Pozor - Slovíčka nejsou ráda sama…

Jste už trošinku pokročilí v cizím jazyce a chcete se ještě efektivněji naučit další a další nová slova, ale máte pocit, že v poslední době nějak stojíte na „mrtvém bodě“?  Tím si určitě projde většina z nás!

Zkuste se slovíčka učit trochu jinak: doporučuje se si tato slovíčka zafixovat v nějaké pro ně typické větě či frázi a v příznačné situaci. Tuto frázi se pak naučit jako celek a uvidíte, že Vám pak v případě potřeby sama naskočí, aniž byste o ní museli dlouze přemýšlet a dávat ji slovo po slovu dohromady.  Ideální je spojit si v mysli danou frázi s jakýmkoliv  obrázkem typické situace, ve které se fráze dá dobře použít. Prostě zapojit co nejvíce smyslů, včetně Vaší fantazie. A odborníci tvrdí – čím absurdnější tento fantazijní obrázek je, tím lépe si ho zapamatujeme.

Tak například větička: You are welcome  - pokud se ji naučíte celou, jste za vodou. Pak už Vás tato věta vůbec nepřekvapí, přestože doslovný překlad by Vám asi dost zamotal hlavu…. Nebo u věty Let’s go! …. Ani ještě nemusíte znát tento gramatický jev (rozkaz), a přesto větu dokážete správně použít.

Tyto frázičky jsou univerzální a použití jakýchkoliv jiných vymyšlených a přeložených vět by rodilými mluvčími mohlo být považováno za podivné či by dokonce vůbec nepochopili, co vlastně chcete říci.

Takže hurá na krátké užitečné věty! :-))

Autor: Irena Houdková | pondělí 30.6.2014 8:45 | karma článku: 7,25 | přečteno: 363x