Nevyšlo to

Když se objevila první skutečně jarní neděle, bylo jasné, že nastal ideální čas pro radikální krok. Pro změnu, která možná bude napoprvé bolet, ale ve finále oběma prospěje.

Tereza se v neděli probudila až v pozdním dopoledni a ještě hodnou chvíli se převalovala a zívala. Až když přestávalo být únosné setrvávat pod peřinou, se vymotala a obešla byt. Rodiče byli na chalupě někde za Příbramí a mladší sestra na výletě se svou partou vrstevníků.
Rozhodnutí, ke kterému konečně dospěla, v ní rašilo pěkně dlouho a souviselo s Mirkem. Přesně s tím, kterého když potkala, byla celá paf z jeho bezprostřednosti a vstřícnosti. A taky výřečnosti. V Mirkovi byl pořád kus malého kluka, který se dokáže radovat i z neuvěřitelných maličkostí. A zůstal v něm i poté, co mu sdělila všechna svá zdravotní omezení, související zejména s příjmem potravy, a vysvětlila mu, co všechno může a nemůže jíst. Vzal to s neuvěřitelným nadhledem a nikdy si ji kvůli tomu nedobíral.
Ani kvůli nepříliš foremné postavě, která zase nedala spát jejímu otci. Ten nevynechal příležitost, aby nepoznamenal, že nechápe kluka, který chodí s holkou, připomínající velrybu. Když měl s Terezou tančit při maturitním plese, poznamenal, že si připadá, jako by posunoval popelnici.
Mirek ji bral hned zpočátku v pohodě a nenápadně přehlížel i její těžkopádnost a – za což mu byla vděčná ještě víc – i její natvrdlost. Tereze trvalo několikanásobně déle než komukoli jinému, než jí něco došlo. Ovšem Mirek to nekomentoval a klidně jí jednu věc vysvětlil i osmkrát. Nebo ještě víckrát.
Taky s ním poprvé v životě zažila rockový koncert. Ne snad že by nikdy předtím na žádný koncert nezavítala, ale to, co viděla, slyšela a zažila při vystoupení Visacího zámku a o týden později Pražského výběru, změnilo její celé vnímání hudby i Mirka. Navíc jeho rockerští přátelé ji vzali naprosto v pohodě. Oproti tomu když Mirka přivedla mezi své přátele, musela se za ně po chvíli stydět. Aspoň za většinu z nich.
Přemýšlela, kdy se to všechno zlomilo. Nejspíš ve chvíli, kdy Mirek, který měl do té doby naprostou zašívárnu v jedné státní instituci, kde tvrdil, že nejvíc je z celé jeho pracovní doby náročná ta půlhodina na oběd, jinak si v klidu může čekat na důchod, což bylo od sedmadvacetiletého kluka hodně zvláštní tvrzení, došel k názoru, že už ho flákání nebaví, nakráčel do kanceláře svého šéfa, položil mu na stůl výpověď dohodou, udělal čelem vzad, odkráčel středem a následující den nastoupil v jedné velké firmě, kde, jak říkal, ho vyvažovali zlatem a poprvé poznal, jaké to je, když mu kolegové i nadřízení projevují respekt.
Na jednu stranu se nezměnilo nic, Mirek byl pořád bezprostřední a vstřícný, zároveň však ohromně vyrostl. Ne na výšku, tam už nebylo moc prostoru, kam se vytáhnout; vyrostl osobnostně. Bylo vidět, že mu změna prostředí pomohla.
Tereza se tenkrát hodně stáhla do sebe a začala sama sebe vidět jinak. Najednou na sobě viděla všechny své chyby a začala cítit, že k Mirkovi přestává patřit. Pořád nevěděla, jak mu to dát najevo. Tři týdny mu nebrala telefony a vyhýbala se mu. A teď dospěla k rozhodnutí, že mu konečně řekne, že už s ním být nemůže. Že se v jeho přítomnosti přestala cítit dobře a připadá si jako koule na jeho noze.
Při pohledu z okna ven se zarazila. Ještě včera se sloupec ukazatele teploměru tetelil necelých pět čárek nad nulou, dnes vesele atakoval dvacítku. Jaro vtrhlo do kraje s nebývalou agresivitou. Tereza pozdně snídala a zkusila procvakat televizní programy.
Politické debaty ji nebraly, nerozuměla jim. Sport na jiném kanále ji bral ještě méně. Dokumentární pořad o mořském dně poblíž Mexika ji uspával. Z nudy procvakala ještě několik stanic a pak televizi vypla.
Že by Mirkovi napsala? Nebo zavolala? Nad těmito možnostmi přemýšlela už včera. To se potkali v jednom malém divadle. Přišli tam v rámci skupiny necelých třiceti lidí. Mirek už seděl na místě, když přišla. Ocenila, že vedle něj není volno a usadila se jinde. Po představení čekala, že se spolu potkají u baru, kde obvykle celá parta debatovala o hlubokých tématech dlouho do noci; on ale rovnou odešel, takže mu své rozhodnutí nemohla přímo sdělit.
Když se konečně vymotala z domu, bylo už pokročilé odpoledne. Došla na zastávku tramvaje, kde se rozhlédla a zjistila, že jí to jede za čtyři minuty. Vůz přijel včas a odvezl ji těch pět zastávek, které je od sebe dělily.
Krátkou ulicí z jeho zastávky k prvorepublikové bytovce prošla volnou chůzí, i když se jí svíraly vnitřnosti. Na jednu stranu měla ze svého rozhodnutí strach, na druhou se přesvědčovala, že Mirek při své inteligenci vše pochopí.
Hlavní vchodové dveře nebyly uzamčené, takže vešla do budovy a pomalu vystoupala schody do prvního patra. Pak se zastavila u příslušných dveří, počkala, až se její rozbušené srdce uklidní, a zazvonila.
Zprvu se nic nedělo. Už se chystala zazvonit i podruhé, když se za dveřmi ozvaly kroky. Zhluboka se nadechla, narovnala v ramenou a pokusila se vyloudit něco jako úsměv.
Zarachotil klíč v zámku, což ji překvapilo, neboť netušila, proč by se Mirek měl zamykat. Pak se dveře začaly otevírat.
„Přejete si?“ zeptala se jí usměvavá blondýnka v Mirkově oblíbeném modrém tričku, které na ní vypadalo jako minišaty.
„Eh…,“ vyrazila ze sebe Tereza a došlo jí, že vidí tu, která včera večer seděla v divadle vedle Mirka. Navíc z bytu slyšela jeho hlas: „Co se děje, miláčku?“
„Pardon, to je omyl,“ zamumlala Tereza, otočila se a co nejrychleji vyběhla ven. Teprve na chodníku se mohutně rozplakala. Tohle rozhodnutí jí opravdu nevyšlo.

