Mám problém.

Zasekli jste se někdy při hledání řešení? Má vůbec každý problém své řešení? Problém je v podstatě „jen“ rozpor toho, co jsme si do mozku sami uložili jako optimální či ideální stav versus aktuální realita. Nic víc, nic míň.

Ještě jednou zopakuji – my jsme si vytvořili představu o ideálním stavu, výsledku, my ji tedy můžeme upravit tak, abychom nebyli ve stresu, smutní či zklamaní. My dokážeme najít řešení.

Místo na problém se zaměřte na jeho řešení. Padesátou analýzou problému se z místa příliš nehnete. Spíš vám bude hůře a zacyklíte se.

Zkuste méně tradiční cestu… Zamyslete se nad tím, co by vám ohledně řešení vašeho problému poradil odborník z dané oblasti, kterého si vážíte? Co by vám poradil váš nadřízený, kolega, bratr? Jak byste jednal/a a přemýšlel/a, kdyby to nebyl váš problém – co vy byste poradil/a osobě, která by ho řešila a na které vám záleží? Co byste poradil osobě, ke které nemáte hlubší emoční vztah? Co přesně a proč má udělat? Jaké překážky mohou stát v cestě? Co tím získá, co jí to přinese? Co se tím pro danou osobu změní? Jaký má pro ni řešení smysl?

Nápady si zapište.

Inspirovaly vás odpovědi při nalezení vašeho vlastního řešení?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 27.9.2018 11:12 | karma článku: 12,14 | přečteno: 432x