O čertovi a bludičce

„A jak jste se vlastně s mámou seznámili?“ zeptala se mě má dcera Xenie. Vykouzlila při tom tak dokonale sugestivní pohled a roztomilý úsměv, že bylo jasné, že odpovědět musím.

To, že se naše dcera jmenuje Xenie, je výsledek jedné dávné sázky. Když jsme ji ještě před několika lety čekali, přijeli jsme na návštěvu za mým bratrancem Rosťou. Jeho žena rovněž čekala první dítě.
Zatímco obě holky, jedna ve čtvrtém a druhá v šestém měsíci, nesměly alkohol, my dva s Rosťou jsme popíjeli, co to jen šlo. Není divu, že po nějaké době přišel Rosťa s návrhem, že si zahrajeme dámu.
To byla naše tradice už odmala. Hráli jsme dámu tak často, že si nikdo z nás nevzpomněl, kdy jsme s tím začali. Rozdíl mezi námi byl v tom, že zatímco pro mě hra posledním tahem skončila a hned jsem ji vypustil z hlavy, Rosťa bral každou hru neuvěřitelně prestižně. Když vyhrál, jásal ještě hodinu a půl. Když prohrál, urazil se, znovu rozmístil hrací kameny a opakoval si jednotlivé tahy, aby přišel na to, kde udělal chybu. To mu často zabralo i celé odpoledne.
V tu osudovou chvíli, kdy to navrhl, jsem bujaře souhlasil a pod vlivem v mých žilách bouřícího alkoholu se zeptal: „A o co jako?“
Rosťa, který mezitím přinesl šachovnici i hrací kameny, se usmál, a řekl: „Kdo vyhraje, vymyslí jméno pro dítě toho, kdo prohrál. A ten, kdo prohrál, musí své dítě tak pojmenovat.“
„Hm,“ udělal jsem. „A vy už víte, jestli budete mít kluka nebo holku?“
„Jo,“ ozvala se Rosťova žena Markéta, „my budeme mít kluka.“
„Tak jo,“ souhlasil jsem, protože jmen pro kluka mě napadlo i v alkoholovém opojení několik.
„A vy to už víte?“ zeptala se Markéta.
„My ještě ne,“ zasmála se moje žena. „Chceme se nechat překvapit.“
„Tak to budu muset vymyslet dvě jména,“ smál se Rosťa.
„Ještě jsi nevyhrál,“ upozornil jsem ho, ale to už on dělal první tah.
Tady musím na Rosťu něco prozradit. Důvod, proč je celkové skóre našich dámových her v můj prospěch, spočívá hlavně v tom, že Rosťa pokaždé hraje stejně. Prvních pět až deset jeho tahů znám nazpaměť. A když si dám pozor, dokážu během nich vytvořit takovou fintu, že nemám problém dosáhnout výhry. A vím přitom naprosto přesně, že příští hru Rosťa zahájí úplně stejně.
Proto jsem, i přes alkoholové opojení a občasné zmatené tahy, nad Rosťou vyhrál a spokojeně se usmál: „Tak si, Rosťo a Markéto, pište,“ zvolal jsem pyšně. „Váš syn se bude jmenovat,“ a pečlivě jsem artikuloval: „Leopold!“
„Tak moment,“ protestoval Rosťa, „musíme dát odvetu!“
Dali jsme si dalšího panáka a znovu rozehráli hru. Tentokrát jsem ale několikrát zaváhal nebo se hůř soustředil, pročež vyhrál Rosťa.
„Ha ha,“  smál se. „Teď si pište vy dva zase. Když budete mít kluka, bude to Hubert. A když holku, bude to Xenie, jasný?“
„Moment,“ bránil jsem se tentokrát já. „Je to pořád jedna jedna. Takže nikdo nevyhrál.“
„No jo,“ zavrčel Rosťa, „musíme dát ještě jednu hru.“
A to byla osudová chvíle. Během třetí hry mě přepadlo několik mikrospánků. Takže jsem zcela zaslouženě prohrál. I přesto jsme měli nakonec výbornou náladu a jména, která Rosťa navrhl, jsme odsouhlasili. A tak se naše prvorozená jmenuje Xenie. U druhého dítěte jsme se už s Rosťou nesázeli, takže se Xeniin mladší bráška nejmenuje Hubert, ale zcela normálně Dalibor.
Ale zpátky k tomu, na co se mě ptala. Zamyslel jsem se a začaly se mi vracet vzpomínky.
Jako každý učitel na základní škole jsem se těšil na poslední den, kdy se rozdává vysvědčení. Prázdniny jsem už začínal potřebovat; a protože jsem nebyl třídní, měl jsem ten den naprostou pohodu, kdy jsem se hlavně loučil s kolegy. V jednu chvíli za mnou do kabinetu přišla delegace z deváté třídy, která mi děkovala za to, co jsem pro ně po celý školní rok dělal. Ne snad že by to nebylo dojemné.
Poté, co skončily naše hlavní povinnosti, vydali jsme se na společný oběd do jedné z nejlepších restaurací v našem městě. A ani to, že jsme jen tři chlapi, čili tělocvikář, češtinář a já uvnitř převážně ženského kolektivu, nám nekazilo náladu. Navíc, když jsme se po obědě přesunuli do jiné restaurace, kde se rozjela volná zábava s popíjením, zpíváním a povídáním veselých historek.
To bylo v pátek. Během soboty jsem se pomalu začal aklimatizovat na prázdninový režim. Tedy až do odpoledne. Okolo třetí hodiny mi přišla na mobil zpráva:
Ahoj, čerte, toto je moje nové číslo. Z. :)
Čerte? Co se to děje? Přemýšlel jsem, a ať jsem si namáhal mozek, jak jsem chtěl, na nic jsem nepřišel. Rozhodně jsem nikdy nikde nedělal čerta a ta částka taky rozhodně nesouhlasí. Ale nedalo mi to, tak jsem napsal odpověď:
Ahoj, bludičko, to mám radost.
Ještě jsem ani neodložil mobil, a už mi přišla další zpráva:
Jaká bludička? Já jsem nebyla bludička, já jsem byla VODNÍK přece. Z. :)
Pochopil jsem, že si někdo asi spletl číslo. Každopádně se mi tato komunikace zamlouvala, takže jsem dopsal:
No když já můžu být čert, můžeš být bludička. Kdo vlastně jsi, Z.?
Během několika dalších zpráv, jsem se dověděl, že odesilatelka se jmenuje Zlata. Že je taky učitelka, konkrétně na prvním stupni. Že bydlí asi sto kilometrů ode mne. A že měli na konci školního roku učitelský večírek, kam přišli v různých maskách. A že když se dnes ráno probudila, zjistila, že někde ztratila mobil i se SIM kartou. A koupila si nový a teď, když se s ním naučila zacházet, rozesílá zprávy svým kontaktům. A že si myslela, že píše kolegovi fyzikářovi, který byl na jejich večírku v masce čerta. Jen prohodila dvě číslice v telefonním čísle, a tak se dostala ke mně.
Naše komunikace pokračovala, až jsme se dostali k tomu, že jsme si domluvili setkání. A protože poprvé je nejlepší setkat se na neutrálním místě, dohodli jsme se, že se sejdeme v krajském městě, kam to máme oba přibližně stejně daleko.
Věděl jsem, že mám hledat holku, která měří 174 centimetry a váží 60 kilo. A že poznávací znamení budou žluté šaty. A když jsme se o tři hodiny později loučili, bylo jasné, že se musíme vidět co nejdříve znovu.
Po několika setkáních mě napadlo navrhnout výlet pod stan. Zlata souhlasila, tak jsme vyrazili, našli příhodný kemp a užívali si postupného sbližování. Do konce prázdnin jsme byli skoro pořád spolu, takže pro nás oba bylo těžké si zvyknout, že od září se uvidíme jen přes víkendy.
Cítili jsme, že spolu k sobě patříme. A proto jsme během dalšího školního roku hledali, jak to udělat, abychom mohli být spolu i normálně. A pomohla nám náhoda. Během jednoho víkendu jsme se opět vydali do krajského města, kde jsme se poprvé potkali. A při procházce jsme narazili na jednu místní školu. Zalíbila se nám už tím, že sídlila v nádherné prvorepublikové budově. A že měla vývěsku, kde byla inzerována volná místa.
Tak se stalo, že jsme si do této školy zajeli během týdne, setkali se s ředitelkou a v podstatě hned se dohodli. Podali jsme výpovědi ve svých dosavadních školách, našli si v krajském městě bydlení a od té doby jsme spolu.
Podíval jsem se na Xenii, která očekávala mou odpověď.
Nadechl jsem se a začal: „Asi bys měla vědět, proč mám mámu v telefonu uloženou pod jménem Bludička. To bylo totiž tak…“

