uvědomit lidé. kteří jsou tím problémem dotčeni. Rozhodně se bude muset s tím trhem něco provést. Tak to dál nepůjde.

0 0
možnosti
O

obcas

17. 9. 2011 16:11
Nosna myslenka Vaseho clanku

je jasna a na miste, jen tak trochu nepresne vyjadrena. Spousta lidi opravdu trpi 'financni negramotnosti'

a nedostatkem zivotnich zkusnosti v teto oblasti. A to ve spojeni se soucasnym stavem vytvari to, o cem pisete,

uz proto, ze vyraz 'stat', ve smyslu dobra sprava veci verejnych u nas vpodstate neexistuje.

Nakonec, to jiste vidite dnes a denne sama.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

17. 9. 2011 16:18
Re: Nosna myslenka Vaseho clanku

Dobrý den, já jsem jen zohlednila jednu stránku věci, kde mohou vznikat velké problémy, a to jsou právě úvěry na bydlení. Pořád tu někdo slibuje startovací byty a nic se pro to neudělá. A spousta mladých lidí přichází o možnost žít v rodinných vztazích a množí se případy rodinného stavu, který známe pod názvem singl. Jistě, že finanční negramotností trpí, to jsem nezapřela ve svém článku, ale současně je do situace vhání i životní nutnost a myslí si, že to utáhnou. Banky jsou kapitálové společnosti a jsou v jiném režimu, než občan a stát. A to si mnoho lidí neuvědomuje.

0 0
možnosti
KJ

zpetak

17. 9. 2011 15:43
Pani, Vy jste sebevrazedkyne.

Nasi novodobi konzervativci a jejich potomci a najednouantikomuniste, kteri si take za vyhodnich podminek tehdy postavili dvougeneracni domy nebo se prestehovali za praci do podnikoveho bytu Vam zanicene ( v duchu doby, kdy se stali dospelymi) ideologicky vynadaji a doporuci prestehovat se do Severni Koreje.R^

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

17. 9. 2011 15:48
Re: Pani, Vy jste sebevrazedkyne.

Nemyslím si, že bych napsala něco, co každý neví a necítí. Trh s byty je povážlivá záležitost a mně je jedno, když mi bude někdo nadávat. Je třeba myslet na všechny lidi, ne jen na některé a upozornit na problémy, aby je lidé vnímali a nešli bezhlavě do problému, z kterého se nevymotají. Moje blogy jsou nezávislé, já se nehlásím ani k pravici ani k levici, věci vidím co možná objektivně podle problémů lidí, s kterými je řeším. Však mi nikdo za pravdu nemusí dávat.

0 0
možnosti