Neusněte na vavřínech, makejte, makejte!

Je jasné, že jakmile člověk dosáhne trochu lepší úrovně, se kterou by si teoreticky mohl vystačit v běžném životě či ve stále se opakujících pracovních záležitostech, začne usínat na vavřínech a to je velká chyba! 

Pokud vaším cílem není jen základní konverzace, tak je třeba v učení vytrvat. Věřte, že jazyk je práce klidně na celý život. Stále budete objevovat nová slovíčka, fráze, idiomy i gramatické jevy, se kterými jste se ještě nesetkali nebo kterým ještě zcela nerozumíte.
Ani pokročilí by neměli péči o svůj cizí jazyk zanedbávat – vezměte si pravidelně knihu v originále, pusťte si cizojazyčný film bez titulků, poslouchejte rádio, chatujte s cizinci, nebo si zaplaťte hodiny konverzace s rodilým mluvčím (pozor na výběr, né každý rodilý mluvčí je i dobrý učitel!!!) – to pak teprve zjistíte, že vlastně ještě máte stále co dohánět, vylepšovat a prohlubovat.…. Že slova či obraty, které používáte, někdy prostě nejsou úplně vhodné a přestože se nám např. jeví jako synonyma, rodilák by je tak v dané situaci nikdy nepoužil. Vyvinout si jazykový cit je makačka na řadu let.
Udržujte se prostě pořád jazykově v kondici! :-))

Autor: Irena Houdková | úterý 16.9.2014 9:14 | karma článku: 6,98 | přečteno: 271x