6 kroků, jak se stát expertem na svůj vlastní život

Mít rád sebe samotného, je základ veškerého štěstí a spokojenosti. Pokud se nemáte dostatečně rádi, projeví se to všude, a to doslova. Ve vztazích, v práci, na vašem zdraví, ale i na tom, jakým způsobem s vámi jedná vaše okolí.

Lidé si často vůbec neuvědomují, že na sebe ve svém životě hodně zapomínají. K tématům sebelásky a sebeúcty dospějí mnohdy až ve chvílích, kdy se cítí nespokojení, vyčerpaní či frustrovaní z vlastního života, který nežijí podle svých představ.
Proto je dobré si občas položit  otázky: Umíte se ocenit a odměnit bez pocitu viny? Dokážete si stát za svým názorem? Věříte si? Jste si vědomi své jedinečnosti, svých silných stránek, toho, v čem jste dobří? Kdo jiný by vás měl mít za všech okolností, a bez výhrad, nejvíce rád než vy sami. Nikdo vám totiž není bližší a nikdo vašim přáním, potřebám a prioritám nerozumí víc. Souhlasíte? Pokud se chcete stát opravdovým expertem na váš život, mám pro vás několik důležitých kroků.
Buďte k sobě maximálně upřímní a přiznejte sami sobě své silné i slabé stránky, vyslovte nahlas či v duchu svá přání, touhy, emoce i životní hodnoty. Pokuste se identifikovat automatické vzorce chování, které obvykle bývají původcem opakujících se selhání, jako činění nesprávných rozhodnutí či sebepoškozujícího jednání.
Umístěte sebe samotného na 1. místo – nebojte se být trochu sobcem a jednejte tak, abyste byli spokojení a šťastní, samozřejmě v rámci běžných morálních zásad. Pokud nejste vy se svým životem úplně OK, nebude OK ani váš osobní či pracovní život.
Při rozhodování se soustřeďte i na přínosy, které vám vaše rozhodnutí může přinést. Život není jen o kompromisu a ústupcích. Nesnažte se s každým vyjít a každému za jakoukoliv cenu vyhovět.
Věnujte si dostatek času a péče. Pokud si poctivě denně zapíšete, kolik času trávíte v práci nebo se věnujete jen potřebám těch druhých, a porovnáte to s časem, kdy se staráte jen o sebe, budete možná překvapeni, jak málo se sobě věnujete. 
Nelamte si příliš hlavu nad tím, co si o vás myslí okolí. A pokud se rozhodnete, že opustíte současnou práci, či nevěrného partnera, neměli byste si lámat hlavu s tím, co si o tom myslí vaši společní přátelé. A do hlavy si nedávejte ani varování vašich kolegů, když se chystáte vyměnit dobře placené místo za nejistý led vlastního podnikání. Je to přece váš život a vašemu rozhodnutí jistě předcházelo racionální posouzení, o co přijdete, co vše obětujete, jaké možnosti se vám otevřou.
Dávejte si svou lásku patřičně najevo – chvalte se, neshazujte se před ostatními, ale ani před sebou, nenadávejte si, mluvte se sebou mile, povzbuzujte se, a nezapomeňte se za dosažené cíle pořádně odměnit. Vy si to zasloužíte.
Poznat perfektně sám sebe, i to, na jakých principech vlastně fungujeme, jak myslíme a cítíme, co nás dělá šťastnými i co nás naplňuje, je běh na dlouhou trať. Teprve tehdy můžeme začít věci efektivně měnit a posouvat k naší spokojenosti.

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 28.4.2022 18:07 | karma článku: 9,20 | přečteno: 279x