Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mystika: Cestou židovské mystiky - 2.

Sepsání Mišny Když jsem se zmiňovala o první válce Židů proti Římanům (66-70) a zničení chrámu Titem, připomněla jsem si příběh, který má pro judaismus závažné důsledky: slavný rabi Jochanan ben Zakaj byl v rakvi vynesen z obleženého Jeruzaléma a krátce nato obdržel od Vespasiana povolení založit školu ve vesnici Javne (v Judsku). Rabi Jochanan byl přesvědčen o tom, že pokud se bude studovat Tóra, lid Izraele, ačkoli rozdrcen vojensky, nemůže zaniknout.

Následně rabi Jochanan ustavil sanhedrin o 71 členech, pod předsednictvím "patriarchy"   Avšak druhá válka proti Římanům, rozpoutaná Bar Kochbou v roce 132, znovu ohrozila náboženskou identitu, ba další existenci židovského lidu. Císař Hadrián zrušil sanhedrin a pod trestem smrti zakázal studium Tóry a provádění kultických činností. Mnoho židovských učenců, mezi nimi i slavný rabi Akiva, zemřelo na následky mučení. Ale Hadriánův nástupce, Antoninus Pius, autoritu sanhedrinu obnovil; dokonce ji posílil. Od té doby byla rozhodnutí sanhedrinu uznávána všude v diaspoře. Během tohoto období, které se začíná žáky Jochanana ben Zakaj a uzavírá kolem roku 200, byly vypracovány základní struktury normativního judaismu. Podstatnou inovací bylo nahrazení poutí a chrámových obětí studiem Zákona, modlitbou a zbožností, náboženskými úkony, které se mohly odehrávat v synagogách kdekoli na světě. Souvislost s minulostí byla zajištěna studiem Bible a předpisy týkajícími se rituální čistoty. Aby upřesnil, objasnil a sjednotil nespočetné ústní tradice, vztahující se ke kultovním praktikám a výkladům Písma a právním otázkám, usiloval rabi Jehuda "ha-Násí" (patriarcha sanhedrinu v letech asi 175-220) o jejich soustředění a zařazení do jediného souboru právních norem. Tato rozsáhlá kompilace, Mišna ("opakování“), obsahuje látky, zpracované mezi prvním stoletím před a druhým stoletím po Kristu. Dílo se skládá ze šesti "oddílů": zemědělství, svátky, rodinný život, občanské právo, obětní a stravovací předpisy a rituální čistota.

Jsou v ní narážky na merkava

Nacházejí se tu jisté narážky na mystiku merkava. Naproti tomu tu není žádná ozvěna mesiášských nadějí a apokalyptických spekulací, svého času tak oblíbených (jak je například představují slavná pseudepigrafická díla 2. Báruch a 4. Ezdrásţ. Vyvolává to dojem, že Mišna nezná soudobé dějiny nebo se k nim otáčí zády. Například se mluví o desátcích úrody, které je třeba přinášet do Jeruzaléma; určuje se, který druh mincí je třeba rozměnit atd.).

Mišna upomíná na modelovou situaci

Mišna upomíná na modelovou ahistorickou situaci, v níž se rozličné úkony posvěcování života a člověka odehrávají podle zákonem řádně podložených vzorů. Zemědělská činnost je posvěcena přítomností Boží a prací člověka. "Země Izrael je posvěcena svým vztahem k Bohu. Dílo Boží je posvěceno člověkem, který pracuje na Boží příkaz, a skrze popisy a slovní rozlišení různých obětin."   Podobně jsou v oddílu "Svátky" seřazeny, utříděny a pojmenovány cykly posvátného času, těsně související se strukturami posvátného prostoru. Totéž nalezneme ve všech ostatních oddílech. Vždy jde o to, aby se až do nejmenšího detailu určily rituální prostředky k posvěcení kosmického díla a společenského, rodinného a individuálního života, ale i prostředky k ochraně před poskvrněním a k jeho neutralizaci pomocí zvláštních očišťování. Možná lze přirovnat toto náboženské pojetí k náboženským   představám a praktikám venkovských křesťanů, které se nazývají "kosmickým křesťanstvím"  S tím rozdílem, že v Mišně probíhá dílo posvěcení výhradně díky Bohu a činům člověka, který plní Boží příkazy. Významné však je, že v Mišně (a samozřejmě v jejích doplňcích a komentářích) to vypadá, jakoby se Bůh - dosud Bůh dějin par excellence - nezajímal o aktuální dějiny svého lidu: spása mesiášského typuje prozatím nahrazena posvěcováním života pod vládou Zákona.

Je pokračováním Levitiku

Mišna je vlastně pokračováním a dovršením kněžského kodexu, jak byl formulován v Levitiku. To znamená, že věřící se jistým způsobem chovají jako kněží a lévijci; dodržují předpisy proti poskvrnění a doma se stravují jako ceremoniáři v chrámu. Rituální čistota, udržovaná za zdmi chrámu, odděluje věřící od ostatního obyvatelstva a zajišfuje jejich svatost. Chce-li židovský lid přežít, musí žít jako svatý lid, na svatém území, a napodobovat svatost Boží. Záměrem Mišny bylo sjednocení a posílení rabínství. V poslední instanci to znamenalo zajištění další existence judaismu, a tedy i integrity židovského lidu všude tam, kam byl rozprášen. Jak říká Jacob Neusner, na otázku "Co může člověk dělat?" Mišna odpovídá: "Člověk, podobně jako Bůh, uvádí svět do pohybu. Jestliže člověk chce, nic není nemožné. [...] Takto hodnotí Mišna postavení Izraele: poražený a bezradný, přesto však ve své zemi; bezmocný, přesto svatý; chybí mu jakékoli ústředí, kdekoli, zcela jistě už není v Jeruzalémě, a přesto je oddělen od národů."

 

Autor: Irena Aghová | neděle 6.2.2011 20:22 | karma článku: 8,88 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Ukrajina má právo použít naše zbraně v Rusku, řekl britský ministr zahraničí

3. května 2024  10:26

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...