Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká kultura: Je za co bojovat, ne že ne!

Studenti si stěžují, že nemají ideály a že nemají za co bojovat. Zřejmě mají vlčí mlhu, protože kam oko dohlédne, všude je za co vzít. A nebo se mýlím? Česká elektronická knihovna http://www.ceska-poezie.cz/cek/?mes=U%C5%BEivatel%26nbsp%3Bp%C5%99ihl%C3%A1%C5%A1en

A co básník? .... za tradicí české literatury

Generace moderní české literatury, která se zrodila na prahu 19. století, byla mladá. Čekaly na ni dvě světové, překvapivě kruté války, které odstřihly civilizovaný svět od iluzí. Další, válečná a poválečná generace šla za ideálem míru, zbavení světa chudoby a nastolení rovnosti mezi lidmi. Když se podíváme zpět na českou tvorbu, jsou v ní vepsány dějiny malého národa, úpřimně a citově zabarvené. A poezie tak hluboce s smutně milostná, až bere dech. Až se podíváte na link v perexu, zjistíte, kolik bylo autorům let, když začínali a kolika roků se dožili. Žijeme v době, která nebrání nikomu, aby o ní svědčil písní, básní, povídkou, románem. A přesto je málo, tak málo těch, kteří by dokázali dát dohromady autory a vytvořit nový literární směr, do kterého budou zapojovat další a další autory, aby po dlouhé době vnitřních nejistot obnovili krásnou českou tradici literární tvorby a pustili se do její propagace. Nemyslím si, že psát angažovanou poezii nebo milostnou poezii je něco zastaralého, co by vzbuzovalo v lidech neblahé vzpomínky na léta poloviny 20. století. Sociální téma je vděčným a věčným tématem, stejně jako milostná a romantická poezie, opěvující lásku samu, nacházení jejích odstínů a nových podob. A jestli se to myslí s navázáním na tradice vážně, pak to je jedna z věcí, která si zaslouží podporu. Psát dobré básně je svým způsobem vnitřní utrpení a vykřesat tu jiskřičku, z které vyletí plamen touhy, je opravdu těžké. Zaklít do veršů krásu, něhu, bolest i štěstí jednoho okamžiku, je terapie nejen pro autora, ale i pro ty, kteří tu báseň budou číst. Na tom sice nikdo nezbohatne v penězích, ale objeví možná v sobě cestu k objevování krásy, lásky, harmonie a lidí, kteří za to stojí, aby měli v rukou kvalitní českou literaturu, jak tomu bylo v minulosti. A to stojí za tu námahu ...

Česká hudební tvorba

Velmi dlouho jsem neslyšela v rádiu píseň, která by mne chytla. Písničkáři a skladatelé vážné hudby, kteří by dokázali napsat dobrou hudbu, inspirovanou opravdu kvalitní českou tradicí, jsou někde schovaní nebo si hrají za tichých nocí někde v podkroví. Je sice krásné poslouchat naše klasiky, ale jistě by byl šok, kdyby se na Pražském jaru objevil mladý hudební skladatel, který by si sedl za klavír a spustil takový koncert, že lidem, kteří sedí v hledišti ve svých róbách, vypadnou programy z rukou. Kolik bylo Mozartovi, Beethovenovi, Smetanovi a jiným slavným skladatelům, když začínali? Jistě, že i tradice české komorní hudby potřebuje nový směr, nový začátek a to jistě přivábí na koncerty i mladé lidi, kteří dosud neměli chuť poslouchat stále dokola to samé a od komorní hudby se odtáhli. Myslím, že by bylo docela - in pořádně provětrat koncertní sály a nakonec zvednout aplaudující lidi z křesel. A to nemusí být jen sen.

Ne, prosím, nehubujte mi, že tu vytahuji záležitosti, které představují ohromnou dřinu, za kterou vás zpočátku lidi umlátí šesťáky a kritici budou psát sloupky, až budete hořce plakat nad nevděkem lidstva a možná, že někdo z vás i rozbije zlostí svůj hudební nástroj. Ale jedno je jisté - opouští nás jeden umělec za druhým a za ním zůstává ticho a prázdnota. Nikdo nepíše divadelní hry, na které budou lidi rádi chodit a které v nich zanechají zasloužený umělecký zážitek. A místo koukání na hloupé a bezduché seriály budou lidé naplňovat divadla a sály, stát fronty před knihkupectvími a čekat, až odemknou dveře, aby si pak odnesli do svých domovů právě tu vaši knížku, v které jste zanechali srdce i kus své duše. Tento národ si to zaslouží. Protože má takovou tradici!

A pak není za co bojovat! Za kvalitní a krásnou českou kulturu, kterou tolik potřebujeme, aby společnost neklesala na mysli a neztrácela city i svou duši.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 10.10.2011 20:00 | karma článku: 8,42 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...