Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lékaři: Pozor na pravidla a možné křivdy i nezdravé vztahy

Docela se mi nelíbí, že ředitel nemocnice v Uherském Hradišti chce udělat následující kroky: lékaře, kteří podali výpovědi sice přijmout, ale bez ohledu na praxi a atestace, podotýkám já, jako čerstvé zaměstnance podle zákoníku práce. Jsou to lidé, kteří asi ve valné většině mají nějakou tu praxi jistě za sebou a to je třeba také brát v úvahu, protože bez nich by nemocnice nemohla prostě fungovat. A také nelze nemyslet na jejich sociální poměry. Mají rodiny. Mají hypotéky. A nespáchali žádný zločin, jen si zvolili nedobrou taktiku vůči prosazování svých požadavků.

Věřím tomu, že pan ředitel prožil horké chvíle

Já se panu řediteli nemocnice vůbec nedivím, že má silný pocit a potřebu vlastní odezvy, protože jistě to musel pociťovat velmi těžce. Ono v takové situaci zajišťovat bezporuchový provoz nemocnice plné pacientů není legrace a pan ředitel je jistě psychicky a fyzicky vyčerpaný. A dívat se do tváří těch, kteří ho do takové situace přivedli, je někdy nad lidské síly. Ale vedoucí kolosu, jež se zove nemocnice, musí být trochu nad věcí a snažit se vnuknout si myšlenku, že pro něho nejsou zajímavé jen tahanice s doktory, ale hlavně zdraví lidí a fungování nemocnice, což je jistě závislé na mnoha jiných faktorech a činnostech, než je dohadování se se zaměstnanci. Ano, stalo se, co se nemělo stát a ne všichni doktoři, pane řediteli, ne všichni si uvědomili, že nebojují jen za reformy a platy, které jim z celého srdce a celé duše přeji, protože je to jejich příjem a jistě i zadostiučinění, že něčeho dosáhli. Jde jen o to uvést zase všechno do normálního chodu a nenechat cloumat  vlastním majestátem. I když, opakuji, panu řediteli se vůbec nedivím, že se zlobí! A není sám. Bohužel se to se stalo i v těch dobrých nemocnicích, že lékaři šli do akce ze solidarity. Je to otázka spíš pro politologa a právníka, zda je v pořádku, že vůbec někdo je v naší zemi za našeho právního řádu, takovou listinou zavázal. Ale to ať jde už mimo zdravotnictví! Ať se vyřeší s organizátory akce, ale nikoliv plošně s lékaři.  

Prosím, nenechávejme je v jednom pytli s ostatními

Od počátku, co se tady bavíme na blozích o zdravotnictví, je nám jasné a mnozí se k tomu vyslovili zcela jasně, že po dlouhou dobu byl ve zdravotnictví chaos. A v takovém prostředí se těžko žije a těžko pracuje, zvláště, když jde o lidské zdraví a životy. A naše kultura je zaměřená na etiku zdravého života. Mnoho lékařů se svému povolání jistě oddaně věnuje a také mu leccos obětuje ze svého života. Proto prosím, aby úklid po této revoltě dále nedehonestoval všechny lékaře a českou medicínu. Aby se uklidily střepy, v klidu se ta záležitost řešila, nikdo se netahal v tisku a hlavně, aby se nestala křivda, jejíž provedení by se mohlo stát nebezpečným precedentem pro ostatní, třeba analogické případy. Náš ústavní pořádek a demokratické zákony nebrání nikomu se sdružovat a vyslovovat se k různým situacím. Nehovoří už o prostředcích, jaké použije k zviditelnění své akce. Ale předpokládáme, že nesmí být v rozporu s naším právním řádem. To zjistí případné řízení s organizátory, na které má kde kdo asi políčeno... jak pozoruji.

A znovu se trochu stavím za doktory

"Náš exodus váš existus." To je heslo bez morálního rozměru, které urazilo občany naší země. A já věřím a doufám, že jeho nemorálnost každý jasně pochopil. Ve skutečnosti však všichni víme, že by se toto heslo nemohlo stát skutečným stavem věci. Protože byly připraveny prostředky, jak takové situaci zabránit  a navíc, naše země nebyla v té době napadena žádnou pandemií, která ohrožovala lidi na životě a bez lékařů by lidé začali umírat. Spíše to byl od lékařů nerozum, že pod takové heslo se shromáždili a usilovali o svá práva a zájmy jinak způsobem, které předvídají naše zákony.

Chceme důvěřovat české medicíně

Já věřím, že pan ministr je muž na svém místě a že skutečně, i když možná ztratil podporu ze strany některých politiků, udělal svou práci podle nejlepšího svědomí a vědomí a podle zákonů naší země, které ctíme. Nyní je třeba, aby se zdravotnictví jako systém hnulo pozitivním směrem. A vím, že pan ministr nebude rozhodovat o tom, jak si to který ředitel se svými rebelanty vyřídí. To není na něm. Ale jistě by bylo dobré, kdyby strategie návratů lékařů, pro které se každý ředitel rozhodne, byla bez pokořujících a ponižujících podmínek. Jsou to inteligentní lidé, tato země je potřebuje a občané nechtějí k nim ztrácet úctu a důvěru.

Lékaři nejsou ani politici, ani právníci, ani ekonomové. Oni rozumí medicíně a to úplně stačí k tomu, aby to v této zemi po této stránce fungovalo, přátelé! A já se za ně, za ty slušné a pracovité, touto formou přimlouvám...

http://www.youtube.com/watch?v=3YnfCH7LNcM&feature=related

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 19.2.2011 12:44 | karma článku: 11,23 | přečteno: 1507x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!