Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jupp

22. 10. 2012 15:34
Nejake popletene

Hus i Luther museli byt puvodne katoliky, protoze jine moznosti nebylo (jeste tak mohli byt Zidy), a cirkev katolicka mela monopol na vzdelani, nikdo jiny se jinak nenaucil cist a psat. 

Pokud se katolik dovolava katarskych, je to bezprikladna chucpa. Maloktera skupina byla kdy v dejinach pronasledovana tak surove a nemilosrdne, jako katharsti oficialni cirkvi. Jedine, co po nich zbylo, byla inkvizice  a oznaceni "kacir".

Katharsti byli vyhubeni pocatkem 14teho stoleti, ale urcite neprisla cerna smrt jako nasledek nejakych nabozenskych nebo jinych nepokoju ci reforem. Zcela jiste ale nabozenske a socialni nepokoje v patnactem stoleti byly vyvolany nebo podporeny demografickymi zmenami v dusledku morove epidemie.

Hladomory byly nasledek male doby ledove, ktera mj take znamenala konec Vikingu v Gronsku a prispely k zesileni napeti ve spolecnosti, nikoli naopak, jak pisete..

0 0
možnosti
PH

petrph

21. 10. 2012 17:25
vcelku souhlas

jen bych se ohradil proti tomu podnadpisu "Filozofická kontinuita lidských práv a svobod".. To je v podstatě nesmysl. Taková kontinuita nikdy neexistovala, a lidská práva i svobody byly opakovaně (i na dlouhou dobu) omezovány a odebírány..(stačí připomenout fašismus, komunismus, ale i církevní procesy)...Možna přesnější by bylo to co napsal Marx jako jeden ze zákonů vývoje společnosti: "Vývoj (společnosti) probíhá ve spirále .

0 0
možnosti

ellukas

21. 10. 2012 14:34
Možná, že všichni Češi nebyli kalíšníky

ale to, že někteří Češi byli kalíšníci, ovlivnilo dějiny Evropy i naše vlastní, více než si myslíme. Konec konců nevím nic o tom, že by se nějaký oddil českých vojáků jak v rámci prvního, tak i druhého odboje jmenoval třeba Prapor Jana Nepomockého, ale mám pocit, že v obou dvou případech tam jméno Jana Žišky z Trocnova zaznělo.

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

21. 10. 2012 16:56
Re: Možná, že všichni Češi nebyli kalíšníky

No, a horníci a geologové mají Sv. Barboru, hasiči zase sv. Floriána, patronem otců je Sv. Josef, patronem milenců zase sv. Antonín, patronem ekologů je sv. František ... ;-)

1 0
možnosti
MM

bindis

21. 10. 2012 10:49
Ano.

Mícháni drinku současnosti s minulostí je velice jednoduchá směs, ale k

ničemu. Chybí posloupnosti té doby v které se to odehrálo. Proto ať je

navráceno, co Stalinovy pohrobci ukradli. Tak jednoduché.

1 0
možnosti

ellukas

21. 10. 2012 14:38
Re: Ano.

Komu ukradli, a kdopak okradl Pannu Marii a další svaté o jejich příbytky, těžce zbudované z potu, mozolů krve poddanného lidu? A i ty schody na Hostýně o tom svědčí?

1 0
možnosti