Už zase stávkovali! Za co vlastně???

Dnešní stávka učitelů, takové malinké pomikulášké bububu, opět postavila veřejnost proti sobě. Část to "má na háku", ale část to rozhořčilo. Co si to ti učitelé dovolují, to je vrchol! Mají přece prázdniny, co by ještě  chtěli!!!

Ač sama učitelka, přikláním se v té dnešní ministávce spíš k oné druhé polovině.  Ve školství je proti čemu stávkovat, je tam spousta věcí špatně. Ale platy řízené podle odvedené práce, nikoliv podle věku, to to není. Všichni zaměstnanci v soukromém sektoru tak přece hodnoceni jsou. Nelíbí se jim to? Nikdo je nedrží. Ve státní sféře máme proti soukromé podstatně méně, ale jak uvedl jeden kolega bloger, máme své jisté. Chcete-li víc, jděte jinam, nebo se snažte.

Všude je spousta lidí, kteří se "nesnaží" - tedy odvedou si svou práci a padla. (Nejen ve školství.) Procházelo jim to roky a teď, když opravdu přituhuje na všech frontách, začínají mnozí z nich vyvíjet aktivitu. Dejme všem podle roků! Není to tak dávno - nebo je, nevím, pomalu se řadím mezi pamětníky, co jsme volali: odlišme, kdo a jak pracuje. Ať to ten dobrý pozná nejen na pochvale, ale i na platě.

Učitele zřejmě čeká karierní řád - budou muset studovat (tedy ne že by doposud průběžně nestudovali, ale zase: zdaleka ne všichni, pokud to nebylo povinné.) Bude to stát spoustu peněz, ale věřím, že to aspoň odliší - zas jak psal kolega bloger - ty, kteří to dělat chtěli a chtějí, a ty, kterým nic jiného nezbylo.

Kdybych měla protestovat a stávkovat - a ne jen hodinu, bylo by to za prostředky na provoz škol. Kdyby někdo z těch, co kritizují učitele, viděli, v jakých podmínkách často pracujeme, asi by se divili. Šetří se všude. Počítače z roku raz dva, rozvrzané židle v kabinetech, o magnetofony se dělí třeba i tři učitelé, často není na toner do tiskáren, kopírek - ale to asi znají všichni státní zaměstnanci, tam se musí škudlit taky. Ale učitelé si zvykli. Neprotestují, nepoukazují na to, že když přijdou na úřad, i poslední úřednice tam má anatomické křeslo, moderní počítač, zato oni ve škole mají často počítače, které ani neunesou moderní programy - např. jedou stále ještě na Windows 2000. Mnozí ředitelé to řeší tak, že pro žáky to nejlepší - pro školu jsou přec důležití, a učitelé počkají... (Ale do kdy?)

Já sama učím na škole, která na tom není zdaleka nejhůře, ale peníze chybí neustále, ostatně kde dnes nechybí. Přesto se všichni mohou přetrhnout, aby zajistili výuku moderně, zajímavě, aby byl dostatek pomůcek, všeho, co je k výuce potřeba. Vloni jsme se dobře připravili na nové maturity - nechci se chlubit, ale dopadli jsme ve srovnání s jinými opravdu dobře - a letos naše školení není k ničemu, bude se školit znovu. Není toto důvod k protestu? Mají se psát srovnávací testy, na počítačích, ale školy je nemají. A toto důvod není?

Jak říkám. K protestům mají učitelé spoustu důvodů, ale platy, ty opravdu nejsou to hlavní. A vím, že většina kolegů stávku pojala obravdu jako generální protest proti "vrchnosti", která s nimi nezachází dobře a pak jim chce zaplácnout ústa pětistovku.

Autor: Jaroslava Indrová | středa 7.12.2011 12:28 | karma článku: 39,06 | přečteno: 7600x