Aby z vašich cílů na 2019 nezbyly jen sny... 2. díl

Základní seznámek cílů už máme dle předchozího dílu v mnoha formách perfektně zpracovaný, je uložen v peněžence a jeho důležitost nám připomíná motto na ploše PC I fota v mobilu. 

Abychom mohli efektivně stanovit jednotlivé akční kroky, tedy aktivity, které musíme na cestě k cíli udělat, je třeba být objektivně seznámen s aktuálním stavem.

Sepište si, kde přesně se dnes nacházíte ve vztahu k jednotlivým cílům. Kam jste dospěli ve svých úvahám, co už vás k cestě za vaším cílem napadlo, co přesně máte již hotovo, zařízeno, nakoupeno, objednáno, zorganizováno, rozmyšleno a naplánováno. Od toho se nyní odrazíme.

  • Rozdrobení – k jednotlivým cílům si vytvořte přehled podstatných kroků, které musíte udělat. Nejprve to zkuste formou brainstormingu. Prostě piště všechno, co vás napadne. Ideálně si dejte cca 1 den pauzu. Pak se k zápiskům vraťte, znovu je pročtěte a proveďte další brainstorming. Až budete mít pocit, že je zápisek kompletní, vrhněte se na slučování a selekci.
  • Kroky, které spolu souvisí či jsou na sobě závisle, zaneste k sobě.
  • Jednotlivé aktivity seřaďte tak, aby na sebe jejich realizace logicky a chronologicky navazovala.
  • Přiřaďte reálné termíny – do kdy maximálně danou činnost vykonáte, počítejte vždy raději s časovou rezervou.
  • první krok musí být ještě dnes! Další pak zítra, do konce týdne, do 2 týdnů atd.
  • Buďte realista. Abyste se nepohybovali pouze v ráji snů, je třeba být připraven i na negativní okolnosti a překážky které se na cestě k cíli rozhodně vyskytnout. Sepište si tyto vlivy, osoby, události, které cestu kapku okoření, vyzkouší vaši trpělivost a odhodlání. Co všechno se může po….pokazit. Kdo/co mi zkříží plány?  Kdo půjde proti mně?
  • Nebojte se hororových situací a definujte jasně jejich řešení. Je lepší zvážit i nejhorší varianty. Nebýt pak překvapen ale připraven a hlavně mít v ruce řešení.
  • Nic není zadarmo. Uvědomte si, čeho se budete muset vzdát, co budete muset „obětovat“ či investovat, abyste došli k cíli.

 

Např: vstávat dříve, méně koukat na televizi, nechodit 4x v týdnu do posilky, ale jen 2x, vzít si půjčku, uskromnit se finančně – nebudu si moc dovolit denně obědy v restauraci – musím začít vařit, každou sobotu budu trávit ve škole – neoddychnu si pořádně, místo zábavných časopisů si 6x v týdnu přečtu odborný článek, na 3 měsíce musím trochu omezit kontakt s přáteli a věnovat se svému cíli, vzdám se sladkého, nebudu jít po 18. hodině a už se fakt nedotknu mých oblíbených chipsů, večery nebudu trávit u televize, ale půjdu si zaplavat nebo na badminton…

 

  • Pravidelnost – veškeré aktivity rozplánujte v určitých časových intervalech, abyste nevypadli ze správného akčního tempíčka. Stále se krok po kroku posouvali dále.
  • Co mi chybí? Uvědomte si, jaké nové dovednosti a znalosti si musíte osvojit a jak to provedete.
  • Čeho mám dostatek? Podumejte, které z vašich dovedností, znalostí a silných stránek využijete na maximum. Které vám pomohou se k cíli jednodušeji a efektivně dostat.

Uff, pokud jste došli až sem, tak za sebou máte slušný kus práce a jste dobře vybaveni na to, abyste se pustili do realizace prvních kroků!

Nebudu Vám mazat med kolem pusy – cesta k vysněným cílům je trnitá, ale vyplatí se ji absolvovat a neodbočit na jednodušší „hladkou“ pohodlnou cestu. Opravdu ne.

V příštím díle se podíváme na to, jak zatnout zuby vydržet. Co dělat, když nám opadne motivace, energie a počáteční nadšení (s tím prostě počítejte), přijdou první nezdary.

Tak šup, běžte realizovat první kroky!

 

Autor: Irena Houdková | úterý 19.2.2019 6:09 | karma článku: 5,29 | přečteno: 141x