Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi a dějiny: Kališnické Čechy?

Nedávno jsem se dočetla na Internetu,  že Češi byli vždycky kališníci,v souvislosti s bojem paní Lenky Procházkové proti vypořádání církevního majetku, obzvlášť zaměřený proti katolické církvi.  Já osobně proti paní Lence Procházkové nic nemám, konečně, nechť se konfrontuje s kým chce ve věci majetkového vyrovnání, ale spíš, co mne zarazilo, v rámci těchto aktivit, jak lze snadno překrucovat dějiny. A hlavně, že máme v Preambuli naší Ústavy napsáno: My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky." Tato Preambule zavazuje všechny občany bez rozdílu. 

Znalost dějin a úcta k dějinám

Znalost dějin a úcta k nim znamená nepochybně základ identity národa a občanů. A každý vzdělaný člověk, který se chce k něčemu vyslovovat a oslovovat veřejnost, měl by historické reálie znát, protože jsou nám nejen poučením, ale také vodítkem k řešení různých otázek, které se objevují hlavně v politice, ale i v kultuře obecně, a jak chápeme, kontinuálně navazují na současný život. Ovšem, ve svém celku. A v tomto duchu by měla být vychovávána i každá nová generace, aby se zachovávaly myšlenky, na kterých český národ vyrůstal a současně vrůstal do dějin našeho kontinentu.

... Evropa ve středověku

I v tom je umění přemýšlet o současných problémech, které spočívají v jistém tlaku na "zachovávání povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku" z pozice "uznání nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody." V podstatě, i Mistr Jan Hus, Martin Luther a jiní, kteří hýbali ideologií středověku, byli původem katolíci. A katarská hnutí, v jejichž čele stáli někteří významní učenci, byli evropskými dějinnými událostmi, které ve svém důsledku měnily tvář Evropy za velkých obětí. O několik generací později pak přicházejí další bouře, na jejímž počátku stál požadavek o reformu církve, které přerostly v revoluci a války, které vedly ke katastrofickým hladomorům a morovým ranám. Nicméně, myšlenky, které vzešly z bratrské jednoty, se staly pilířem Masarykovy první republiky a odrazily se v literárním odkazu autorů, kteří vešli do povědomí národa, a já se obávám, že se už v té době poněkud zúžil pohled na české dějiny a vlivem dalších neblahých událostí, kterými i český národ procházel (I. a II. světová válka), se staly některá údobí historie symbolem poněkud překrouceným a nedotaženým do historických souvislostí, kde všechny hodnoty vytrácely. A to je trochu problém. Protože svou úlohu sehrály všechny složky společnosti ruku v ruce.

Filozofická kontinuita lidských práv a svobod

Zásady občanské společnosti, úcta k lidským právům - ty berou své počátky v dávných společnostech, nejsou pouze výdobytkem moderní doby, ale můžeme je nacházet v průběhu dějin lidské civilizace, z nichž pochopitelně i čerpala bratrská jednota, protože lidé, kteří stáli uprostřed bouří středověké Evropy, vycházeli z biblického učení a výkladů, z kterých se rodily i filozofické směry a antropologie, jako učení o člověku. Bez poznání, které čerpá z hloubky dějin nelze pochopit ani význam lidských práv a svobod, ani postavení člověka v moderní společnosti a ani uspořádání státu. A tyto poznatky nelze zužovat na historické epizody a činit z nich závěry, které mohou vylučovat ostatní významné události, z nichž se vyvíjel pokrok v poznání a následně se formuloval do dalších vědeckých závěrů a dalších názorů politických skupin.

Závěr ...

Problém vyrovnání majetku s církvemi není historickou událostí, ale politickou vůlí a je opravdu škoda, že v průběhu tohoto problému jsme zabředli do sporu, v němž se objevily útoky proti zejména proti katolické církvi, o níž dnes mnoho lidí v naší zemi nemá mnoho znalostí. A nemá ani mnoho znalostí, jak v průběhu od 90. let předávání majetku probíhalo. V době, kdy se celá společnost dostává do ekonomického tlaku, bylo jistě netaktické vyčíslit předpokládanou částku. To zvedlo emoce proti církvi do nebývalé výše a začaly se vytahovat útržky z historie bez souvislostí, ladu a skladu. Argument, že Češi byli a jsou kališníci, není adekvátní k problému, který se bude muset dříve nebo později řešit. A myslím si, že majetkové vyrovnání je zase jen, tentokrát epizodou, která by neměla přerůstat do rozměrů zášti a zloby, která není adekvátní k realitě, v níž katolická církev v naší společnosti působí. Nikdo nemá zájem vytvářet nějaké náboženské tlaky ve společnosti na ostatní lidi, kteří se k církvi nehlásí nebo nejsou jejími členy, jde pouze o majetkové záležitosti, které si ostatní země Evropy, bez toho, aby v těchto souvislostech o sobě šířily v tisku zprávy, vyřešily. Myslím, že to není zase tak náš hlavní problém, který celou společnost tlačí. Spíš štve a rozdmýchává emoce. Otázka je, zda-li je nám to třeba a zda máme dost argumentů, abychom ustáli debaty o historii a filozofii, které by se daly v různých dialozích rozvíjet. Bylo by lépe usednout ke kulatému stolu s církevními představiteli a rozříkat si všechna pro a proti, než se snažit tento problém strhnout v krátkém čase a vytvářet nepřátelskou atmosféru mezi věřícími a odpůrci církve. I v tom je totiž otázka, kterou jsem se snažila rozvinout na počátku, otázka udržování duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti ...               

Autor: Irena Aghová | neděle 21.10.2012 10:01 | karma článku: 18,74 | přečteno: 1046x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...