Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Miska Kvakin

7. 1. 2012 2:10
Jestli se nemýlím,

tak po Bílé hoře získal celé Bruntálsko Řád německých rytířů, což se snad k církvi počítat dá. Podstatné nicméně je (a to platí i o někdejších šlechtických uchvatitelích), že v průběhu doby se noví majitelé o svá panství vzorně starali a vedli je k rozkvětu, což platí právě o zmiňovaných Lichtenštejnech či Německém řádu. Paradoxně se právě Německý řád postavil na obranu ČSR a věnoval několik milionů korun čsl. státu na výstavbu opevnění (Beneš se velmistru Řádu Robertu Schälzskému po r. 45 odměnil opravdu po česku - a tohle bylo našim prezidentem, no fuj). Paradoxně konfiskaci majetku Řádu provedli už říšští soukmenovci, kteří s Řádem rázně zametli.

Takže jen na okraj - až budete procházet lázněmi Karlova Studánka, vězte, že všechno, co tam uvidíte, všechny budovy, bylo vybudováno právě Řádem.

0 0
možnosti

bofums

5. 1. 2012 17:33
Mám rozečtěné recepty

na domácí likéry / což považuji v tuto chvíli za přínosnější !/, ale přece jenom něco maličkého

" do mlýna ". Pamatujete si na to, jak 23.5.1618 jakýsi mrňous  / písař / protestoval proti vyho-

zení svých pánů ?Letěl za nimi !! A po vítězství správné strany obdržel za " věrné služby " panství

Řepín. A protože to nebylo nic moc. a on chtěl žít, byl prý zlý na Řepínské nevolníky- jak jsem

koupil, tak prodávám !!!

1 0
možnosti

bofums

5. 1. 2012 17:35
Re: Mám rozečtěné recepty

A dostal k panství i titul : " Z Hohenfallu "!

1 0
možnosti

Mahon Point

5. 1. 2012 15:46
Tvrdim, ze Bila hora

byla pro zeme koruny ceske pravim pozehnanim. Jenom co jsme se v roce 1918 " osvobodili " , to jde s timto koncem evropy povazlive z kopce.  Vsechny  nepravosti, kterych se dopustili Habsburkove za cela staleti svych vlad jsou nic v porovnani s tim, co tu zorganizovali demokrati za poslednich par desetileti.

1 0
možnosti

petrph

5. 1. 2012 15:58
Re: Tvrdim, ze Bila hora

Ajajaj - to snad ne. Uvědomme si, že právě stavovské povstání bylo pokusem o to, aby v Čechách zvítězila protestantská strana proti katolické. Možná, kdyby tohle vyšlo- a třeba to i ovlivnilo další průběh třicetileté války, mohli jsme se tu u nás mít dneska jako ve Švýcarsku :-)

2 0
možnosti

JoMe

5. 1. 2012 13:26
malo ctete, hodne pisete

po bitve na Bile Hore, cirkev ziskala 3,5% konfiskovaneho majetku, bylo by vhodne si zjistit, proc treba vznikly husicke valky? V te tobe cirkev vlastnila 1/3 pudy, ale je velmi zajimave jak cirkev prisla k majetku. Zatimco husite hlasali, aby cirkev byla chuda a zbozna, tak katolicka cirkev prahla po majetku a hajila pravo na majetek pro kazdeho, tak jak je tomu i dnes. Cirkev chce byt bohata, tedy predevsim cirkevni hodnostari. Je potreba si zjistit, co znamenalo tzv. kostelni konkurence a kongruovy zakon za cisare a kouknout se na vznik cirkveniho majetku a zjistite, ze tento vznikal predevsim povinnymi platbami cirkvi. Tedy cirkevni majetek vznikl tim, ze cirkev byla soucasti statu a ten se snazila ovladat. Dnesni pohled na cirkev je jiny a cirkev by tento pohled mela vzit v uvahu a ne se dozadovat majetku, ktery z dneshiho pohledu nevznikl cestne a nekdy i zacenu valek, mrzaceni a zabijeni lidi.

0 0
možnosti

Maura Irena

5. 1. 2012 13:38
Re: malo ctete, hodne pisete

Jsme v obodbí Bílého hory a ne v husitských válkách. Prosím, dodržujte text a nedělejte nám zmatek. Až se k tomu dobereme, tak vaši informaci buď potvrdíme nebo ji budeme komentovat.

