Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Církev a stát: 1.1. Konfiskace majetku po Bílé hoře

Jelikož jsem se od některých bloggerů musela dočíst, že církev se zmocnila majetku českých pánů po Bílé hoře, a ne, že bych chtěla církev bránit, to mi nepřísluší,  ale spíše bránit ostatní čtenáře, aby takové nepravdivé tvrzení nepřebírali jako factum. Nemohu ani podezírat některé autory blogů, že by taková mylná fakta psali úmyslně, ale za to je podezírám, že tvrdí tyto věci z hluboké neznalosti českých dějin. Nuže, přátelé, zde je můj příspěvek, pokud se chcete zeptat na prameny, jsou to dějiny české historie po Palackém a nejsou nikde utajeny. V každé knihovně si je můžete opatřit.

Rozprodej zkonfiskovaných statků začal r. 1622. Jako odborník při provádění odkupu zkonfiskovaných statků byl Vídní jmenován nám známý kníže Karel z Lichtenštejna, který větřící velký zisk (především z úplatků) se tohoto úkolu s chutí ujal. O odhad ceny konfiskátů se starala Česká komora.

Seznam konfiskovaného majetku a nabyvatelů od Faustina

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/72485/dejinykonfiskaci.pdf_51.53MB.html

hrabě Maxmilián z Trautmansdorfu

Prvním známým šlechticem, který získal zkonfiskovaný statek byl císařův věřitel, hrabě Maxmilián z Trautmansdorfu, který získal panství Horšovský Týn, přičemž tento statek získal za poloviční hodnotu.

Adam z Valdštejna

Dalším šlechticem, který získal zkonfiskované majetky byl Adam z Valdštejna, který obdržel panství Doksy, Nový Bernštejn, Deštná, Vidím, Kokořín, Stránky, Houska, Loučná atd. Adam z Valdštejna tak získal majetek po bývalém direktorovi, Václavovi Berkovi z Dubé a tyto statky, ostatně jako drtivá většina pobělohorských zbohatlíků, získal za paušální cenu, která byla mnohanásobně nižší než jejich reálná hodnota. A i on, stejně jako další šlechtici pak měnil statky se svým synovcem Albrechtem z Valdštejna.

Pavel Michna z Vacínova

Mezi další velké kořistníky se počítal Pavel Michna z Vacínova, který získal Konopiště, Týnec nad Sázavou, Bynici, Osečany, Pnětluky a další statky.

Vincenc Muschinger z Gumpensdorfu

Dále to byl např. císařský tajný rada Vincenc Muschinger z Gumpensdorfu, který získal CHOCEŇ (pozdější panství knížecí větve rodu Kinských), Závrší, Borovnice, Zámrsk a další. Zkrátka nepřišli ani příslušníci tzv. starší generace, jakým byli např. bývalí místodržitelé Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka a Jaroslav Bořita z Martinic, dále pak český kancléř Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic, moravský místodržitel, kardinál František z Ditrichštejna a jiní. Ovšem přední místo mezi, šlechtici, kteří vytěžili z císařských konfiskací maximum si zajistili dva aristokraté.

Marie Magdalena Trčková z Lípy

Po bitvě na Bílé hoře se Trčkové pomocí svých konexí (jejich příbuzným byl velmi vlivný Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic) unikli trestům a přesunuli se do vítězného tábora. Za to, že se Trčkové vyhnuli konfiskacím, přestože jejich provinění proti císařské moci byla minimální vděčí tento rod již zmíněné Marii Magdaleně. Tato velmi schopná, energická, podnikavá, ale rovněž velmi chamtivá a tvrdá šlechtična zajistila svému rodu císařův generální pardon a její rod tak vyvázl bez materiální úhony. Její prozíravost se projevila rovněž především v tom, že dokázala rozpoznat vzestup a schopnosti Albrechta z Valdštejna. O dobrých vztazích s Valdštejnem svědčí jejich společné obchody, výměny statků a další obchodní transakce. Trškové se později obrátili proti Habsburkům. Tento fakt rovněž podpořila i násilná smrt Adama Erdmanna Trčky, Viléma Kinského a dalších šlechticů, kteří byli r. 1634 spolu s odbojným Valdštejnem zavražděni v Chebu. Avšak přesto příslušníci tohoto protestantského a pro Habsbuskou dynastii nepřátelského rodu využili každou příležitost k rozšíření svých panství, a to odkoupením zkonfiskovaných statků. Díky své obratnosti a podnikavosti rozšířila Marie Magdalena Trčková panství svého rodu s centrem v Opočně o statky: Náchod, Rýzmburk, Adršpach, Libchava, Mískolezy, Choustníkovo Hradiště, Vlčkovice, Žíželoves, Sadová, Dubenec, Nové Město nad Metují, Heřmanice (dříve Valdštejnův statek), Vamberk adl.

