Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chybí úcta, soucit a pochopení

Kdo to neprožil, tak nechopí, jak hluboko dokáže zasáhnout odchod celoživotního partnera. A čím se doba od smrti vzdaluje, tím více to bolí. Samota, náhradní životní programy, to všechno jde ruku v ruce se strádáním a současně i pocitem, že je nutno žít. Protože jsou děti, vnoučata, práce ... Ale o to víc se lidé cítí jako oběti svého osudu.  Je třeba jim sypat do ran ještě sůl?

Lidé, kteří příjdou o svého partnera velmi dlouhou dobu nezvládají myšlenku, že žijí sami a bohužel, v prvních letech se "dělí" o svůj smutek a průběh s jeho zvládáním jako i s pocitem osamělosti, se svým okolím. Vstup do vlastní intimity, to je velká změna života a pokud jsou ti lidé starší, nemohou se s tak velkou změnou smířit, a tak, díky svému netolerantnímu okolí, se stahují do sebe a brzy umírají a nebo raději změní bydliště a jdou tam, kde je nikdo nezná. A nemohou si zvyknout, že nemají s kým promluvit, protože okruh lidí, s kterými se mluví, je uzavřen. Lidé, kteří vytuší váš smutek, se k vám nehrnou. A vy upadáte do samoty, protože jste dřív byli zvyklí ze svým životním parterem chodit mezi lidi, na párty a do společnosti. A tomu je konec. A vůbec nejhorší je, když potkáte někoho, koho jste dříve znali a on vám začne vykládat, jak je škoda, že jste ovdověli, když vám to spolu tak slušelo.

Spousta zařizování a styk s úřady

Je třeba odhlásit svého zemřelého partnera z inkasa, z placení za odpad, nájemného, pojistek, účtu. Odškrtávání jeho jména ze života působí velkou bolest a pocit zmaru. A čekáte, vzhledem ke svému smutku, šetrné zacházení na těchto místech. Kus jako kus, zapomeňte, že ta mladá holčina za přepážkou má pojem o vašem soužení. Sem tam mrkne na hodiny, jak je ještě daleko do odchodu domů. Můžete ji soudit? Můžete se na ní zlobit? Vyštěkne na vás dotaz a vy musíte nahlas pronést jméno toho, kdo tu už není.  A opakovat tak dlouho, dokud nejsou věci vyřízené. Protože smrt je právní skutečnost, tito lidé se s tím denně setkávají a nemohou truchlit nad každým, i když se mohou chovat šetrně, ale co je k tomu nutí?

Příběh jedné staré paní

Bydlili spolu v jednom domě naproti našemu, kde odjakživa vládly podivné vztahy. Ten dům byl stavěn svépomocí a ti, kdo ho stavěli, tedy staří usedlíci, šikanují každého, kdo jim není po chuti. A také se pořád starají o co nemají s právem svého starousedlictví. Dokud žil její manžel, staral se o pořádek. Byl velmi komunikativní, srdečný a hodný. Když dosáhl požehnaného věku 90 let, najednou mu to tak nešlo jako dřív. A tak se ta stará paní, které měla přes osmdesát let a sama zvládala své zdravotní problémy s nasazením své vůle, už nemohla svého manžela zvedat, vodit ho stále na toaletu a umývat. A jedné noci u domu zastavila sanitka a odvezla starého pána do nemocnice. Potkala jsem ji v obchodě. Táhla velkou tašku. Pomohla jsem ji s tím nákladem a ona mi vyprávěla, co se stalo. A źe si nemyslí, že se z toho dostane. Co budu dělat, až mi ho přivezou domů? Uplynul týden. Šla jsem zase nakoupit do toho samého obchodu, ona tam stála a vybírala si zboží. Pozdravila jsem ji. Obrátila se a zašeptala - chtěla bych s vámi mluvit. A po cestě mi řekla, že její manžel je v hospicu, že se tam o něho starají líp, než by to zvládla doma, že už neměla sílu a že se bojí, že ji sousedé budou pomlouvat, že ho tam odstrčila umřít, aby si udělala pohodlný život. Ale podívejte se - ukázala mi oteklé kolena a ruce. Bylo to jediné řešení. Do týdne jsem našla ve schránce parte. Starý pán umřel. Chodila jsem za ní, protože to těžce nesla a plakala, když ji sousedka řekla : Já bych svého muže nikdy do hospicu nestrčila. Tam těm lidem dají injekci, aby se nemuseli o ně starat. A vy teď máte  pokoj, že paní? Uběhla zase nějaká doba a paní se někam odstěhovala. Bůh ví kam. Nikdo o ní nic neví. Třeba ji děti našli nějaký domov důchodců. A tak skončilo jedno dlouholeté, šťastné manželství slušných lidí.

Nejde jen o starší lidi

Díky autonehodám, násilí a neštěstí, nemocem umírají také mladí lidé. Díky tomu zůstanou z mladých žen mladé vdovy, z mladých mužů mladí vdovci. A i když pokračují v životě dál, tento zážitek nikdy nezapomenou. Stává se, že se rozhodnou pro osamělý život. A to není nic jednoduchého, zvláště, jsou-li malé děti.

Bylo by dobré, kdybychom z našeho života odstranili intoleranci, agresivitu a egoismus. Nikdy nevíme, co se může stát právě nám, a pak pocítíme na vlastní kůži, jak se těžko žije s problémem, když se každý odvrátí, jakoby se ho neštěstí druhého v nejmenším netýkalo a nebo ještě si přiloží polínko, bůh ví, z jakých pohnutek.

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 30.8.2010 13:22 | karma článku: 30,50 | přečteno: 1763x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...