Ulevte sami sobě, nehodnoťte.

Tím, že všem situacím i lidem přiřazujeme určitou „bodovou hodnotu“ ve vztahu k nám, ubližujeme především sami sobě. 

Hodnotíme podle toho, zda je my, potažmo náš mozek, posoudíme jako pro nás positivní či negativní, v ne/souladu s našimi cíli a názory, bezpečné či nás ohrožující, ne/sympatické atd., ubližujeme především sami sobě. Hodnocení je pouhým kalkulem našeho v hlavě nastaveného, často zidealizovaného očekávání a „reálného“ stavu, dění.

Mozek má tuto přirozenou tendenci – vše pěkně prohnat „kalkulačkou“ předchozích zkušeností a vytvořit nám předpokládaný „výsledek“, hodnotu, kterou mi poté vnímáme, se kterou se zabýváme a věnujeme jí svou pozornost i energii. Podle tohoto „racionálního“ úsudku, výpočtu mozku nám vzniknou pocity, které z dané situace či člověka máme, jakož i odhad toho, co nám v budoucnu může nepříznivého způsobit nebo naopak positivního přinést. Asi si všimnete, že nám generuje především strachy a negativní očekávání, což v důsledku způsobí odpovídající pocity nejistoty, obav, úzkosti nebo smutku.

I zde jsme schopni vědomě extra výkonnou mašinu v naší hlavě trochu obejít. Je to sice náročně, ale jde to. Zkuste každý den po dobu alespoň 12 – 14 dnů nic a nikoho nehodnotit. Berte věci a události tak, jak přijdou. Neanalyzujte je příliš. Nezatěžujte svou mysl tím, co špatného nám „pravděpodobně“ přinesou, co vše může v budoucnu skončit černě.

Uvidíte, že odpadne mnoho katastrofických scénářů, které si všichni x krát denně velice úspěšně „píšeme“. Sníží se nebo zcela zmizí strach, napětí, podrážděnost, nejistota, podezřívavost i vztek, zklamání, přehnaná ostražitost. Nepříjemné pocity z kolegů či známých, porad i návštěv u klientů budou pryč. Budete se cítit více v pohodě. Energii i myšlenky můžete efektivněji využít k dosažení vašich cílům. Zvýší se koncentrace, kreativita, dokonce i odvaha riskovat a činit nelehká rozhodnutí. Zlepší se komunikace s okolím. Přibude energie, positivních pocitů, uvolněnosti. To už se vyplatí, nemyslíte?

Zkuste co možná nejčastěji „ohlídat“ svůj věčně hodnotící mozek, jedině tím získáte!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | neděle 30.9.2018 6:19 | karma článku: 17,82 | přečteno: 447x