Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budoucnost: Do jedné řeky dvakrát?

Kdo zkoumá minulost, buduje budoucnost. Tak se praví v jednom pořekadle. A já jsem o tom přemýšlela na mé včerejší mrazivé cestě do Prahy. V rádiu mluvili o situaci v syrském Homsu, který dobře znám. Je mi to velmi líto. Pak cosi o politice, a já měla před zkouškou z dějin. Trochu jsem se bála, pan profesor je dost přísný. Pořád jsem měla pocit, že mi vypadávají z paměti drobnosti, a to mě dělá dost nervózní, protože vím, z každodenní praxe, jak ty drobnosti jsou někdy hodně důležité. A jak rozhodují ...

Evropa je nejlepší místo pro život ...

Když hledáme zdroje pro život moderní společnosti, kulturní a politické zázemí pro další nosné teze, pak se, bohužel, nedíváme dozadu, ale kolem sebe. Je to pohodlnější, než zkoumat řady a řady spisů, které svým myšlenkovým potencionálem překročily Rubikon své doby. Jejich autoři, často tváří v tvář násilí, válkám a destrukcím, vyslovovali do budoucnosti myšlenky, které by ještě dnes, kdybychom se od nich kulturně trochu nedistancovali, nám měly co říci. Hluboký a rázný odklon od minulosti nám uškodil v přítomnosti. Je škoda, že do budoucnosti nemáme co nabídnout. A to ani pro individuální, ani skupinový a společenský život.

Světská a duchovní moc: konfrontace pro svobodu

Milánský edikt, vydaný císařem Konstantinem ve 4. století našeho letopočtu, předznamenal dvě skutečnosti. Jednak uzákonil křesťanství, a tím ho upřednostnil před polyteismem, a jednak, což bylo zřejmě pro budoucnost rozhodující i osudové, spojil císařskou moc s mocí duchovní. A tím předznamenal další a dlouhodobý vývoj dějin, naplněný nejen boji o vliv v Evropě, ale také formováním moci jako takové. A v čele staré Evropy, kromě neúspěšných a slabých adeptů, byli lidé, kteří rozhodně hluboce ovlivnili nejen svou přítomnost, ale také budoucnost. A jak víme dnes z historie, byla to řada dalších a dalších lidí nejrůznějšího lidského charakteru, nejrůznějších osobních sklonů a také vizí. Tyto dějiny moci a vládnutí byly však poznamenány i krutostí, zločinem, zbytečnými obětmi, sobectvím, egocentrismem jednotlivců - ale přesto je nelze vymazat, natož za nimi udělat tlustou čáru. Protože z prvotního zdroje, z kterého vzešly, se stále objevují, v našem přemítání, úvahy o smyslu života, o koncepci státu, o směřování politiky a vládnutí, o lidském a společenském potenciálu, který je nutný udržet, ať se to komukoliv líbí nebo nelíbí. Protože Evropa je tak historicky nastavená a dějiny v nejširším slova smyslu nelze prostě zapudit, smazat, ztrestat, zmuchlat a vyhodit. Copak se ani v dnešní době neobjevují stále tytéž motivy, které čas od času způsobují destabilitu, jakési intelektuální vzduchoprázdno, v němž se pohybují lidé, snažící se o bourání hranic etiky, politiky, práva a společenských hranic - odkud - pokud? Lidé přemýšlí: co je lepší? Demokracie nebo totalita? Vláda lidu, lidem a pro lid, či totalitární systém, který ty hranice - odkud - pokud stanoví jasně a zřetelně i pro ty, kteří takový způsob vládnutí nechtějí uznávat?

Zdroje inspirací se vypotřebovávají

Finální státy v Evropě, jak je vnímáme dnes, vzešly historicky spíš z konfrontace než ze spolupráce, která stála mnoho lidských životů, utrpení a strádání. Nyní se snaží spolupracovat. Vytvářet větší ekonomické celky, získat soběstačnost a vyváženost vůči okolnímu světu. Může evropský člověk odmítnout Evropu jako takovou? Může zavřít oči před jejími přirozenými základy? Může zahodit minulost, zapomenout na společenský a politický vývoj, který dostal jednotlivé evropské společnosti tam, kde nyní jsou a z čeho vzešly? Samozřejmě, že svět byl, je a bude stále na prahu ohrožení. A to může znamenat nejen nedostatek životně nutných zdrojů, ale také zbourání všech etických, právních, ekonomických, duchovních, filozofických tezí. A ze zbytků nemůže čerpat další generace. Nepostaví nové zdroje pro vybudování základů pro konkurenceschopnou a perspektivní společnost, která by byla schopná vybudovat moderní stát, jež obstojí mezi ostatními v dobách dobrých a zlých.

 

Myslím, že se dohadovat o maličkostech a řešit zástupné problémy je časově nerentabilní. Je nutné se zamyslet nad blízkou budoucností. Ta na nás doléhá stále tíživěji v souvislosti s celosvětovou situací. Snažme se sáhnout do minulosti a nacházet odpovědi na své naléhavé otázky: jak dál, abychom překonali bez osobních i celkových ztrát krize, které světem zmítají? A je jedno, zda je to od našich hranic daleko nebo blízko.

Autor: Irena Aghová | neděle 5.2.2012 13:17 | karma článku: 18,88 | přečteno: 877x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 15,07 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,53 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Češi si zvolili nové europoslance, začíná sčítání. Výsledky budou v neděli večer

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  14:16

Sledujeme online Hlasování v českých volbách do Evropského parlamentu, které byly v pořadí páté, skončilo v sobotu...

KVÍZ: Acquis, avis, A-body. Rozumíte bruselskému newspeaku?

8. června 2024  14:08

Každá odborná činnost s sebou nese specifický způsob vyjadřování. Stejně tak tomu je i v...

Manuál pro voliče: kdo mohl hlasovat a kdy budou výsledky eurovoleb

22. května 2024  9:54,  aktualizováno  8.6

V pátek 7. a sobotu 8. června Češi vybrali své zástupce do Evropského parlamentu. Po uzavření...

Izraelci osvobodili čtyři rukojmí z festivalu. Zároveň přesouvají vězněné Palestince

8. června 2024  13:25,  aktualizováno  13:29

Izraelská armáda osvobodila čtyři živé rukojmí z centrální části Pásma Gazy. Informují o tom...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!