0 0
možnosti

kristusek21

5. 1. 2012 11:55
Nesporně máte pravdu,

alespoň co se týče majetku šlechty. Nicméně by mě zajímalo, co se stalo s majetkem protestantské (českobratrské) církve, nějak se mi to nedaří dohledat:-/

0 0
možnosti

Faustino

5. 1. 2012 12:10
Re: Nesporně máte pravdu,

To dohledáte v níže uvedené knize. A to přesně v obci, která vás zajímá.

0 0
možnosti

petrph

5. 1. 2012 11:39
možná zajímavá věta už je hned na začátku

Rozprodej zkonfiskovaných statků ... Co z toho vyplývá? Inu že jediným, kdo veškerý majetek  původním majitelům sebral (zkonfiskoval, ukradl, vyberte si) ,byl stát, ergo Habsburkové jako jeho panovnicí..Teprve až následně, tento zcizený majetek stát někomu prodal, někomu daroval - mimochodem i církvi, byť se v tomto soupisu neuvádí. Ale hlavně, že konfiskace majetku neskončily jen potrestáním odbojníků z Bílé hory.Následně bylo  vyhlášeno tzv. Obnovené zřízení zemské-ale třeba se o tom dočteme v nějakém pokračování .

Nicméně, pokud hovoříme o tom co kdo komu ukradl, uvědomme si jeden letopočet - rok 1781, zrušení nevolnictví - do té doby ani nemohlo být většině lidí u nás něco ukradeno, antož sami nemohli skoro nic vlastnit, jako nevolníci byli sami prodáváni či předáváni i se svými vesnicemi a poli na kterých těžce pracovali pro toho či kterého pána, i pro církev když tu vesnici držela. I to je obraz oné milosrdné církve co nikomu nikdy nic neukradla..

2 0
možnosti

Maura Irena

5. 1. 2012 11:42
Re: možná zajímavá věta už je hned na začátku

Dobře, já neříkám, že církev v průběhu dějin nic nezískala. Ale nepoužívejte prosím to, že něco ukradla. Nebuďte tak zaujatý a berme to věcně. Jistě, že budu pokračovat v tomto seriálu, musím je najít v knihovně příslušné knihy, abych to mohla zpracovat. Děkuji za pěkný příspěvek.R^

0 0
možnosti

pavel 99

5. 1. 2012 11:27
Jako vždy věcné

a výstižně shrnuté. A stejně se vsadím, že v další diskusi se "argument" získaných konfiskátů objeví znovu. Doufám, že nebudete mít pocit marnosti jedince, snažícího se svící osvítit obsáhlou temnotu.

Jak říkal Werich - boj s hloupostí je věčný, ale nemí se vzdát.R^

2 0
možnosti

Maura Irena

5. 1. 2012 11:32
Re: Jako vždy věcné

Mně to hrozně mrzí, že lidi jsou tak neformovaní. Já jsem sice prožila většinu života za minulého režimu, který vedl proticírkevní politiku, ale tato fakta byla uvedena v dějepisu. Jakby nebyla, když šlechta byla též na indexu! Ale musím říci, i když jsem nebyla minulému režimu nakloněna, že kdo chtěl, tak mohl získat slušné znalosti. Ale nyní, nestačím se divit! A kdyby to bylo jen z dějepisu.

0 0
možnosti

pedr64

5. 1. 2012 11:16
a kde z Vašeho příspěvku vyplývá

že kromě zde uvedné šlechty nezískala konfiskáty i církev?

0 0
možnosti

Maura Irena

5. 1. 2012 11:20
Re: a kde z Vašeho příspěvku vyplývá

Pane, nemám nic jiného, co bych vám poradila, než abyste si látku nastudoval a pak vystoupil s jinými fakty.

0 0
možnosti

Viktor N.

5. 1. 2012 11:11
díky

Díky, paní Mauro. Úžasný článek!

0 0
možnosti

Maura Irena

5. 1. 2012 11:14
Re: díky

Cítila jsem to jako svou povinnost některé věci dementovat. Bytostně nesnáším, když někdo účelově "přepisuje" dějiny. Prostě to bylo takové. jaké to bylo, fakta jsou fakta.

0 0
možnosti

Faustino

5. 1. 2012 11:10
Knihu "Dějiny konfiskací v Čechách po r. 1618"

v elektronické podobě, druhý díl, jsem dal na úložnu, kde si každý zájemce může stáhnout:

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/72485/dejinykonfiskaci.pdf_51.53MB.html

0 0
možnosti

Maura Irena

5. 1. 2012 11:13
Re: Knihu

To je dobře, já jsem čerpala ze svých pramenů ze školy, nemyslím si, že by se to lišilo. Díky.

0 0
možnosti