Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident Zeman: .... byla to jen slova

Má úvaha o dění kolem rozhlasové relace pana prezidenta Zemana a jeho slovním vyjádřením, které vyslovil nahlas a přede všemi bude jednoduchá. Nebudu se zaplétat do mocenských pavučin a rozplétat jeho úmysl, proč to řekl a kolik je lidí najednou zděšeno a pohoršeno. To, co si z toho každý uplete a nabídne jako "zboží" druhým, je riziko každého: a odjakživa, co se lidská společnost chopila politiky ve smyslu správy obce či politikaření (jak tomu bylo ve starém Římě a starém Řecku), rozhodně v zápalu bojů nevedla vznešené projevy. Jinak by nám ta slova, která považujeme za sprostá, vulgární, pohoršlivá, nepřípustná ve společenském styku, nepřežila celé věky a "nezpestřila" mluvu obchodníků, vojáků, velbloudářů, řemeslníků i panstva a duchovenstva, čehož budiž důkazem, že Rudolf II. Habsburský si stěžoval, že šlechta v Čechách je obhroublá. Nebuďme pokrytečtí v příkrých soudech a chápejme, co prezident podal za vysvětlení ke svému vystoupení a zvažme jeho slova, která řekl též veřejně, prostřednictvím médií.       

Rozhodně to nevypadá s naší politickou scénou růžově. Takové spory, uměle vyvolané a propírané ve veřejných sdělovacích prostředcích a mezi lidmi, jen odklánějí pozornost od jiných a smysluplných záležitostí, spojených s povinnostmi k občanům, státnímu území a k zahraniční politice. Místo toho, aby se společnost zklidnila a po letech strávených v Nečasově vládě se regenerovala, je znovu radikalizována, místo, aby si každý udělal vlastní úsudek nebo to prostě přešel bez povšimnutí. O to, jak se s tím vyrovná, levnější chleba nebude, jak se říká.

Je mi líto celého toho sporu a toho, že situace se tak nesmyslně vyhrotila, protože je třeba vzít na vědomí, že většina obyvatel má daleko "přízemnější" starosti, ale zase, ve vztahu k zde řešené tématice, to může negativně působit na jejich život v práci, v domácnosti, v době odpočinku a i v době, kdyby se měli hlavně soustředit na opatrování svých dětí a lidí jim blízkých, které mají na starosti. Určitě se víc zajímají, jak bude vypadat daňová politika od 1. 1. 2015, než disputace nad sprostými slovy, které jeden vyřkl s noblesou, jiný zase jako "křupan z Hradu" a i když jde o tatáž slova, nelze jejich způsob pronesení srovnávat. Alespoň tak jsem to pochopila z tisku. Je to vůbec možné?

Ale je! Stojí to v černém na bílém, ať výslovně či nevýslovně a je mi velmi úzko, protože obecná kocovina je vleklá má nepředvídatelné projevy. 

Lidskou důstojnost snižuje nenávist, chamtivost a zloba z nenaplněných ambicí. Bojujeme s korupcí i sami se sebou, nejhůř - mezi sebou. Velké ideály, provázející budování právního demokratického státu sráží na kolena skutečnost, že ho máme zatím na papíře.

Lidí, kteří dokáží řídit stát, je málo, protože mít nadhled nad tolika činnostmi, které jsou potřeba k tomu, aby se lidé, odpovědní za úroveň země sladili, není žádná maličkost. Proč to nezkusit tak, že nebudeme plivat na svou minulost, ale budeme se učit z chyb, abychom je pochopili a eliminovali? Svět se netočí jen kolem České republiky. Zkusme se vnímat jako součást toho světa, který v přítomnosti zažíváme. A pro lidský život – každý den je vzácný!

Byla to jen slova - a z podzimu roku 2014 jsme opět tam, kde jsme byli před volbami.  Nedávám tomu hlubší význam, než ten, že kosa narazila na kámen.

 

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | středa 5.11.2014 20:17 | karma článku: 25,11 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...