Kdy nám vymlouvání škodí?

Každý známe tu situaci, kdy nás okolnosti, naše předešlé zkušenosti či jiné důvody nutí se vymluvit. Kdy nám už vymlouvání vyloženě škodí, je ve chvílích, kdy jím můžeme ohrozit sebe či ostatní.  

Na vině také může být naše lenost, v horším případě nějaký druh závislosti. Běžná je například situace, kdy řešíme své problémy přemírou jídla, zaháníme stres sladkostmi a sami sobě i okolí se vymlouváme na protivného šéfa, nevděčné kamarády, příšernou tchýni, necitlivého partnera. Extrémním příkladem s fatálními následky může mít například pití alkoholu. Na uvolnění, pro zlepšení nálady, proti depresivním stavům. A právě alkoholici jsou mistři ve vymýšlení výmluv.
Prvním krokem je být k sobě upřímní. Problém si pojmenovat. Uvědomit si, co problém spouští. A připravit si plán pro situace, kdy se chceme sami před sebou nebo před druhými začít vymlouvat. A vědomě si v sobě říci NE. Takhle už to nechci. Udělám to jinak. Mám plán. Požádám o pomoc kamaráda, známého, přidám se k lidem se stejným problémem (skupiny na sociálních sítích). 
Jsme-li však v problému ponořeni dlouho, uvědomění si problému nestačí. Pokud to už nezvládáme sami, pomůže oslovit odborníka. Naše vzorce chování, které si během našeho života vytváříme a které nás stále dokola nutí opakovat stejnou chybu, jdou naštěstí přeprogramovat.

 

 

 

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 19.5.2022 18:44 | karma článku: 7,36 | přečteno: 155x