Mindmaps, hajzl a dobrák v angličtině.

Dnes se krátce a stručně podíváme na další efektivní fígle, které nám pomohou se naučit nová slovíčka i trochu oprášit ta starší. Fajn metoda je již zmiňovaná metoda protikladů. Která se samozřejmě dá nejlépe aplikovat u přídavných jmen a sloves. Napište si ke slovíčkům i slova opačného významu: zajímavý x nudný, loudat se x pospíchat, skřet x obr, dobrák x hajzl…

Vůbec to nemusí být klasické opaky, ale slova, která pro Vás osobně vyjadřují nějaký protiklad. Ještě efektivnější to bude, když to spojíte opět s nějakým vtípkem a něčím „osobním“. Při učení slovíčka dobrák si představte nějakého milého člověka a z okolí a u slova hajzl člověka, kterému ani nemůžete přijít na jméno a uvidíte, jak se to pak bude pěkně pamatovat!

Dalším dobrým pomocníkem jsou i zjednodušené paměťové mapy, které asi většina z nás zná i z vlastní školní výuky cizích jazyků. Mindmaps (zavedl britský žurnalista a trenér v oblasti kreativity a vzdělávání Tony Buzan) jsou vhodné především na osvěžování a opakování. Doprostřed papíru si napište hl. slovo a kolem něj slova, která s ním nějakým způsobem souvisí a k nim můžete obdobně přiřazovat další a další. Souvislost opět může být různého druhu – stejný kořen, stejný tematický okruh, slova se stejným počátečním písmenem či slabikou. Zase záleží na Vaší kreativitě. Je to zábavné, ale přitom dosti přínosné.

Při učení se snažte maximálně zapojovat i emoce a představivost, s nimi to jde mnooohem lépe! :-))))

Autor: Irena Houdková | středa 1.4.2015 8:50 | karma článku: 12,55 | přečteno: 487x