Vemte dědka a bábu za ruku a běžte volit spolu

Jsem babička – tedy bába – a dokonce dvojnásobná. Ještě nedávno jsem to hlásala s pýchou – i když své zásluhy na tom jsem si vybrala už před více než třiceti lety, ale teď se nějak k tomu oslovení bába nemám. A to nebydlím na venkově!

O klipu jsem nejdřív jen slyšela – hodně – a pak jsem si jej tedy pustila. První dojem byl smíšený. Místy mě to uráželo, místy jsem se bavila. Pak jsem si představila svou osmdesátiletou matku, která – kdyby volit šla – by asi levici volila, neboť pro ni byl minulý režim lepší než ten dnešní, ač změnu původně vítala s radostí. Proč změnila názor? Zestárla a změnily se její priority. Tou hlavní je zdraví, a to něco stojí. Nás zdravé – občas nějaká ta chřipka, alergie apod., natažená ruka ve zdravotnictví tak nebere, ale staří lidé mají problémy s klouby, cukrovkou, cholesterolem, tlakem, častěji stůňou… Poplatky považují za nespravedlivé: celý život pracovali, důchod mají malý, připojištění žádné a všude natahují ruku. Kde brát a nekrást? A pak přijde velký Jirka a slíbí, co odvolal, a odvolá, co slíbil, a oni mu na to skočí. Když zvolíme Jirku, nebudou poplatky, bude třináctý důchod a zlevní nám léky a bůček. Co víc si přát. Jo, ještě dost seriálů v televizi – třeba s nostalgií sledovanou Ženu za pultem nebo Majora Zemana.

Jak chcete přemluvit osmdesátiletou „bábu" a "dědka“, aby volili pravici tím, že jim pohrozíte, že nepřijedete?  Už tak se bez vás většinou musí obejít - běžný styk přece dávno nahradily mobily.  A nebo jim ukážete „Kunderu“? Mou matku by z toho klepla pepka :-D.

Na druhou stranu musím říct, že jestli těm dvěma mlaďochům šlo o to, aby vyprovokovali co nejvíc lidí, tak se jim to podařilo.  Jen možná měli hlásat nejen: přemluvte dědka a bábu, ale vemte je za ruku a běžte volit spolu. Protože zatímco dědek s bábou, pokud jim nohy slouží, volit asi půjdou, neboť jim bylo celý život vštěpováno, že je to jejich povinnost, tak (pra)vnuk s (pra)vnučkou asi většinou zůstanou doma, neboť před povinnostmi dávají přednost svým právům. A oni přece mají právo ROZHODNOUT SE, zda volit, či ne? A protože věku teenagerskému je negace vlastní, mnoho jich zůstane doma, aby ukázali… Co vlastně? Že je jim tahle země šumafuk, že to stejně nemá smysl, že ti nahoře jsou neprůstřelní?

Pozor! To je velký omyl! Nikdo není neprůstřelný, nikdo nemá nic věčně, jen je třeba nestát stranou. Slovy další iniciativy: Narodil ses s hlasem, tak ho použij. A dědka a bábu vem s sebou!!! Nečekej, až budou na tom hřbitově…

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 2.5.2010 19:30 | karma článku: 46,05 | přečteno: 11183x