Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omezení autonomie vysokých škol jako významný zásah do svobod

Navrhovaným novelizovaným zněním zákona o vysokých školách zásadně mění a prolamuje svobodné rozhodování vysokých škol o majetku v obecném zájmu. "Správní rada veřejné vysoké školy§14§14 (1) Správní rada veřejné vysoké školy má nejméně devět členů, jejich počet musí být vždy dělitelný třemi. Členy správní rady veřejné vysoké školy po projednání s rektorem jmenuje a odvolává ministr tak, aby v ní byli přiměřeně zastoupeni zejména představitelé veřejného života, územní samosprávy a státní správy. Členové správní rady nemohou být zaměstnanci dané veřejné vysoké školy. §14 (2) Členové správní rady veřejné vysoké školy jsou jmenováni na dobu šesti let. Po prvním jmenování členů správní rady se losem určí jména jedné třetiny členů, jejichž funkční období skončí po dvou letech, a jedné třetiny členů, jejichž funkční období skončí po čtyřech letech. §14 (3) Zasedání správní rady veřejné vysoké školy svolává její předseda, a to nejméně dvakrát ročně. Rektor nebo v jeho zastoupení prorektor a kvestor má právo se zúčastnit zasedání správní rady. Na žádost rektora je předseda správní rady povinen svolat mimořádné zasedání správní rady veřejné vysoké školy. Volbu předsedy, místopředsedů a způsob jednání správní rady veřejné vysoké školy upraví její statut, který schvaluje ministr." V článku se dozvíte, jak dosud, před návrhem se projevovala samosprávná působnostveřejných vysokých škol a co jsou orgány vysoké školy. A také se dozvíte, o čem rozhoduje správní rada vysoké školy.

Do akademického života znamená navrhované znění významný průlom. Nabourává výrazným způsobem autonomii vysokých škol. Nejprve. pro nezasvěcené, je nutno pohovořit o působnosti

Samosprávná působnost veřejné vysoké školy (§6 ZoVŠ)

Do samosprávné působnosti veřejné vysoké školy patří zejména: vnitřní organizace, určování počtu přijímaných uchazečů o studium, podmínek pro přijetí ke studiu a rozhodování v přijímacím řízení, tvorba a uskutečňování studijních programů, organizace studia, rozhodování o právech a povinnostech studentů, zaměření a organizace vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti, pracovněprávní vztahy a určování počtu akademických pracovníků a ostatních zaměstnanců, habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem, spolupráce s jinými vysokými školami a právnickými osobami a zahraniční styky, ustavování samosprávných akademických orgánů vysoké školy, pokud tento zákon nestanoví jinak, hospodaření vysoké školy a nakládání s majetkem v souladu se zvláštními předpisy, stanovení výše poplatků spojených se studiem.

Orgány veřejné vysoké školy

Samosprávnými akademickými orgány veřejné vysoké školy jsou akademický senát, rektor, vědecká rada nebo umělecká rada nebo na neuniverzitní vysoké škole akademická rada (dále jen „vědecká rada veřejné vysoké školy“)a disciplinární komise. Dalšími orgány veřejné vysoké školy jsou správní rada veřejné vysoké školy, kvestor.

Správní rada - o čem rozhoduje

Posláním správní rady je vydávání předchozího písemného souhlasu k právním úkonům, kterými vysoká škola hodlá nabýt nebo převést nemovité a movité věci, zřídit věcné břemeno nebo předkupní právo a založit jinou právnickou osobu. Dále se vyjadřuje zejména k dlouhodobému záměru veřejné vysoké školy a k dalším věcem, které ji předloží rektor nebo ministr, k rozpočtu vysoké školy, k výroční zprávě o její činnosti a hospodaření a k výsledkům hodnocení činnosti vysoké školy. Činnost správní rady, která dbá o zachování účelu, pro který byla veřejná vysoká škola zřízena, o uplatnění veřejného zájmu v její činnosti a o řádné hospodaření s jejím majetkem, je tedy úkonem v obecném zájmu.

Návrh nového znění zákona je ingerencí státu do rozhodovacích pravomocí vysokých škol

To, co bylo významným průlomem do vnitřní uspořádanosti vysokých škol a jejich rozhodování ustanovením správních rad bez ingerence státu po roce 1990 se nyní vrací zpět, před rok 1989. Do rozhodování správní rady vstupuje stát. Z navrhovaných ustanovení vyplývá, že do členstva správní rady vstoupí zástupci veřejného života, krajů a státní správy a bude docházet v určitých periodách k jejich proměnách. Rektorovi a kvestorovi příluší pouze právo se zůčastnit správní rady, jejich pravomoci nejsou stanoveny. Statut cysoké školy pak bude napříště upravovat ministr.Rozhodně se musíme domnívat, že akademický život a majetky škol budou významně tímto způsobem politicky opět ovlivňovány a vysokým školám se to nebude líbit. A na cestě je další vleklý problém, který nepovede k ničemu dobrému. Kritizovaný ministr školství tak uvede významnou vzdělávací oblast do dalšího chaosu, protože se dá předpkládat, že dojde k protestům.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | středa 11.1.2012 0:39 | karma článku: 10,95 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!