Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen se divím

11. 1. 2012 1:19
A autonomií vš mám trochu problém

Věcně ten požadavek chápu, vš nemá být institucí řízenou státem jak za socialismu. Je tu pár problémů. Za prvé, stát platí veřejné vš, takže do toho mluvit co má. Těžko mít autonomii, kde stát je povinen vše platit ale do ničeho nesmí mluvit. Chybou naopak je, že stát neurčuje např. počty studentů. V podstatě něco jako směrná čísla za socialismu. Potřebujeme tolik a tolik strojních a elektro inženýrů, tolik lidí z matfyzu, tolik za lékůřů a zubařů atd. Potřebujeme např. 200 religionistů ročně jen z jedné vysoké školy (MU). Na jiných školách zas obor vyučují lidé zvláštní. Myslím pana Štampacha exkomunikovaného katol. kněze či paní Tydlitátovou známou z tohoto serveru svými příspěvky.Religionistů je potřeba pár pro interní potřeby teologických fakult a snad pár pro fakulty filozofické ap. Mimo vysoké školy se ale neuživí, teda v rámci vystudovaného oboru.

Religionistika je solidní obor, na rozdíl od různých nově vzniklých oborů.

1 0
možnosti

Jen se divím

11. 1. 2012 1:25
Re: A autonomií vš mám trochu problém

Nevadí mi, že vystudovaní lidé získají vš titul, podobně jako u filozofů. Je ale otázka, kolik jich potřebujeme. A jestli ze všech škol mají ti absolventi skutečnou úroveň, co by mít měli.

Je tu spousta nepotřebných oborů, které bohužel platíme - platíme pseudovědce či spíš pseudovědkyně a ty produkují absolventy pochybných oborů. Zde nejde jen o promrhané peníze, ale i o to, že vš diplom tu není za seriózní vzdělanost, ale za pseudobor. Opět to stát vesele platí. Katedry si naberou tolik lidí, kolik jim stát zaplatí - to je tržní chování. Stavovská čest, např. nenechat vystudovat neschopné studenty dávno nefunguje. Funguje jen honba za penězi.

Kupodivu stát má málo peněz pro studium zubařů a další oborů, skutečně potřebných.

Takže stručně - stát musí garantovat - úroveň studia a oboru vůbec (např. vědecká činnost katedry). Dále tu musí být jasná potřebnost a uplatnitelnost na trhu práce. Já nic nemám proti tomu, když někdo nevystuduje vš kvůli zaměstnání, ale jako koníček.

0 0
možnosti