Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pivník v jámě

Zvyšovat si čtenost a odezvu příhodami o dávných kamarádech, kteří se nemohou bránit, protože nevědí, jak, není zrovna můj koníček, jak už jsem v minulosti možná uvedl. Snad i proto se dnes vrátím  k Pivníkovi.

Když jsem totiž zveřejnil původní článek o Pivníkovi, ozvalo se mi soukromě několik pamětníků, kteří doplnili další eskapády z jeho života. Tímto jim oběma velice děkuji a dodržuji dané slovo, že ani Radek ani Pavel nebudou jmenováni.
Pivník, jak už jsem psal, byl – a možná stále ještě je – člověk veselý s kladným vztahem ke všemu, co teče a obsahuje od určitého procenta alkoholu výše. Není tedy divu, že jednoho pozdního večera – a řekněme si to na rovinu: bylo to už docela v noci – si to vykračoval vratkou chůzí z hospody, v níž proložil svou pravidelnou dávku piv několika dalšími katalyzátory. A v té rozverné náladě ho nenapadlo nic chytřejšího než zkrátit si cestu přes staveniště.
To se, milé děti, co? To se, milé děti, nedělá, to už všichni víme. Pivník to možná věděl, bylo mu to však jedno. V jednom konkrétním místě se v opilecké pýše rozhodl přeskočit kanalizační výkop. A co myslíte, povedlo se mu to? No nepovedlo.
Stalo se, co se stát muselo. Pivník zahučel do jámy, hluboké něco málo přes tři metry. Na dně jámy byla napršená voda a nějaké to bahno. Pivník se poměrně brzy vzpamatoval a snažil se dostat ven vlastními silami, leč v kluzkém prostředí to jaksi nebyl ten nejlepší nápad. Poté, co shledal, že tudy cesta nevede, uchýlil se k poslední možnosti, a to k potupnému volání o pomoc.
Neštěstí v štěstí v neštěstí spočívalo v tom, že jej zaslechli pouze další velmi veselí lidé, kteří se shodou okolností vraceli ze stejné nálevny. Protože opilecká solidarita nezná hranice, jali se milému Pivníkovi pomáhat ven, následkem čehož bylo za chvíli v jámě o dva opilce víc. Poslední ze skupiny po několika pokusech poradit kamarádům a Pivníkovi cestu ven uznal, že takhle tedy ne, a vydal se vrávoravou chůzí zpět k hospodě. To, že cestou šlápl na prkno, ze kterého čouhalo asi tak dvanáct hřebíků, byl už jen nepodstatný detail.
Záchranář se kupodivu dostal zpět do hospody a barvitě vylíčil, co se stalo a čeho byl svědkem. A protože se blížila zavírací hodina, pokud už nebylo po ní, všichni zbývající kunčafti se zvedli jako jeden opilec a vydali se na cestu k jámě, v níž naříkal Pivník a jeho dva zachránci.
Pro méně informované dodávám, že doba, kdy téměř každý prostor snímala nějaká ta bezečnostní kamera, byla hudbou hodně vzdálené budoucnosti, což je v konečném důsledku škoda. Natočit motání se většího než nemalého množství opilců po staveništi – během čehož vzniklo nemalé množství úrazů v podobě odřenin, naraženin a probodnutých chodidel a ztratili se další dva lidé – by totiž jinak nemělo ideově chybu.
Pivníkovi a nejen jemu nakonec pomohla až policejní hlídka, kterou přivolal za všech okolností bdělý L. Procházka, důchodce, bývalý práskač a bývalý příslušník PS VB. Policisté po zjištění, že staveniště nikdo nevykrádá, nýbrž že se po něm nekoordinovaně pohybují opilci, přivolali záchranku a hasiče, oddělili dobrovolné, leč velmi podroušené záchranáře, aby mohl být po dvou hodinách utrpení Pivník i se svými dvěma nedobrovolnými společníky z jámy vytažen.
Tady by mohl příběh končit a mít tak pověstný šťastný konec. Ale to by nebyl příběh o Pivníkovi. Lékař po konstatování, že kromě toho, že je Pivník mokrý a zabahněný jako samec prasete domácího, mu nic vážného není, odeslal hlavního hrdinu domů. Pivník tak dorazil k sobě, odpotácel se do koupelny, vše, co měl na sobě, ze sebe shodil a začal se zkulturňovat. Poté, co opustil vanu, se opět zděsil. Zjistil totiž, že za nic na světě nemůže najít peněženku, občanku a hodinky.
Protože Pivník nebyl dnešní, napadla ho jediná logická možnost, a to, že svůj majetek nechal na staveništi, či přímo v jámě. I hodil na sebe čisté oblečení a vyrazil hledat. Tentokrát neponechal nic náhodě a vybavil se horolezeckým lanem a baterkou.
Jámu prozkoumal dokonale, nicméně v ní nic nenašel. Smutně se za pomoci horolezeckého lana vyškrábal ven. Tam mu však opět podjely nohy, takže se nikdo nemohl divit tomu, že nebohý Pivník zahučel zpět do jámy. Tentokrát si navíc zlomil obě ruce (každou v jiném místě) a ven mu pomohl až důchodce L. Procházka, který šel ráno venčit psa.
A víte, jak to dopadlo s Pivníkovou peněženkou, občankou a hodinkami? Neuvěříte. Vše se našlo u Pivníka doma na botníku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Irein | středa 4.10.2023 16:07 | karma článku: 14,96 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Martin Irein

Stín minulosti

Franta se už pomalu smiřoval s tím, že je mu souzeno prožít samotářský život. Až do chvíle, kdy potkal Mariku. To ještě netušil, jaké skrývá Marika tajemství.

16.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,45 | Přečteno: 267x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno II

Místnost, do které mě stčili, měla tvar krychle. Asi tak čtyři metry na délku, na šířku, i na výšku. A jedna žíněnka, asi abych se neválel po zemi.

15.5.2024 v 16:15 | Karma: 5,37 | Přečteno: 130x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno I

Mlha před námi visela jako divadelní opona. Působila dost nepatřičně. Všude okolo zářil letní den, jen v jednom místě se na šířku nějakých pěti set metrů tyčila zeď z mlhy.

14.5.2024 v 16:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 179x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Vsetínská dovolená

Na začátek května jsem naplánoval krátkou dovolenou. Celou dobu jsem detaily, které se této dovolené týkaly, úzkostlivě tajil, aby mi do toho utajení hodil vidle pan průvodčí. O tom dále.

13.5.2024 v 16:15 | Karma: 14,81 | Přečteno: 354x | Diskuse| Osobní

Martin Irein

Mince a strany

Jsou lidé, jako je proslulá teta Kateřina ze Saturnina, kteří se vyžívají v tom, že svou řeč prokládají příslovími a podobnými ustálenými rčeními.

22.4.2024 v 16:10 | Karma: 13,59 | Přečteno: 411x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil Senát....

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Lékaři stárnou, mladých je málo. Problém bude v diabetologii, varují odborníci

21. května 2024  16:57

Čeští lékaři stárnou. Už dnes je situace kritická u pediatrů, podle odborníků ale čekají krušné...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 12,59
  • Průměrná čtenost 440x
Generální ředitel antikvariátu. Všechny mé články jsou 100% uhlíkově neutrální.

Seznam rubrik