Sex, koníčky, relax? Nic mi to neříká, já žiju jenom prací…

Mám pocit, že se často na manažery pohlíží jako na super výkonné mašiny, které si ani náhodou nemohou dovolit chybovat. Jsou vystaveni enormnímu tlaku, ze trany korporátu, majitelů firem, klientů, podřízených atd.

Na vše musí ihned znát řešení a poradit si s jakýmkoli problémem. Počítá se s jejich maximálním nasazením a výkonem. Automaticky.

A navíc oni sami mají pocit, že jsou nepostradatelní. Na svých vysokých postech jsou osamělí, jejich hrdost jim nedovolí požádat někoho o radu či názor – to by bylo pod jejich úroveň. Jejich vražedné pracovní tempo jim nedovolí trávit více času s rodinou, což nepřispívá k dobré atmosféře, ani dobrým vztahům. Na přátele, koníčky či malé radosti života nezbývá čas. Natož energie.

Není divu, že člověk pak nemá na nic náladu a že nefunguje ani sex, jedna z mála aktivit, při které člověk může vypnout hlavu. Nejsou to žádní superhrdinové. Dlouhodobě denně zvládat takový nápor není lehké pro tělo ani pro duši. A pokud se o své tělo ani mentální baterky aktivně nestarají, vědomě je nedobíjí, neodpočívají atd., tělo jim to jednou dá „pěkně sežrat“. Ono je přece včas informovalo, že něco není OK. Posílalo řadu varovných signálů ve formě opakujících se zdravotních obtíží - vysoký tlak, bolesti hlavy, špatný spánek, vracející se bolesti zad atd.. Ale superhrdinové umí bolest úžasně ignorovat, že? Lupnu si prášek či dva a je to v cajku. 

No a teď vážně, pánové a dámy! Opravdu si myslíte, že se nedostatek spánku, nepravidelná strava, málo pohybu a neustálý stres se na Vašem tělesném či psychickém zdraví neprojeví?  Odhaduji, že se považujete za silně racionální tipy, takže si umíte spočítat, kolik je 1 a 1. 

Nezapomínejte na své tělo ani mentální baterky - dobíjejte je naprosto vědomě a pravidelně. Je spousta jednoduchých technik (například dýchání), kterými můžete vypnout svou stále zaměstnanou hlavu a lze je provádět téměř kdekoli. Zastavte se a zamyslete se, kdy naposledy jste si udělali čas jen pro sebe. Co všechno jste kvůli své práci odsunuli nebo zanedbali?

Možná je na čase se k Vašim zálibám či koníčkům vrátit. Naplánujte si s Vaší rodinou společnou aktivitu a buďte opravdu hlavou i srdcem s nimi. Zavolejte svým přátelům. I krátký rozhovor má na naši psychiku pozitivní vliv. Vědomě si užívejte přítomný okamžik.

To, co jsem zde popsala, jsou skutečně jen základní věci. Z vlastní zkušenosti však vím, jak je důležité, si je čas od času připomenout. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 22.11.2023 7:01 | karma článku: 13,45 | přečteno: 501x