Autor: Martin Irein | středa 21.9.2022 17:00 | karma článku: 10,31 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Martin Irein

Na lodi

Mé zadržení a cestu do policejního vrtulníku sledovaly desítky kamer, mířily na mě další desítky reflektorů, až jsem skoro neviděl na cestu. Policista mě musel do vrtulníku dostrkat.

10.6.2024 v 16:12 | Karma: 8,50 | Přečteno: 278x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Proč nemají někteří čtenáři rádi Josefa Nožičku?

V roce 2023 napsal Josef Nožička 738 článků, 425 z nich měl na titulce a navíc překonal dva letité rekordy v počtu článků bez povolené diskuse. Přesto to v anketě Bloger roku 2023 nestačilo na lepší než páté místo.

5.6.2024 v 16:15 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Hyde park

Martin Irein

Nové komplikace

Zpráva o tom, že Gerhard Osloslon padl v Dánsku do léčky, se šířila velmi rychle. Ústním podáním, televizním zpravodajstvím i internetem.

3.6.2024 v 16:15 | Karma: 8,68 | Přečteno: 233x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Únos a záměna

Naskočil jsem do autobusu, ten se rozjel a můj ukecaný spolupacient z lázeňského pobytu před pěti lety se ztrácel za horizontem.

30.5.2024 v 16:15 | Karma: 12,45 | Přečteno: 297x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Nepříjemný spolupacient

„Napíši vám lázně,“ sdělila mi má lékařka. Neprotestoval jsem, neboť má na rozdíl ode mne vysokoškolský titul, lékařský diplom a stetoskop. A hádejte se s ženou s těmito vlastnostmi.

28.5.2024 v 16:15 | Karma: 23,53 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

Při srážce auta s dodávkou u Karlových Varů se vážně zranily tři děti a dospělý

15. června 2024  12:11,  aktualizováno  16:15

Při nehodě osobního a nákladního automobilu se dnes dopoledne mezi Karlovými Vary a obcí Počerny...

KOMENTÁŘ: Sport bez Rusů? Ne docela, „neutrální sportovec“ je jen slovní hříčka

15. června 2024

Premium Světový hokej, evropský fotbal a nakonec olympiáda. Smršť tří vrcholných akcí se liší v přístupu k...

VIDEO: Viseli jsme hlavou dolů a plakali. V USA se na půl hodiny zasekla atrakce

15. června 2024  15:51

Desítky lidí v pátek uvázly na atrakci AtmosFEAR v Oaks Park na severozápadě amerického státu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 335
  • Celková karma 13,36
  • Průměrná čtenost 443x
Generální ředitel antikvariátu. Všechny mé články jsou 100% uhlíkově neutrální.

Seznam rubrik