Tenhle průšvihář je prostě na vyhazov. Marnost nad marnost.

„Je to průšvihář, dělá si co chce a já nemám čas se o něj starat. Je ve zkušebce, tak ho prostě propustíme,“ navrhl na poradě manažer skladu na adresu kolegy, který k němu nedávno nastoupil.

Jako HR musím tyhle věci řešit, ale mně se ten mladý kluk nezdál úplně marný. Trochu zanedbaný, a ze školy si moc pracovních návyků nepřinesl, ale makat chtěl. Možná by potřeboval tvrdou ruku a dohled.

Na druhou stranu jsem chápala i našeho manažera skladu. On sám zrovna delegovat neumí, raději si spoustu věcí udělá sám. A že by se měl ještě o někoho starat a něco vysvětlovat, to ani náhodou. Možná, že i v tom je problém.

S nedostatkem pracovníků dělnických profesí se pereme v naší firmě neustále. Naštěstí jsem přišla na způsob, jak tuhle situaci vyřešit. 

Na další poradě jsem navrhla řešení. Do distribuce někoho nutně potřebujeme a šéfuje tomu docela tvrdý, ale férový chlap. Tak jsem použila i trochu toho lichocení. „Myslím Adame, že jste jediný, kdo si s tím klukem poradí. Máte zkušenosti a trpělivost. Lidi potřebujeme a když si ho vychováte?“ Kolega souhlasil a bral to jako výzvu.

U jejich prvního rozhovoru jsem seděla a dost se mi to líbilo. Adam si servítky nebral: „Budu Váš šéf a parťák, tak pokud se vyskytne problém, vyřešíme ho spolu. Nebojte se navrhnout řešení. Netoleruju pozdní příchody ani výmluvy, že něco nejde. Žádné stěžování za mými zády. Na všechno se zeptejte, třeba desetkrát, nikdo učený z nebe nespadl. Jo a jsme tým, rozumíme si?! Máte nějaké otázky?“

Jak mi kolega později prozradil, chvilku mu trvalo, než přišel na to, že David prostě potřebuje mužský vzor, protože v rodině žádný pořádný neměl. A taky trochu respektu, hodně pochvaly a hlavně zájem. To zafungovalo. David je dnes součástí týmu a vede si moc dobře.

A já? Snažím se dívat na lidi trochu jinou optikou. Nejde tedy o to někoho nabrat a pokud to trochu skřípe, hned ho propustit. HR musí mít v dnešní době základní znalosti o lidském chování, motivaci, emocích a dalších aspektech psychiky. Rozhodně neuškodí, pokud je i chytrý stratég.

Uvědomila jsem si, že být profesionál, znamená projevit opravdový zájem o lidi, mnohdy i nad rámec svých pracovních povinností.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 21.2.2024 6:45 | karma článku: 22,60 | přečteno: 992x