Bez konkrétního cíle je to opravdu na ...nic - 2. díl

Kolik lidí v ČR se denně začne učit cizí jazyk a kolik jich v tom soustavně, pravidelně a smysluplně pokračuje ještě např. za 4 měsíce? Proč myslíte, že to vzdávají? Nemají konkrétní vizi, jasný cíl a nevidí před sebou přínos pro sebe samotné, svůj osobní i pracovní život a své možnosti.

Udělejte si čas, sedněte si, vezměte do ruky učební materiály a udělejte si reálný a Vašim veškerým aktivitám doma i v práci přizpůsobený např. roční plán, kde si po měsících stručně rozepíšete, co vše a na jaké úrovni budete ovládat. Nezapomeňte si do tohoto plánu zanést ke každému měsíci kolonku splněno, ať vidíte černé na bílém, jak moc se k Vašemu cíli ne/přibližujete.  Neopomeňte do tohoto plánu zařadit i pravidelné opakování probrané látky i slovní zásoby.

Stanovené a napsané cíle Vám rovněž velmi dobře poslouží v obdobích učebních kriziček, kdy ubude energie a rovněž počátečního nadšení. V tuhle chvíli se podívejte na to, čeho jste už dosáhli, co vše jste již zmákli a jaké gramatické šílenosti jste si osvojili a dokážete aktivně používat. Zavřete oči a představte si sebe po dosažení Vašeho hlavního cíle – závistivé tváře kolegů, pochvala od šéfa, studium v cizině, lepší komunikace při hraní PC her atd.

Za každý dosažený cíl se nezapomeňte alespoň trošinku odměnit – udělejte si radost a hned budete mít chuť pokračovat a překonávat další stanovené krátkodobé cíle. Odměna nemusí být velká – stačí i pochválení sebe samotného, koupě nové knihy, vyražení do kina …. 

Pocit úspěchu, štěstí a uspokojení je obrovsky silným hnacím motorem.

Autor: Irena Houdková | úterý 3.2.2015 10:24 | karma článku: 8,74 | přečteno: 248x