Fuj, zas ta za… tracená gramatika…

Slovíčka se dají dobře nacvičit a zapamatovat i pomocí méně oblíbené gramatiky. Například slovesa se zkuste naučit  v různých tvarech a časech, ideálně rovnou v kratších  „zajímavých“ a pro Vás typických větičkách – např. 1. a 3. osoba čísla jednotného oznamovacího způsobu, rozkaz, minulé časy, podmiňovací způsob, budoucí časy aj. (Piju rád čaj. Petr rád a často pije pivko. Nepij zase to pivo! Včera jsi zase pil, viď? Pil by, až by brečel a kdyby pil, brečela bych já. Nebudeš už tolik pít, viď?).

Přídavná jména a příslovce můžete vystupňovat. (Má kulaťoučký pupík. Sousedovic Pavel má kulaťoučkovatější pupík. Nejkulaťoučkovatější pupek má náš pan výčepní).

Výborně si vedle slovíček zopakujete a procvičíte i gramatiku a její záludnosti. Uvedené příklady se samozřejmě dají zjednodušit i ztížit a variabilně přizpůsobit specifikám daného cizího jazyka, který se učíte.

Zapojte do učení zase humor a ono to půjde! 

Např. pokud máme pár „ošklivých“ slovíček, které si ne a ne zapamatovat – označte si je barevně v učebnici, napište si je několikrát na papír, použijte je v několika různých větách a spolu s různými gramatickými jevy. Prostě: opakujte je častěji než ostatní slovíčka či vazby!

Autor: Irena Houdková | úterý 21.4.2015 10:58 | karma článku: 15,82 | přečteno: 739x