Halloween-bojíte se rádi?Halloweenský čas je tu a s ním i slovíčka!

31. říjen máme tady a to znamená, že se blíží Halloween. Halloween, nebo také Hallowe’en je svátek, který je slaven v mnoha zemích. Slovo Halloween je křesťanského původu a pochází z doby kolem roku 1745. Slovo samotné znamená „hallowed evening“ nebo také „holy evening“ a pochází ze skotského termínu „All Hallows Eve“ (večer všech svatých). 

Většina z nás má s tímto svátkem spojeny lucerny z dýní, ve kterých jsou vyřezány strašidelné obličeje – těmto lucernám se v angličtině říká „Jack-o‘-lanterns“ a tradice praví, že odhánějí zlé duchy. Mezi tradice Halloweenu patří tzv. „Trick-or-treat“, kdy děti převlečené za různá nadpřirozená stvoření (příšery, zombie, kostlivci, čarodějnice, duchové...) chodí od jednoho domu k druhému a zvoní na majitele, který, pokud jim otevře, daruje dětem pamlsky, popřípadě peníze.  „Treat“ znamená „pamlsek“, „trick“ odkazuje na slovo „threat“ (hrozba) – čili pokud majitel domu „neuplatí“ nadpřirozené bytosti, za které se děti vydávají, mohou ho tyto bytosti začít strašit, o což samozřejmě nikdo nestojí :).

Afraid - bát se

Bat - netopýr

Beast - nestvůra/potvora

Bogeyman - strašidlo

Bone - kost

Broomstick - násada od koštěte

Candy - sladkosti

Casket - košík

Cemetery - hřbitov

Coffin  - rakev

Costume -  kostým/ převlek

Creepy - strašidelné

Dark - temný

Darkness -  temnota

Demon -  démon/čert

Devil - dábel

 

Legenda o vzniku dýňových luceren: Legend about the origin of pumpkin lanterns:

While walking home after a night's drinking, Jack encountered the Devil who tricked him into climbing a tree. Quick-thinking Jack etched the sign of the cross into the bark, thus entrapping the Devil. Jack then struck a bargain that Satan could never claim his soul. After a life of sin, drink, and lies, Jack was refused entry into heaven when he died. Having kept his promise, the Devil refused to let Jack into hell, as well, and threw a live coal straight from the fires of hell at him. It was a cold night, so Jack placed the coal in a hollowed-out turnip to stop it from going out. Ever since then, Jack and his lantern have been roaming the lands, looking for a place to rest.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | pátek 31.10.2014 8:10 | karma článku: 10,00 | přečteno: 314x