Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodina slovenštiny

Uvědomil jsem si to až nedávno, že ani 30 let po rozpadu federace jsem nezapomněl libozvučnou řeč sousedního národa. A došlo k tomu, jak je u mě obvyklé, shodou několika na sobě navzájem nezávislých okolností.

Vyrůstat na Valašsku s tím, že co by kamenem dohodil a zbytek doběhl leží slovenská hranice a nejbližší větší město je Žilina, navíc s tím, že podstatná část rodin má aspoň jednoho rodiče slovenské národnosti, znamenalo setkávat se s řečí obyvatel krajů na východ od Bumbálky v míře větší než nemalé.
Čili jsem se nemusel spoléhat na slovenské televizní pondělky či sportovní komentátory, na Štúrovu, Tisovu a Husákovu rodnou řeč jsem narážel i v běžném, dá se říct každodenním životě. A můj kolega, který byl po jistou dobu mým nadřízeným (údajně na toto období dodnes vzpomíná jako na jediné, kdy litoval, že vlivem vrozené jaterní poruchy nesmí konzumovat alkohol), byl autorem hesla „zo všetkých farebných mám najradšej práve Slovákov.“
Právě tenkrát, kdy už byl rozpad federace dávno za námi, jsem si všiml, že v mluvené řeči nepravidelně použiji nějaké to slovenské slovo. Za to mohl ještě výše postavený nadřízený nás obou, který byl Slovák z Českých Budějovic, díky čemuž po slovensky zabudol a česky se nikdy pořádně nenaučil. Ovšem postavím-li ho vedle G. Husáka a A. Babiše, vychází z tohoto srovnání jako nejsrozumitelnější.
Tehdy jsem si povšiml, kolikrát za den použiji odpověď „hej“ nebo „áno“ se slovensky prodlouženým á. A kolikrát použiji kouzelné slovenské výrazy jako „čiže,“ popř. „akonáhle.“
Vše se mi vrátilo v době, kdy k nám do zaměstnání začátkem tohoto roku nastoupila slovenská recepční Zuzana, které jsem neřekl jinak než Žužu (kdo neví proč, tomu doporučuji slovenský sitcom Susedia). Tehdy jsem zjistil, že při každé komunikaci s ní mi slovenské výrazy naskakují tak nějak samy od sebe a úplně mimovolně.
I poté, co Žužu ukončila své angažmá, mi zůstala druhá slovenská kolegyně, která do kanceláře dochází jen někdy, neboť je na polovičním úvazku a většinou pracuje z domova. Tu jsem potěšil, když jsem na její otázku, zda jsem si krásně užil dovolenku, odpověděl krásným slovenským slovem „igen!“
Můj vrcholný výstup v jazyce východních sousedů však přišel před nedávnem. Objednali jsme u našeho dodavatele výpočetní techniky výměnu větráčku u jednoho notebooku. Dorazil technik, příslušný notebook rozešrouboval, odebral původní větráček, zapojil nový, vše opět sestavil a otestoval, já jsem mu poděkoval a podepsal všechny důležité dokumenty a s radostí si odškrtl splněný úkol.
Další den mi na firemní mobil volá slovenské číslo. V dobrém rozmaru jsem hovor vzal a tam se ozval příjemný mužský hlas, mluvící bratislavským dialektem slovenštiny, který mi sdělil, že si ověřuje, že u nás výměna proběhla a že výše zmíněný technik udělal vše tak, jak jsme potřebovali.
Nadechl jsem se a spustil (na svůj standard až kulometně rychle): „Počujte tak, ten chalan tu naozaj bol, prišiel, rozobral ten hentý oný, zobral z neho ten pôvodný ventilátor, dal dovnúra nový, hej, a zrobil aj tie testy nového hardwaru, čiže sme si preverili, že už všetko správne funguje, čiže môžeme ten stroj odovzdať tej kyčilánke, ktorá ho bude používať, hej? No a nakoľko ten pôvodný ventilátor bol akýsi taký naničhodný, tak si ho ten chalan zobral so sebou. Čiže môžete napísať, že sme naozaj veľmi spokojní s výmenou.“
Na druhé straně bylo chvíli ticho, pak se volající Slovák navzdory tomu, že šlo o monitorovaný hovor, na celé kolo rozchechtal a poté, co mu smích vydržel téměř minutu, mi sdělil, že jsem mu udělal ohromnou radost a vylepšil den.

Autor: Martin Irein | středa 19.10.2022 17:00 | karma článku: 20,89 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Martin Irein

Únos a záměna

Naskočil jsem do autobusu, ten se rozjel a můj ukecaný spolupacient z lázeňského pobytu před pěti lety se ztrácel za horizontem.

30.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,03 | Přečteno: 241x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Nepříjemný spolupacient

„Napíši vám lázně,“ sdělila mi má lékařka. Neprotestoval jsem, neboť má na rozdíl ode mne vysokoškolský titul, lékařský diplom a stetoskop. A hádejte se s ženou s těmito vlastnostmi.

28.5.2024 v 16:15 | Karma: 22,74 | Přečteno: 946x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Stín minulosti

Franta se už pomalu smiřoval s tím, že je mu souzeno prožít samotářský život. Až do chvíle, kdy potkal Mariku. To ještě netušil, jaké skrývá Marika tajemství.

16.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,85 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno II

Místnost, do které mě stčili, měla tvar krychle. Asi tak čtyři metry na délku, na šířku, i na výšku. A jedna žíněnka, asi abych se neválel po zemi.

15.5.2024 v 16:15 | Karma: 5,86 | Přečteno: 140x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno I

Mlha před námi visela jako divadelní opona. Působila dost nepatřičně. Všude okolo zářil letní den, jen v jednom místě se na šířku nějakých pěti set metrů tyčila zeď z mlhy.

14.5.2024 v 16:10 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 13,08
  • Průměrná čtenost 441x
Generální ředitel antikvariátu. Všechny mé články jsou 100% uhlíkově neutrální.

Seznam rubrik