Autor: Martin Irein | čtvrtek 3.11.2022 17:00 | karma článku: 16,13 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Martin Irein

Na lodi

Mé zadržení a cestu do policejního vrtulníku sledovaly desítky kamer, mířily na mě další desítky reflektorů, až jsem skoro neviděl na cestu. Policista mě musel do vrtulníku dostrkat.

10.6.2024 v 16:12 | Karma: 8,50 | Přečteno: 279x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Proč nemají někteří čtenáři rádi Josefa Nožičku?

V roce 2023 napsal Josef Nožička 738 článků, 425 z nich měl na titulce a navíc překonal dva letité rekordy v počtu článků bez povolené diskuse. Přesto to v anketě Bloger roku 2023 nestačilo na lepší než páté místo.

5.6.2024 v 16:15 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Hyde park

Martin Irein

Nové komplikace

Zpráva o tom, že Gerhard Osloslon padl v Dánsku do léčky, se šířila velmi rychle. Ústním podáním, televizním zpravodajstvím i internetem.

3.6.2024 v 16:15 | Karma: 8,68 | Přečteno: 233x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Únos a záměna

Naskočil jsem do autobusu, ten se rozjel a můj ukecaný spolupacient z lázeňského pobytu před pěti lety se ztrácel za horizontem.

30.5.2024 v 16:15 | Karma: 12,45 | Přečteno: 297x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Nepříjemný spolupacient

„Napíši vám lázně,“ sdělila mi má lékařka. Neprotestoval jsem, neboť má na rozdíl ode mne vysokoškolský titul, lékařský diplom a stetoskop. A hádejte se s ženou s těmito vlastnostmi.

28.5.2024 v 16:15 | Karma: 23,53 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 335
  • Celková karma 13,36
  • Průměrná čtenost 443x
Generální ředitel antikvariátu. Všechny mé články jsou 100% uhlíkově neutrální.

Seznam rubrik