vévoda Frýdlantský Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna

Prim mezi největšími pobělohorskými zbohatlíky ovšem nemohl hrát nikdo jiný, než samotný vévoda Frýdlantský Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. O počtu jím získaných konfiskátů, které vzbudilo mezi jeho současníky mnoho zlé krve a závisti (o této skutečnosti svědčí i nové rodové heslo: Invita invidia neboli Navzdory závisti! Tento titul si Valdštejn zvolil r. 1623 poté, co získal titul knížete Frýdlantského). Ve schopnosti získávat císařské konfiskáty se Valdštejnovi nikdo nevyrovnal. Mezi konfiskáty (krom velké části panství rodu Smiřických), které Valdštejn získal v době pobělohorské mimo jiné patřily: Frýdlant a Kopidlno (konfiskáty po Kryštofovi z Redernu), Velíš (konfiskát poJindřichu Matyáši Thurnovi), Svijany a Kurovodovice (statky zabavené Jáchymu Ondřeji Šlikovi), Klášter, Hradiště, Mnichovo Hradiště, Zásadka, Chocnějovice (statky zkonfiskované Václavovi Budovcovi z Budova), Bělá, Kuří Vody (dřívější panství Bohuchvala Berky z Dubé), Jičín, Liberec, Lípa, Nový Zámek a mnoho dalších panství. Valdštejnovy bezostyšné praktiky a jeho neustálý hlad po rozmnožování svého bohatství mnohdy šokoval i otrlé pobělohorské šlechtice, kteří se počítali k radikálnímu prohabsburskému křídlu.

Po Valdštejnově zavraždění v Chebu došlo i na obrovské panství frýdlantského vévody. Konfiskacemi se obohatili generálové Jan Matyáš Gallas (získal Frýdlant, Liberec a Smiřice) a Ottavio Piccolomini (Náchod a získal i knížecí titul), dále pak zbohatl Rudolf Tiefenbach (získal Jičín), plukovníci Mikuláš Desfours, Walter Butler a John Gordon. podplukovníci Walter Leslie a Walter Geraldin a kapitáni Walter Devereux a Mac Daniel.

Majetek synů Jana Vchynského ze Vchynic, jmenovitě Radslava, Oldřicha a Viléma byl zkonfiskován, kvůli jejich aktivní účasti v českém stavovském povstání. Nejstaršímu z bratrů, tedy Václavu Vchynskému, majetek zkonfiskován nebyl, a to na základě jeho věznění, do kterého ho uvrhl „zimní král“ Fridrich Falcký. Na základě této skutečnosti císař Ferdinand II. Václava Vchynského omilostnil a navrátil mu chlumecké panství. Ve srovnání s ostatními rody Kinští nepatřili mezi velké pobělohorské zbohatlíky a majetek, který díky konfiskacím získali patřil v drtivé většině členům jejich vlastního rodu. Tak např. syn Václava Kinského, jmenovitě hrabě Jan Oktavián Kinský získal panství Česká Kamenice, které císař zkonfiskoval jeho strýci Vilémovi.

 

Z historie

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 5.1.2012 11:03 | karma článku: 19,80 | přečteno: 2404x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...