Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Více jak 100 000 středoškoláků dospělo

Dospělo, nebo se tak stane v nejbližší době - letošní maturitní maraton se kvapem blíží k cílové pásce. Důkazem jsou na silnicích mladiství řidiči v kvádrech, na ulicích vyparádění mladíci v oblecích a mladé dámy  na podpatcích. Ti všichni směřují časně ráno a brzy po obědě na svou alma mater, aby se podrobili zkoušce dospělosti. Za týden - dva se vše vrátí do starých kolejí, utichne rozruch s těžkou matikou a třeťáci se začnou cítit jako machři - budou ve školách nejstarší.

Ráda bych se ale k letošním maturitám vrátila. Nejen proto, že mě občas sousedi a známí zastavují a ptají se, jak je to vlastně s onou těžkou matematikou či "jak to letos jde" a podobně.

Ono to tak docela nejde. Už dlouho jsem nezažila tolik propadajích či tolik výkonů, jež nelze označit jinak než jako špatné. Samozřejmě byly i výkony skvělé, ale ony mizerné vrhají i na ty skvělé špatné světlo. Naříkající studenti, jimž státní maturity připadají těžké, další, kteří nejsou schopni naučit se větší množství látky najednou. Nesmysly, které se smrtelně vážnou tváří studenti komisi sdělují, tak nejsou k smíchu, ale spíš k pláči.

Opět se dostávám ke svému oblíbenému tvrzení, že švec by se měl držet kopyta a maturita mu v tom nepomůže. Na jedné straně chápu snahu vlády vzdělávat dnešní mladé co nejdéle - nároky na všechny z nás stále stoupají, práce je málo a je lepší mít mladé ve škole než na pracáku. Ale na straně druhé - nejsme všichni stejní. Někdo má spíš v hlavě a jiný zase spíš v rukou. Komunisté v padesátých letech vyhnali inteligenci do provozu a nutili je plnit plán na soustruhu, aniž by brali v potaz, že dotyčný "dělník" pracoval např. 20 let jako účetní. Teď chceme, aby si budoucí kadeřnice či kosmetička vybrala mezi maturitou z matematiky nebo z angličtiny. Obou předmětů má ale v rozvrhu hodin o polovinu méně než gymnazista. Oba si pak vyberou základní verzi maturity. Není divu, že někdy vyletí oba: gymnazista si říká, že tu nižší dá i bez učení, a kosmetičce ani učení není nic platné. Jakou hodnotu tedy dnešní maturita má? Někteří studenti, kteří berou onu zkoušku poctivě, maturují z pěti předmětů, píší několikero písemek, jiní na to jdou s chladným kalkulem, a umožní-li jim to škola, odmaturují ze dvou stejných předmětů jak ve státní, tak i ve školní části. Připravují se tedy jen na zkoušky dvě. Mnozí propadlíci si z neúspěchu nic nedělají, protože jsou stejně už dávno přijati na vysokou školu - spokojí-li se s technikou, o něž u nás moc zájem není - stačí jim udělat v září reparát. A je zcela jedno jak. Paradoxně ti, jichž je přebytek - humanitně zaměření studenti - musí makat až do poslední chvíle, neboť na školy humanitního typu je u nás nával. A proč paradoxně? Za mého mládí na nás, humanitně zaměřené, hlavně dívky, hledívali učitelé trochu skrz prsty, neboť za elitu byly považovány třídy matematicko-fyzikální a přírodovědné. Dnes se v takových třídách najdou sice "géniové", ale je jich opravdu minimum.

Je mi to všechno poněkud líto. Za socialismu z nás neustále vytloukali elitářství. Dnes se pěstuje elitářství zcela jiné - elita, to jsou fotbalisti, hokejisti, politici, lobbisté, sem tam probleskne i zmínka o nějakém lékaři. Ale národ, který si nevypěstuje opravdovou elitu - chytrou, vzdělanou, ale i morálně silnou skupinu schopnou pracovat pro blaho země, ten to bude mít silně nahnuté. Leda že by byla pravdou teorie, již jsem kdesi nedávno slyšela. Masa hlupáků se lépe ovládá a titulovaný hlupák je hlupák dvojnásobný. Takoví určitě uvěří, že podlaháři dávají pod podlahu milióny či že si lze splést "sedmičku" se "sedmičkou".

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 27.5.2012 13:49 | karma článku: 11,17 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Pozor na gaslighting!

V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.

2.6.2024 v 0:00 | Karma: 6,23 | Přečteno: 280x | Kultura

Jaroslava Indrová

Když vás zradí zdraví

Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...

1.6.2024 v 10:22 | Karma: 11,92 | Přečteno: 238x | Společnost

Jaroslava Indrová

Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?

Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.

24.5.2024 v 11:29 | Karma: 12,09 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Zdraví jako komodita?

Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 20,03 | Přečteno: 347x | Společnost

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 500x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy