Když to v týmu nejde po dobrém, ... aneb kdy je nutné bouchnout do stolu

Dokud jsme byli kolegové na stejné pozici, měli jsme normální pracovní vztah. Celý tým se těšil, až náš cholerický šéf konečně odejde do důchodu. Když jsem nastoupil na jeho místo, můj kolega úplně obrátil. A já se nestačil divit.

Pokud s někým sedíte dlouho, zná moc dobře vaše silné a slabé stránky, co vás trápí a s čím bojujete. Vytáhl proti mně pak úplně všechno. Při každé poradě v opozici, s ironickými poznámkami, agresivní výstupy si vyloženě užíval.

Dodržování důležitých termínů byl najednou problém. Vlastně problémem se stalo úplně všechno, a v týmu to šlo od desíti k pěti. Rozdrobil se na podskupiny. Normální komunikace už vůbec nefungovala.

Jsem docela tvrďák, s delegováním problém nemám, a taky je mi jasné, že šéf nemůže být zadobře se všemi a musí dělat i nepříjemná rozhodnutí. Ale nesnáším řešit konflikty agresivně. Silou. Podpásově. Věřím, že se rozumní lidé spolu vždycky mohou domluvit. A taky jsem si myslel, že právě tenhle „férový“ styl kolegové ocení, když jsme si společně prošli předešlou zkušeností s "diktátorským" cholerikem.

Docela dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, že problém mám já. Že toho druhého i přes enormní snahu nezměním. Zlom přišel ve chvíli, když jsme kvůli jeho přístupu přišli o zajímavou zakázku. Šéf mě sice podržel, bylo však jasné, že musím něco udělat. K definitivnímu rozhodnutí jsem dospěl díky externí podpoře. Ujasnil jsem si, co je moje priorita, čeho chci dosáhnout. Nastal čas kousnout do „kyselého citrónu"! Nebylo to rychlé ani jednoduché.

Shromažďování důkazů o špatně odvedené práci, vytýkací dopisy… Naše zákony jsou k problematickým pracovníkům v mnohém velmi vstřícné. Přes všechna varování, výpověď můj bývalý kolega prý vůbec nečekal. V mnoha ohledech to byl jasný exemplární případ - takhle tedy NE. V naší společnosti to hodně změnilo situaci k lepšímu. A já mám opět tým, na který se můžu spolehnout.

Tahle nová zkušenost mě hodně posunula, jsem teď někde úplně jinde. A zase se těším do práce. Někdy je prostě lepší, použít silnější kalibr. Bouchnout do stolu a ukázat, kdo je tady šéf.

Máte podobnou zkušenost? Podělte se o ni.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 13.12.2023 6:50 | karma článku: 14,39 | přečteno: 586x