Jsme to, co si myslíme.

Přemýšleli jste někdy o tom, jakou sílu mají naše myšlenky, co vše vlastně znamenají slova a jak jsou mocná? Slova jsou prostředkem pro vyjádření našich myšlenek – tedy toho, co se nám honí hlavou, co nás trápí nebo dělá radost.

Tím, že si danou věc konkrétně pojmenujeme, řekneme nahlas či v duchu, napíšeme, získá na síle, důležitosti, více ji vnímáme. Zvědomíme si ji. Náš mozek na ni prioritně upne svou pozornost.

Asi všichni známe situaci, kdy si koupíme auto určité značky a pak máme pocit, že se druhý den dohodli snad všichni majitelé dané značky, že vyjedou do ulic – naše auto vidíme všude. Takto „jednoduše“ mozek funguje. Jakým myšlenkám věnujeme svou pozornost, takové vnímání reality si „přivodíme“. Zjednodušeně řečeno – tak, jak myslíme, takovou realitu si tvoříme.

Zkuste se následující týden či dva intenzivněji soustředit na to, co si myslíte a co říkáte. Myslíte a mluvíte především o tom, co Vás potěšilo, co se povedlo, kde jste uspěli a na co se těšíte, co klapne? Nebo se myšlenky a slova zaměřují především na problémy, negativní dopady, pochyby, strachy a nepříjemnosti? Neposilují váš pocit bezmoci a strachu? Jaké pocity ve vás vaše myšlenky vyvolávají, jak ovlivňují vaši náladu.

Jak myslíte, že negativní/positivní myšlenky ovlivňují to, jak se v dané okamžiky cítíte, jak jednáte, co hlavně vnímáte a jak se rozhodujete? Situace, které ve „smutných“ chvílích vidíte naprosto černě, ve chvílích dobré nálady pro vás můžou být úplně v pohodě. Nemám pravdu?

My máme v ruce „páky“, kterými můžeme vědomě ovlivnit zaměření i vnímání situací naším mozkem. Jeho evolučně danou přirozeností je hledat nástrahy a negativa, aby zajistil naše přežití. Vědomě mu ale můžeme dodat opak či „jinou“ realitu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 3.10.2018 7:24 | karma článku: 11,51 | přečteno: 329x