Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika: Paní Kočí a její pravdy

Paní Kočí jednou vstoupí do dějin filozofie, na to vsadím své plesové lodičky (nejsou levné!). Ještě v dějinách flozofie se nenašel žádný učenec, který by nasadil Paní Pravdě tolik tváří a já si myslím, že se to v naší české kotlině ujme, zvláště, pokud státní orgány nakonec svým verdiktem potvrdí, že pravda nemusí být úplná pravda, ale přesto je to vlastně pravda.  Protože tu úplnou pravdu můžeme říkat jen tehdy, když máme pohodu, kávičku, do oken se dere jarní slunce, máme po práci, vyděláno a naděláno, zkrátka, nejsme po tlakem. Jinak se stane, že se z té úplné pravdy vytratí notný kus, ale přesto to není ještě lež, je to neúplná pravda. Ale přesto vzhledem ke všem okonostem ji i takto můžeme za úplnou pravdu považovat. Tak co je vlastně pravda? Tak, a teď mudrujte ...

Filozofem se může stát ten, kdo se jím stát chce

Já si myslím, a nakonec mi dají dějiny za pravdu, že většina vynikajících filozofů nemuseli mít ani zvláštní vzdělání, stačilo, že se naučili myslet. Přátelé! To je to, co nám často chybí, umění myslet v intencích dané pracovní hypotézy - apriori, kdy určitá srovnání dají nakonec pracovní hypotéze aposteriori za pravdu. Policie může být chvíli zmatená, možná udivená, možná také namíchnutá, ale kdyby dokázala zvládnout, tyto postupy myšlení, jinak vlastní teologii, pak by si možná užila i konverzační zábavu. A vidíte, někteří tvrdí, že jsou humanitní vědy na kočku. Ale na některé postupy myšlení je i ta slavná matematika krátká.

Detektor pravdy nebo lži?

Je vůbec ten slavný detektor připravený na takovou ekvilibristiku? Já myslím, že ne. Je to hloupý stroj, který je založen na lhaní, nikoliv na filozofování. Já pevně doufám, že nikoho nenapadne, na základě toho, vynalézt takový stroj, aby odhalil studentovu připravenost při zkoušce z filozofie a etiky. To by každý, kdo se dostane mimo dráhu rozvíjení filozofických dedukcí, byl odhalen a jistě by zkoušku neudělal. Ale to nehrozí, já budu vždycky fandit lidskému mozku víc, než hloupým strojům, které se mohou porouchat a tím by nebylo dosaženo spravedlivého výsledku a student by se mohl soudit o lepší známku, protože by mohl snadno prokázat, že přístroj nedokázal držet krok s rychlostí jeho kombinačních schopností.

A jak je to po stránce morální?

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí: je to pravda? Pracovní hypotéza je daná. Nyní se můžeme dohadovat, zda existuje úplná pravda, zda je jí člověk schopen anebo se vždy, kdykoliv říká, že mluví pravdu dostaví pochopitelné šumy třeba z přehřátého prostoru, nebo naopak z přílišného chladu, či příliš studeného nebo horkého nápoje a nebo prostě proto, že si nemohl vyšetřovaný zaplálit cigaretu, ač je silný kuřák, zatímco vyšetřující před ním kouřil jednu za druhou a ještě si cigarety odpaloval od sebe, aby, při té drahotě, ušetřil za zápalky. Ona i polopravda může zvítězit nad lží, protože polopravda není úplnou pravdou, ale ještě není čistou lží, stojí mezi oběma mantinely a obě hledí na sebe a přemýšlí o sobě. Jelikož v českém slovníku slovo jako "pololež" nemáme zavedenu, takže neznáme ani obsah pojmu: můžeme se zeptat - co je to pololež? Je to totéž, co polopravda? Ó nikoliv. Byly by totožné. Pak by jedna nebo druhá zanikla v té, která by z toho vyšla jako vítěz. Pololež v polopravdě a nebo polopravda v pololži. A v tomto druhém případě, přátelé, bychom museli zapojit Akademii věd, aby vymyslela pasující obsah pojmu "pololež" a to tak, aby se dala zavést do zákonů a tak byla i kvalifkována právem jako právní skutečnost.

Já jsem vždycky věděla, že v Čechách jsou chytří lidi. Nyní jsou na nejlepší cestě, jak zvrátit definici pravdy a rozdrobit ji jako koláč na spoustu dalších, pocukrovaných drobků. A lidem se uleví. Protože říkat pravdu se nevyplatí, a tak budou mít širší pole působnosti na to, jak vyjádřit určitou skutečnost tak, aby se do něčeho zase nezamotali.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 9.1.2012 22:39 | karma článku: 13,19 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...